ABD, Afganistan'dan Tahliye Edileceklerin Uçuslarini, Kizamik Salgini Nedeniyle 7 Gün Daha Erteledi

Beyaz Saray, Afganistan'dan tahliye edilerek ABD'ye getirilen 7 kiside kizamik teshis edilmesi nedeniyle Afgan mülteciler için gerçeklestirilecek uçuslarin 7 gün daha askida kalacagini bildirdi.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, düzenledigi günlük basin toplantisinda gündemi degerlendirdi ve gazetecilerin sorularini yanitladi.

Afganistan'dan tahliye edilen kisilerin uçuslarinin geçen hafta kizamik vakalari nedeniyle askiya alindigini animsatan Psaki, "Bugüne kadar Afganistan'dan ABD'ye gelen en az 7 kiside kizamik teshis edildi. ABD Hastalik Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), önlem amaçli uçuslarin 7 gün daha askida kalmasini istedi. Biz de bunu yapiyoruz. Bu konuda degerlendirmelerimizi yapiyoruz ve ulusal güvenlik ekibimizle görüsüyoruz." dedi.

- "Sivil kayip" iddialarina kaçamak yanit

Psaki, Biden yönetiminin Afganistan'dan çikmadan önce Kabil havalimani yakinlarinda düzenledikleri insansiz hava araci (IHA) saldirisinda hedef alinan kisinin DEAS terör örgütü üyesi degil de bir sivil oldugu iddialarinin dogru olmasi durumunda Biden'in sorumluluk alip almayacagi sorusuna kaçamak yanit verdi.

Her saldirida sivil kayip riski oldugunu ancak bunu en aza indirgemeye çalistiklarini belirten Psaki, "Ortada devam eden bir sorusturma var, hepimiz sonuçlarini bekliyoruz." dedi.

Psaki, Biden yönetiminin uluslararasi uçuslar için uçaga binmeden önce herkesten Kovid-19 istemeyi görüstügüne iliskin iddialara ise "Hava yollari güvenliginin saglanmasi için birçok seçenegi degerlendiriyoruz." ifadesini kullandi.

Kaynak: AA