Kuzey Kore Konulu Tokyo Zirvesinde ABD Ve Güney Kore'den 'Diyalog Ve Yaptirim' Vurgusu

ABD Baskani Joe Biden'in Kuzey Kore Özel Temsilcisi Sung Kim: 'Amacimiz net. Kuzey Kore'ye yönelik düsmanca maksadimiz yok ve onlarla ön sartsiz bulusmaya haziriz' Güney Kore'nin Kore Yarimadasi Baris ve Güvenlik Isleri Özel Temsilcisi Noh Kyu Duk: 'Güney Kore ve ABD, bu sekilde ilerleyerek, Kuzey Kore ile diyalog baslatilmasina iliskin yapici yöntemler bulacak'

ABD, Japonya ve Güney Kore, Kuzey Kore'nin nükleer silahlardan arindirilmasina yönelik çabalarini "diyalog ve yaptirim" yoluyla sürdürme konusunda anlasti.

Japonya'nin ev sahipliginde bir araya gelen ABD ve Güney Koreli diplomatlar, "Kore Yarimadasi'nin nükleer silahlardan arindirilmasi ve Kuzey Kore ile müzakereler" konusunu ele aldi.

Üçlü zirveye Japonya Disisleri Bakanligi Asya ve Okyanusya Isleri Genel Müdürü Takehiro Funakosi, ABD Baskani Joe Biden'in Kuzey Kore Özel Temsilcisi Sung Kim ve Güney Kore'nin Kore Yarimadasi Baris ve Güvenlik Isleri Özel Temsilcisi Noh Kyu Duk katildi.

Zirvede, üç ülke temsilcisi, Birlesmis Milletler (BM) Güvenlik Konseyinin kitle imha silahlari ve balistik füzeler üretilmesini önleyecek kararlari dogrultusunda, Kuzey Kore'nin "tam olarak nükleersizlestirilmesi" hedefine yönelik yakin is birligi yürütülmesinde anlasti.

Yonhap ajansina göre, Sung Kim, ABD'nin, "nükleerden arindirmaya yönelik ilerleyisine bakilmaksizin" Kuzey Kore'nin insani konulariyla ilgilenmeye hazir oldugunu belirtti.

- "Diplomasi potansiyeli"

Sung, "ABD, uluslararasi standartla uyumlu sekilde, en savunmasiz Kuzey Korelilere erisim ve bu kisilerin izlenmesi kapsaminda, Kuzey Kore'ye insani yardim saglanmasini destekliyor." dedi.

Kuzey Kore ile "ön sartsiz" görüsmeye hazir olduklarini yineleyen Sung, buna karsin BM Güvenlik Konseyinin kararlarinin uygulanmasina yönelik ABD'nin "sorumlulugunu" da animsatti.

Pyongyang yönetimi ile müzakerelerin gidisatina deginen Sung Kim, "Umarim Kuzey Kore, kosulsuz görüsmek amaciyla yaptigimiz çok yönlü tekliflerimize olumlu cevap verir." ifadesini kullandi.

ABD'nin, diplomasi potansiyelinin kesfedilmesi ve diyalogun yeniden baslatilmasi için Pyongyang'a ulasmayi sürdürdügünü dile getiren Sung, "Amacimiz net. Kuzey Kore'ye yönelik düsmanca maksadimiz yok ve onlarla ön sartsiz bulusmaya haziriz." diye konustu.

Kuzey Kore'nin füze denemelerinin olusturdugu bölgesel tehdide dikkati çeken Sung, "Japonya ve Güney Kore'nin güvenligine yönelik taahhütlerimiz güçlü. Son gelismeler, müttefikler arasinda yakin iletisim ve is birliginin önemini gösteriyor." degerlendirmesinde bulundu.

- "Umuyoruz Kuzey Kore cevap verir"

Noh Kyu Duk da salgin hastaliklarla mücadele kapsaminda yeni tip koronavirüs (Kovid-19) asilari dahil, uluslararasi kuruluslar vasitasiyla Kuzey Kore'ye insani yardim saglanmasi olasiligina dikkati çekti.

Kuzey Kore'ye yönelik olasi insani yardimlar konusundaki müzakerelerde Güney Kore ve ABD'nin "oldukça ilerleme katettigini" belirten Noh, "Güney Kore ve ABD, bu sekilde ilerleyerek, Kuzey Kore ile diyalog baslatilmasina iliskin yapici yöntemler bulacak. Umuyoruz, Kuzey Kore diyalog amaçli ortak çabalarimiza cevap verir." görüsünü paylasti.

Kyodo ajansina göre, Takehiro Funakosi de "Kuzey Kore, nükleer kapsami ve füze gelistirmesini daha da ileri tasidigindan, bizim is birligimiz daha önemli hale gelmektedir." sözlerini sarf etti.

Öte yandan zirvede, Kuzey Kore'nin alikoydugu Japon vatandaslari sorununda, Güney Kore ve ABD'nin Japonya'ya desteklerini açikladiklari kaydedildi.

Biden yönetimi, Kuzey Kore'ye yönelik, "ölçülü ve kullanisli diplomasi" seklinde nitelendirdigi ve ABD ile müttefiklerinin güvenligini artirmayi hedefleyen politika degerlendirmesini nisan ayi sonunda açiklamisti.

Üst düzey yetkilileri bulusturan üçlü zirve, en son, ABD Baskani Joe Biden yönetiminin çagrisi üzerine, haziran ayinda Güney Kore'nin baskenti Seul'de toplanmisti.
Kaynak: AA