Izmir'de 750 Bin Dolara Yurt Disina Lahit Satmak Isteyen 8 Kisi Yakalandi

Izmir'in Selçuk ilçesinde jandarma ekipleri, M.S 3'üncü yüzyila tarihlenen lahdi yasa disi yollarla yurt disina kaçirarak 750 bin dolara satmak isteyen 8 kisiyi suçüstü yakaladi.

Valilikten yapilan açiklamaya göre, Atatürk Mahallesi'nde tarihi eser ticareti yapilacagi ihbari üzerine Il Jandarma Komutanligi ekipleri harekete geçti.

Selçuk Cumhuriyet Bassavciligi koordinasyonunda Kaçakçilik Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Sube Müdürlügü ve Selçuk Ilçe Jandarma Komutanligi ekipleri operasyon düzenledi.

Operasyonda 8 süpheli, bir tarihi eseri yurt disina yasa disi yollarla 750 bin dolara satmaya çalisirken suçüstü yakalanarak gözaltina alindi.

Selçuk Müze Müdürlügü ekiplerinin yaptigi incelemede eserin Milattan Sonra 3. yüzyil Roma Dönemi'ne ait Nadir Tasinmaz Kültür Varligi niteliginde olan ve Antik Dönem ölü gömme adetlerini ortaya koyan kül kutusu (Ostotek) oldugu tespit edildi.

"Küçük lahit" olarak da adlandirilan tarihi eserin Selçuk Müze Müdürlügüne teslim edildigi, süpheliler hakkinda 2863 Sayili Kültür ve Tabiat Varliklarini Koruma Kanunu'na Muhalefet suçundan adli islem baslatildigi kaydedildi.

Kaynak: AA