Uzay Turizmi Için Basarili Adim

Içinde astronot olmayan 4 mürettebati tasiyan ve dünya çevresinde 3 günlük bir seyahat hedefleyen SpaceX roketi basarili bir sekilde firlatildi.

ABD’li roket gelistiricisi SpaceX, içinde astronot bulunmayan bir roketi basarili bir sekilde firlatmayi basardi. Dünya çevresinde 3 günlük bir seyahat vaadeden Inspiration4 adi verilen uçus Kennedy Uzay Merkezi’nden TSI 03.03’de gerçeklestirildi.

Bir Falcon 9 roketinden firlatilan SpaceX Dragon kapsülünün içinde yol alan mürettebat 10 dakika içinde yörüngeye ulasti. 4 ismin Florida kiyilarinda Atlantik Okyanusu’na inis yapmadan önce üç gün boyunca Dünya’nin etrafinda seyahat edecegi bildirildi.

Mürettebati tasiyan uzay aracinin Uluslararasi Uzay Istasyonu’ndan (ISS) yaklasik 150 kilometre daha yukariya, 575 kilometre yükseklige ulasacagi açiklandi.

Dikkat çeken isimler

38 yasindaki milyarder is insani Jared Isaacman’in finansmanini üstlendigi ve yolculara liderlik ettigi uçusta NASA tarafindan 2009’da yapilan astronot seçmelerinde 47 finalist arasinda yer alan ancak sonunda ajansa katilmaya hak kazanamayan 51 yasindaki fen bilimleri egitmeni Sian Proctor da yer aldi. Doktor asistani olan ve daha önce kanseri yenen 29 yasindaki Hayley Arceneaux ve Lockheed Martin’de veri mühendisi olan 42 yasindaki Christopher Sembroski de uçusa katilan diger isimler oldu.

Denemelerin sayisi artiyor

Daha önce Ingiliz is insani Richard Bronson sirketi Virgin Galactic’in gelistirdigi araçla uzayin basladigi nokta olarak kabul edilen 100 kilometre yükseklige seyahat etmisti. Toplam 6 kisiyi tasiyan Unity-2 uzay araci, ABD’nin New Mexico eyaletinden firlatilarak, sorunsuz sekilde yeryüzüne inmeyi basarmisti. ABD’li e-ticaret devi Amazon’un kurucusu Jeff Bezos’un, kendi sirketi Blue Origin’in gelistirdigi uzay araciyla uzaya gerçeklestirdigi 4 kisilik seyahat ise sivil mürettebattan olusan ilk pilotsuz uçus olarak kayitlara geçmisti.
Kaynak: İHA