Dükkana Getirilen At Kalmayinca, Seyyar Nalbantliga Basladi

Sivas’ta unutulmaya yüz tutmus nalbantlik mesleginin son temsilcilerinden olan Hüseyin Polat, is yerine gelen müsteri sayisi bitme noktasina gelince isini seyyar olarak yapmaya basladi.

Dükkana Getirilen At Kalmayinca, Seyyar Nalbantliga Basladi
Sivas’ta yasayan Hüseyin Polat 14 yasinda basladigi Nalbantlik meslegini 59 yildir sürdürüyor. Döneminin en önemli mesleklerinden birisi olan nalbantligi zor sartlarda yasatmaya çalisiyor. Polat, at kullaniminin azalmasi ve dükkanina gelen müsteri sayisinin bitme noktasina gelmesi ile meslegini yasatabilmek için farkli bir çözüm buldu. Atlari is yerine getiremeyen Polat, isini atlarin yanina götürmeye karar verdi. Seyyar nalbantlik yapmaya baslayan Polat, Sivas ve çevre illerden aldigi siparisler üzerine verilen adreslere giderek atlarin tirnak bakimi ve nal degisimini yapiyor.

Sivas’in son nalbanti

Nalbant Hüseyin Polat, geçmiste faytonlarin oldugunu ve islerinin o zamanlar çok daha iyi oldugunu söyleyerek, “Ben su an 72 yasindayim, 1948 dogumluyum. Bu meslege ben 1962’de ilkokulu bitirdikten sonra basladim. O günden bu güne yapiyorum. Sivas’in en son Nalbant’i benim. O zamanlar vasita yoktu, hiçbir araba yok. Taksiler 1972’de basladi.

O zamanlar 350 tane fayton vardi, 350 tane at arabasi vardi. Bizim meslek o zamanlar çok güzeldi, simdi bitti. Son Nalbant benim Sivas’ta. Nalbantlik meslegi hayvanlarin ayak bakimini, tedavisini yapiyorum. Ayak üzerine her seyi biz yapiyoruz” dedi.



Öldü dirildi yine de birakmadi

Polat, meslegini icra ederken bir çok kaza geçirdigini belirterek, “Ben ölsem de dirilsem de bu meslekten ekmek yedim, 60 sene, birakmam. Gücüm yettigi müddetçe yaparim. Bir gün ben ati tutuyordum yanimdaki nal çakiyordu. O sira at bana vurdu. Benim orada kalbim durmus. Beni kaldirip, silkeleyip cana getirmisler” dedi.



“Herkes bu isten anlamaz”

Polat, atlar için nalin ne kadar önemli oldugunu dile getirerek, “Atin tirnagiyla arabanin freni aynidir. Atin tirnagini yolup düzelteceksin, baygin birakmayacaksin. Insanlar nasil büyük ayakkabi giydiginde ayaklari takilip düsüyorsa atlar da aynidir. Herkes bu isten anlamaz ama benim meslegim oldugu için ben anliyorum. Atin tirnagini tam keser yerine getiririm. Ondan sonra nali ona göre ayarlar ve çakarim. Nali çaktiktan sonra kütüge bastirip tirnagin yüzeyini törpüleyip birakirim” dedi.



Seyyar nalbantlik yaparak meslegini yasatiyor

Polat, müsteriler azaldigi için dükkanini kapatmak zorunda kaldigini ifade edip, “Geçmiste Sivas’ta 350 fayton vardi. Her faytonun 4-5 tane ati vardi. At arabalarinin bazilarinin 2 bazilarininsa 1 tane ati vardi ama faytonlarin 4’den az ati olmazdi. 2’sini gündüz çalistirir 2’sini ise gece çalistirirlardi. Isler azalinca bende seyyar nalbantlik yapmaya karar verdim. Telefon numaram müsterilerde var istedikleri zaman arabamla gider yapar gelirim. Nallar ve çiviler Avrupa’dan dolarla geliyor bu yüzden bize de pahaliya geliyor bana bir attan 50-60 TL anca kaliyor gerisi hep anaparasi. 4 ayaga yeni nal çakarsam 250 TL ama temizleyip yeniden çaktigim zaman 20 TL” diye konustu.

Kaynak: İHA