Yurt Genelindeki Kuraklik Tescilli Kars Kasari Üretimini De Etkiledi

Türkiye Ziraat Odalari Birligi Yönetim Kurulu Üyesi ve Dogu Anadolu Bölge Sorumlusu Adem Ertas: 'Kurakliktan dolayi hayvanlarimiz mera ve yaylalarda yeteri kadar beslenemedigi için süt üretimimizde düsüs yasandi. Süt üretimi düsünce, bu kasara, gravyere, peynir çesitleri ve yaga kadar hepsine yansidi' Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani Ertugrul Alibeyoglu: '2020 yili verileriyle 2021 yilini karsilastirdigimiz zaman süt rekoltesi 2020 yilinda 600 bin ton iken 2021 yilinda 450 bin ton civarina düsmüstür. Peynir üretimimiz ise 2020 yili içerisinde 70 bin ton civariyken, 2021 yili içerisinde ise 50 bin tona kadar düsmüstür'

ISMAIL KAPLAN - Türkiye'de peynir üretiminde önemli bir yere sahip Kars'ta, cografi isaretli kasarda kuraklik nedeniyle üretim düstü.

Ilkbahar mevsiminden itibaren hayvanlarini yaklasik 2 bin 500 - 3 bin rakimdaki zengin florali yaylalarda besleyen üreticiler, ineklerden dogal ve katkisiz süt elde ediyor.

Kentin zengin bitki örtüsüyle kapli yaylalarinda beslenen zavot ve montofon irki ineklerden elde edilen bu sütler, daha sonra yayladan mandiralara ulastirilarak peynir üretiliyor.

Bu yil yurt genelinde etkili olan kurakliga bagli yaylalarda yeterli otlaklarin bulunmamasi nedeniyle yöredeki besiciler ile süt üreticileri, ineklerinden verimli süt alamadi.

- Hayvanlar iyi beslenemedigi için süt üretimi düstü

Otlaklarin yesermemesi ve hayvanlarin iyi beslenememesi nedeniyle süt veriminin düstügü kentte, cografi isaretli Kars kasari üretimi de buna bagli azaldi.

Türkiye Ziraat Odalari Birligi (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Dogu Anadolu Bölge Sorumlusu Adem Ertas, AA muhabirine, bu yil ülke genelindeki kurakligin hayvanciligin yaygin yapildigi Kars'i da etkiledigini söyledi.

Hem bitkisel hem de hayvansal üretimde yüksek kayiplarin yasandigini ifade eden Ertas, söyle konustu:

"Kurakliktan dolayi hayvanlarimiz mera ve yaylalarda yeteri kadar beslenemedigi için süt üretimimizde düsüs yasandi. Süt üretimi düsünce, bu kasara, gravyere, peynir çesitleri ve yaga kadar hepsine yansidi. Bu yüzden üreticiler çok zor bir yil geçirmekteler. Ilimizin 2 bin 300, 3 binli rakimlarinda otlayan hayvanlar, yaylalarda otlarin kurumasi nedeniyle meradaki otlardan çok faydalanamadi. Normalde bu mera ve yaylalar hayvanlara 6 ay yetiyordu. Su anda hayvanlar ahirlarda saman, ot, yemle beslenmekte."

Ertas, bu nedenle süt veriminin ciddi sekilde düstügünü belirterek, "Bu yil cografi isaretli olan kasar, kisitli imkanlarla bulunabilir. Üreticiden tüketiciye giden kasar, azalma göstermekte. Tereyagi, gravyer yine öyle, süt olmadigi için bu ürünlerde de ciddi düsüs var." diye konustu.

- "2020'de 70 bin ton olan peynir üretimi, bu yil 50 bin tona düstü"

Kars Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani Ertugrul Alibeyoglu ise bu yil yasanan kurakligin süt üretiminde ciddi düsüslere neden oldugunu vurguladi.

Merada yeterince otun bulunmamasi ve hayvanlarin yeterince beslenememesi sebebiyle süt veriminin azaldigini aktaran Alibeyoglu, sunlari kaydetti:

"Süt üretiminde de ciddi düsüs olmus, süt üretimiyle birlikte peynir üretimi de ayni oradan da azalmistir. Geçtigimiz yila oranla yüzde 30 ile 35 civarinda süt üretiminde düsüs yasanmistir. 2020 yili verileriyle 2021 yilini karsilastirdigimiz zaman süt rekoltesi 2020 yilinda 600 bin ton iken 2021 yilinda 450 bin ton civarina düsmüstür. Peynir üretimimiz ise 2020 yili içerisinde 70 bin ton civariyken, 2021 yili içerisinde ise 50 bin tona kadar düsmüstür."

Bogatepe köyünde peynir üreticiligi yapan Çagdas Koçulu da Kars kasarinin zahmetlerle sofralara ulastigini anlatti.

Köyde kasar ve gravyer peyniri ürettiklerini hatirlatan Koçulu, "Bu sene ciddi bir kuraklik var. 50-100 yilda görülmeyen bir kuraklik yasaniyor. Bu da süt verimini ve peynir üretimini çok olumsuz etkiledi. Ürünün olmamasi peynir fiyatlarinin artmasina neden olacak. Yillik yaklasik 100-150 ton kasar üretimimiz oluyordu. Bu yil kuraklik nedeniyle 50-60 tona kadar düstü." diye konustu.
Kaynak: AA