Facebook'un Basina Sizan Raporu, Instagram'in Gençler Üzerindeki Olumsuz Etkilerinin Bilindigini Gösterdi

Facebook'un, uygulamanin etkilerini bilmesine ragmen, çocuklar için Instragram projesi üzerinde çalismasi tepki çekti.

Facebook'un, sahibi oldugu Instagram fotograf aplikasyonunun, ergenlik çagindaki gençler için zararli oldugunu bilmesine ragmen, çocuklar için Instagram aplikasyonu üzerinde çalistigi bildirildi.

Facebook'un kurum içi raporlarina ulasan Wall Street Journal gazetesi, sosyal medya sirketinin sahibi oldugu Instagram uygulamasinin, basta ergenlik çagindaki kizlar olmak üzere, gençler üzerindeki zararlarinin, bu raporlara birden fazla kez yansidigini ortaya koydu.

Buna göre, söz konusu raporlardan birinde, intihari düsünen gençler arasinda Ingiliz kullanicilarin yüzde 13'ünün, Amerikali kullanicilarin ise yüzde 6'sinin, sorunu Instagram'a bagladigi bilgisi yer aldi.

Ayrica raporda, ergenlik çagindaki kizlarin yüzde 32'sinin, bedenleri konusunda kendilerini kötü hissettiklerinde Instagram'in durumu daha kötü hale getirdigini düsündükleri, ergenlik çagindaki erkeklerinse yüzde 14'ünün Instagram nedeniyle kendini kötü hissettigi belirtildi.

Ancak Facebook, gençlerin büyük bölümünün Instagram'dan olumsuz biçimde etkilenmedigine, gençleri en çok etkileyen seçme gönderimlerden olusan ve bagimlilik yaratan ana sayfaninsa, uygulamanin temel ögesi olduguna karar verdi.

Raporun, sirketin CEO'su Mark Zuckerberg'e sunuldugunu aktaran gazete, ancak sirketin, gençlerin zarar görmelerini engellerken, ayni zamanda kullanicilarin uygulamayi tekrar tekrar kullanmasini saglayacak bir çözüm bulamadigini iddia etti.

Tüm bu verilere ragmen, Facebook'un 13 yas ve alti çocuklar için bir Instagram aplikasyonu gelistirdigi açiklandi.

Wall Street Journal gazetesinin haberi, ABD'de kongre üyelerinin tepkisine neden oldu.

Massachusetts Temsilcisi demokrat Lori Trahan, Facebook'u elestirirken, sirketi, derhal çocuklar için uygulama gelistirme planlarindan vazgeçmeye ve mevcut kullanicisi olan gençleri zararli etkilerden korumak için çalismaya davet etti.

Washington temsilcisi Cumhuriyetçi Cathy McMorris Rodgers ise yaptigi açiklamada, Temsilciler Meclisi Enerji ve Ticaret Komitesi'nin, yaptigi çagrilara ragmen, çocuklarin akil sagligi üzerine raporlari halka açiklamayi reddetmis oldugunu hatirlatti.

Facebook ise arastirmalarin mülkiyet haklarini ve katilimcilarin özel bilgilerini korumak için arastirmalari paylasamadiklarini, ancak sirketin, arastirmalari konusunda daha seffaf olmak için çalismalar yaptigini duyurdu.

Instagram kullanicilarin yüzde 40'ini, 22 yas ve alti gençler olusturuyor.

ABD'de her gün Facebook uygulamasini kullanan 5 milyon gence karsilik Instagram'i 22 milyon gencin kullandigi kaydediliyor.

Gençlerin, Instagram'da, Facebook'tan yüzde 50 daha fazla zaman geçirdigi belirtiliyor.

Kaynak: AA