Ulastirma Ve Altyapi Bakani Karaismailoglu, Ayancik Ilçesinde Konustu Açiklamasi

'Yasanan sel felaketinde Kastamonu, Bartin ve Sinop illerinde toplamda 1228 kilometre uzunlugundaki 17 yolun 155,5 kilometrelik kesiminde hasar olustu' 'Denizcilik Genel Müdürlügümüzün getirmis oldugu römorkörler sayesinde denizdeki tomruklarin oldukça büyük kismini toplayarak denizdeki tehlikeyi bertaraf ettik'.

Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, Bati Karadeniz'deki sel felaketine iliskin, "Yasanan sel felaketinde Kastamonu, Bartin ve Sinop illerinde toplamda 1228 kilometre uzunlugundaki 17 yolun 155,5 kilometrelik kesiminde hasar olustu." dedi.

Karaismailoglu, 11 Agustos'taki selden etkilenen Sinop'un Ayancik ilçesinde incelemelerde bulundu.

Incelemelerinin ardindan Afet Koordinasyon Merkezi'nde gazetecilere açiklama yapan Karaismailoglu, son yillarin en büyük sel felaketinin yasandigi Bati Karadeniz'de devlet millet is birligiyle destansi bir mücadele örnegi ortaya koyduklarini söyledi.

Sürecin en basindan itibaren her zaman vatandaslarin yaninda olduklarini vurgulayan Karaismailoglu, "Ilk günden itibaren oldugu gibi devletin eli olarak her sartta ve durumda halkimizin yaninda olmaya devam ediyoruz. Gücümüzü, enerjimizi ve motivasyonumuzu, halkimizin afetin ilk gününden itibaren gösterdikleri sabir, destek ve sevgiden aliyoruz." diye konustu.

Karaismailoglu, selin kara yolu aginda da ciddi hasara neden oldugunu belirterek, söyle devam etti:

"Yasanan sel felaketinde Kastamonu, Bartin ve Sinop illerinde toplamda 1228 kilometre uzunlugundaki 17 yolun 155,5 kilometrelik kesiminde hasar olustu. Selin ardindan, hemen kapanan yollarimizi trafige açmak için yogun çalisma baslattik. Ulastirma ve Altyapi Bakanligi olarak tüm bu çalismalarimizin yani sira enkaz kaldirma faaliyetleri ile mahalle yollari hasar onarim ve teressübat temizlik çalismalari ile ev ve is yerlerinin dogal yasama kavusmasi için gerekli makine ve personel destegi de verdigimizi özellikle belirtmek istiyorum. Ihtiyaç duyulan muhtelif kesimlerdeki belediye yollarina bitümlü sicak kaplamali çalismalarimiz sürüyor. Yollarimizin üzerinde 113 is makinesi ve 125 personelle çalismalarimiz devam ediyor."

- "2 bin 779 vatandasimizi basariyla tahliye ettik"

Bozkurt, Ayancik ve Türkeli ilçelerindeki kereste fabrikalari ile depolarda yer alan tomruklarin, selin etkisiyle Karadeniz'e akip gittigini anlatan Karaismailoglu, "Denizlerden tomruklarin toplanmasiyla ilgili de Orman Genel Müdürlügümüz oldukça katki sagladi. Sel felaketi sonrasinda Bakanlik olarak dünyada ilk defa gerçeklesen basarili bir uygulamayi da hayata geçirmenin gururunu yasadik. Bozkurt, Ayancik ve Türkeli ilçelerinin kereste fabrikalari depolarinda yer alan tomruklarin afet nedeniyle denize ulasmasinda ve gemilere yapabilecegi hasarlarin önüne geçmek üzere Denizcilik Genel Müdürlügümüzün getirmis oldugu römorkörler sayesinde denizdeki tomruklarin oldukça büyük kismini toplayarak denizdeki tehlikeyi de bertaraf ettik." diye konustu.

Bakan Karaismailoglu, yasanan afette mahsur kalan vatandaslarin tahliyesinde de çok yogun çaba gösterdiklerine isaret ederek sunlari kaydetti:

"Hava, kara ve deniz yoluyla tam 2 bin 779 vatandasimizi basariyla tahliye ettik. Sel felaketi sonrasinda Sinop Ayancik ve Türkeli'de bulunan vatandaslarimizin araçlariyla tahliyesi için Çanakkale'den bölgeye arabali vapur getirdik. Denizcilik Genel Müdürlügümüzce görevlendirilen Kilitbahir Feribotu ile 15 Agustos'ta 46, 16 Agustos'ta 53, 17 Agustos'ta da 16 olmak üzere toplamda 115 araç ve 578 vatandasimizi deniz yoluyla tahliye ederek, Inebolu Limani'na güvenle ulastirdik. Diger taraftan Türkeli ve Çatalzeytin arasindaki geçisi saglayana kadar geçen sürede dileyen vatandaslarimizi Devlet Hava Meydanlari Isletmemizin helikopteri vasitasiyla ailelerine kavusturduk."

Kaynak: AA