Associated Press ABD'de Hangi Eyaletin Ne Kadar Afgan Mülteci Alacagina Iliskin Belgeyi Paylasti

Associated Press (AP) haber ajansi, ABD Disisleri Bakanligi tarafindan hazirlanan ve hangi eyalete ne kadar Afgan mülteci verilecegini belirten belgeyi kamuoyuyla paylasti.

AP'nin söz konusu Disisleri Bakanligi belgesine dayandirdigi haberine göre, Biden yönetimi 15 Eylül Çarsamba itibariyla eyaletlere kaç mülteci kabul etmeleri gerektigini bildirmeye basladi.

ABD'ye getirilen yaklasik 37 bin Afgan mültecinin paylasimi ile ilgili olan belgede, ülkenin en büyük eyaletlerinden California'ya 5 bin 200 kisi ile en çok Afgan mülteci verilecek.

Alabama ve Mississippi eyaletleri 10 kisi ile en az mülteci eyaletler olurken, Hawaii, Güney Dakota, Bati Virginia, Wyoming eyaletleri ve baskent Washington DC'ye mülteci yerlestirilmesi öngörülmüyor.

Öte yandan California, Maryland (1348 mülteci), Teksas (4 bin 481) ve Virginia (1166) eyaletlerine digerlerinden daha çok mülteci verilmesinin nedeninin, Afganlarin bu eyaletlerdeki akraba ya da tanidiklarinin yanina gitmek istemesi oldugu kaydedildi.

ABD'de Biden yönetimi bu ayin sonuna kadar 65 bin, Eylül 2022'nin sonuna kadar ise 95 bin Afgan mültecinin ABD'de yeniden yerlestirilmesi için Kongreden fon talep etmisti.

Kaynak: AA