Hazine Ve Maliye Bakan Yardimcisi Nebati'den Gida Fiyatlarina Iliskin Açiklama Açiklamasi

'Gida fiyatlarindaki pahalilik konusunda asla tahammül edemeyecegimiz sey, elbette ki basibosluktur. Pahalilikta nedenler var ancak bu nedenleri bahane edip rutini ve dogali disina çikarak fiyat artisi varsa, bunlarin denetiminin yapilmasi ve farkli sekilde hareket edenlerin cezalandirilmasi kamu yararinadir. Piyasa serbesttir ama devletin düzenleyici ve denetleyici oldugunu asla unutmayalim. Devlet geregini yapar' 'Türkiye'de 2019'da açilan sirket 85 bin iken, 2020'de pandeminin en derin hissedildigi yilda 103 bine çikmis. Insanlarimiz ülkenin dört bir yaninda sirket kurmuslar. Sirketleri kapatanlara baktigimizda ise yüzde 13,5'lik kapanis var. 14 binden 16 bine çikmis. Demek ki 2020 yilinda her seye ragmen isler iyi'

Hazine ve Maliye Bakan Yardimcisi Nureddin Nebati, gida fiyatlarina iliskin, "Piyasa serbesttir ama devletin düzenleyici ve denetleyici oldugunu asla unutmayalim. Devlet geregini yapar." dedi.

Nebati, Erzincan'da Il Afet ve Acil Durum Müdürlügü toplanti salonunda düzenlenen "Erzincan Is Dünyasi ile Bulusma Toplantisi"nda, kentin AK Parti iktidari boyunca 18 yilda 17,7 milyar liralik yatirim aldigini söyledi.

Kentte egitim, saglik ve ulasim alaninda yatirimlar yapildigini dile getiren Nebati, söyle konustu:

"Türkiye sürekli büyüyor. Satin alma gücü paritesine göre Türkiye 2002 yilinda 17. siradayken, bugün çok sükür 11. siraya yükselmis durumda. Küresel ekonomi geçen yil yüzde 3,2 küçüldü. Ticaret hacmi ise yüzde 8,2 daraldi. Küresel dogrudan yabanci yatirimci girisleri bütün dünyada yüzde 35 azaldi. Bütün bunlara ragmen Türkiye 2020 yilinda Çin ile G20'de pozitif büyüyen ve ayrisan ülke oldu. Ilk çeyrek büyümemiz ise 2021'de 7,2, ikinci çeyrek büyümemiz de 21,7. Türkiye, üçüncü çeyrekte de önemli ölçüde büyüyecek."

Nebati, reel kesim güven endeksinin temmuz ayinda 114,8 ile 9 yilin zirvesine çiktigina isaret etti.

- "Ihracatçilar Türkiye'nin mallarini ihraç ediyor, sanayi çarklari dönüyor"

Ikinci çeyrekte geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 22,7 büyüyen hizmetler sektöründe de salginin olumsuz etkilerinin bertaraf edildigini söyleyen Nebati, "Hizmet güven endeksi koronavirüs kisitlamalarinin oldugu nisan, mayis ayindan sonra artarak yüzde 116 seviyesine çikti. Bu yil sonunda tahminlerin ötesinde büyüme saglayacagiz. 2023 yilinda insallah 1 trilyon dolarin üzerine çikan bir milli gelire sahip ülke haline gelecegiz. Su anda Türkiye'nin her bölgesinden yüz binlerce ihracatçi Türkiye'nin mallarini ihraç ediyor, sanayi çarklari dönüyor ve ihracat sayesinde büyümemiz tetikleniyor." diye konustu.

Türkiye'nin kriz durumlarinda yasanan sorunlari ve bunlara karsi atilacak adimlari çok iyi bildigini dile getiren Nebati, ülkenin kendi ulusal çikarlarina göre adim attigini söyledi.

Geçen yil ekonomi yönetimi olarak Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan önderliginde önemli adimlar atildigini ifade eden Nebati, "Bu adimlarla isletmelerimiz, çalisanlarimiz isine devam etti ve her türlü imkandan da faydalandi. Türkiye'de karsiliksiz çek tutari 2019 yilinda yüzde 3,2 iken, 2020'de 1,4, bugün bu yil itibariyla yüzde 1 civarinda. Çünkü geçen yil isletmeler ihtiyaçlarini karsilayacak finansal her türlü imkani yakaladi ve bunu en ucuz yöntemle kullandilar." dedi.

- "2019'da açilan sirket 85 bin, pandeminin en derin hissedildigi yilda 103 bine çikmis"

Nebati, dünyanin kapandigi, ticaret hacminin, ekonominin ve dogrudan yatirimlarin ciddi ve radikal sekilde daraldigi dönemde Türkiye'de açilan sirket sayisinin kapanan sirket sayisindan fazla olduguna dikkati çekerek söyle devam etti:

"Türkiye'de 2019'da açilan sirket 85 bin iken, 2020'de pandeminin en derin hissedildigi yilda 103 bine çikmis. Insanlarimiz ülkenin dört bir yaninda sirket kurmuslar. Sirketleri kapatanlara baktigimizda ise yüzde 13,5'lik kapanis var. 14 binden 16 bine çikmis. Demek ki 2020 yilinda her seye ragmen isler iyi. Bu bizi mutlu ediyor, ticaretimiz gelisiyor, beyaz esyada satislar, yurt içi ve disinda ihracatimiz ve rezervlerimiz artiyor. Merkez Bankasi rezervi bugün 119 milyar dolarin üzerinde ve artarak devam edecek. '128 milyar dolar nerede' diye kiyametleri kopardilar. Neden simdi kimse bunu tartismiyor."

Enflasyondaki artisin dünyadan kaynaklandigini belirten Nebati, ilk defa enflasyonla karsilasmadiklarini söyledi.

- "Devlet geregini yapar"

Enflasyonun artis sebebini de çözüm yollarini da iyi bildiklerini vurgulayan Nebati, sunlari kaydetti:

"Nasil ki 2002'de geldigimizde yüzde 60'larin üzerindeki enflasyonu hizli sekilde düsürüp tek rakamli hanelere getirdiysek, simdi de dünyanin karsi karsiya kaldigi bu enflasyonist ortamda Türkiye'deki bu oranlari çok hizli sekilde tek haneli rakamlara getiririz ve çalisanin da çalistiranin da canini yakmadan, üzmeden bu isi yapariz. Gida fiyatlarindaki pahalilik konusunda asla tahammül edemeyecegimiz sey, elbette ki basibosluktur. Pahalilikta nedenler var ancak bu nedenleri bahane edip rutini ve dogali disina çikarak fiyat artisi varsa, bunlarin denetiminin yapilmasi ve farkli sekilde hareket edenlerin cezalandirilmasi kamu yararinadir. Piyasa serbesttir ama devletin düzenleyici ve denetleyici oldugunu asla unutmayalim. Devlet geregini yapar."

Toplantiya, Erzincan Valisi Mehmet Makas, Belediye Baskani Bekir Aksun, AK Parti Erzincan milletvekilleri Süleyman Karaman ve Burhan Çakir, AK Parti Il Baskani Mehmet Cavit Sireci, MHP Il Baskani Salih Aksu, is insanlari, STK temsilcileri ve kurum müdürleri katildi.
Kaynak: AA