Arjantin'de Hükümetin Ön Seçimlerde Güç Kaybetmesinin Ardindan 5 Bakan Istifa Etti

Arjantin’de pazar günü düzenlenen parlamento ön seçimlerinde, hükümet kanadinin oy kaybetmesinin ardindan 5 bakan görevini birakma karari aldi.

Arjantin resmi haber ajansi TELAM'da yer alan habere göre, Içisleri Bakani Wado de Pedro, Adalet Bakani Martin Soria, Bilim ve Teknoloji Bakani Roberto Salvarezza, Çevre Bakani Juan Cabandie ve Kültür Bakani Tristan Bauer, istifa mektuplarini Devlet Baskani Alberto Fernandez'e sundu.

Istifa eden bakanlarin eski Arjantin Devlet Baskani ve mevcut Devlet Baskani Yardimcisi Cristina Fernandez de Kirchner'a yakinligi, hükümet içinde anlasmazliklarin bas göstermeye basladigi yorumlarina yol açti.

Arjantin'de 12 Eylül'de düzenlenen parlamento ön seçimlerinde muhalefet blogunun olusturdugu Degisim Için Birlik (Juntos por el Cambio) ittifakinin adaylari, ülke çapinda, hükümete yakin partilerin olusturdugu Herkesin Cephesi (Frente de Todos) ittifakinin adaylarindan daha fazla oy almisti.

Geçen pazar yapilan seçimle Arjantinliler, Temsilciler Meclisinin 257 üyesinden 127'si ile Senatonun 72 üyesinden 24'ünün seçilecegi, 14 Kasim 2021'de düzenlenecek parlamento seçimlerinde yarisacak adaylari belirledi.

Seçimlerde muhalefetin adaylarinin, hükümetin adaylarindan daha fazla oy almasi seçim sonuçlarini etkilemese de halkin görüsünün, 2019'da yüzde 50'den fazla oy alarak seçilen hükümetten muhalefete dogru kaydigi seklinde yorumlandi.

Devlet Baskani Fernandez, seçimlerde baskanligini yaptigi ittifakin oy oraninin düsmesinin ardindan, liderlik ettigi hükümetin hatalari nedeniyle halkin desteginin düstügünü ve bunun telafi edilecegini söylemisti.

Arjantin'de, açilimi "birincil, açik, es zamanli ve zorunlu seçimler" olan PASO seçimleri, 2009'dan bu yana her seçim öncesinde yapiliyor.

PASO, her ne kadar adaylari belirlemek amaciyla yapilsa da bu seçimler siyasi taraflara, halkin sandikta gösterecegi siyasi egilimi önceden tahmin etme firsati sunuyor.

Kaynak: AA