Ingiltere'de Prens Philip'in Vasiyetnamesi 90 Yil Boyunca Gizli Kalacak

Ingiltere'de Yüksek Mahkeme, Ingiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in esi Prens Philip'in vasiyetnamesinin, monarsinin haysiyetini korumak için en az 90 yil gizli kalmasina karar verdi.

Yargiç Andrew McFarlane, Prens Philip'in vasiyetinin mühürlenmesi, hiçbir kopyasinin kayda alinmamasi veya mahkemede tutulmamasi gerektigine karar verdigini duyurdu.

McFarlane, ayrica Prens'in mirasinin degerinin ne kadar olduguna, vasiyetname tasdikinde yer verilmemesine de hükmetti.

Vasiyetnamenin tasdik edilmesi için en az 90 yil geçmesi gerektigini ve bu sürenin "orantili ve yeterli" oldugunu kaydeden yargiç McFarlane, "Kraliçe'nin ve ailesinin yakin üyelerinin haysiyetini korumak için sinirli sayida kisiyi barindiran bu grubunun hayatlarinin gerçekten özel alanlarina saglanan korumanin artirilmasina ihtiyaç var." degerlendirmesinde bulundu.

McFarlane, ilgili durusmaya, "kamu yararinin, bassavci tarafindan gözetildigi" gerekçesiyle, medya kuruluslarinin temsilcilerinin alinmasinin, yasal bir dayanaginin bulunmadigini da kaydetti.

Vasiyeti gizlenen ilk kraliyet üyesi, Kral 5. George'un esi Kraliçe Mary'nin kardesi Prensi Francis olmustu.

Ayrica Kraliçe 2. Elizabeth'in annesi Elizabeth ve kiz kardesi Prenses Margaret'in ölümlerinin ardindan vasiyetler mühürlenmisti.

Prens Philip, haziran ayinda 99 yasindayken hayatini kaybetmisti.

Kaynak: AA