Yaglik Ayçiçegine Avans Ödemesi

Türkiye’de bitkisel yag tüketiminde yüzde 80-85 civarinda payi ve yüzde 50’lere varan yüksek yag orani ile stratejik öneme sahip yaglik ayçiçegine 5 lira 100 kurus avans ödemesi yapilacak.

Yaglik Ayçiçegine Avans Ödemesi
Trakya Birlik tarafindan yapilan açiklamada, "Dünyada farkli varyantlar ile devam eden pandemi süreci, son 1-1,5 yillik süreçte gerek sanayi gerekse tarimsal alanlarda arz talep degisikliklerine yol açti. Üretim açigi olan ülkelerin emniyet stoku olusturma, arz fazlasi olan ülkelerin ise, ürünlerini dünya pazarinda daha degerli fiyatlama politikalari genel emtia fiyatlarini tarihi zirve seviyelerine tasimistir. Bu gelismelerin isiginda 2020/2021 üretim sezonu yaglik ayçiçegi ürün fiyatlarinda yüzde 50’yi asan artislar yasanmis bu suretle ayçiçegi çiftçilerimizin en çok kazanç sagladigi baslica ürün haline geldi. Söz konusu kazanç seviyesinin olusturdugu pozitif etkiyle içinde bulunan 2021/2022 üretim sezonunda yeni üretim alanlari kazanilmis olup, ilk defa bir milyon 600 bin ton seviyesinde rekor üretim gerçeklestirilerek Türkiye’de yeterlilik oraninin yüzde 70 seviyesine ulasmasi beklenmektedir" denildi.

Türkiye’de yaglik ayçiçegi üretiminde yasanan artisin çiftçi memnuniyetinin saglanarak sürdürülebilir kilinmasi için ülkenin kendi kendine yeterlilik seviyesi olan asgari 2 milyon 500 bin ton üretim hedefine ulasilmasinin beklendigi vurgulanan açiklamada, 2021-2022 üretim sezonu çiftçi fiyatlamasinin büyük önem arz ettigi ifade edildi. Açiklamada, su bilgilere yer verildi:

"Tarimsal üretimin en temel girdilerinden olan gübre ve ilaç fiyatlarinda yüzde 100’ü asan artislar çiftçilerin tarim ürünleri fiyatlamalarindaki hassasiyetlerini hakli olarak artirdi. Bu üretim hedefi ve çiftçi bekleyislerine ek olarak iç piyasa ürün fiyatlarini etkileyen ithal ikame ürün piyasalari tetkik edildiginde, 2021-2022 sezonunda dünya yaglik ayçiçegi tohum üretiminin bir önceki sezona göre 6-8 milyon ton fazla gerçekleserek, yaklasik 58 milyon ton ile rekor seviyede olusmasi beklenmektedir. Hububat üretimde dünyada yasanan daralmanin aksine yaglik ayçiçegi üretimdeki önemli artis, gümrük vergisi uygulamalarinin da etkisiyle Türkiye’de iç piyasa fiyat dinamiklerini baski altina alindi. Buna bagli olarak Türkiye’deki mevcut gümrük rejimi uygulamalari, dünya rekoltesi ve beklenen fiyat seviyeleri, döviz kurlarinin olasi seyri gibi fiyatlamaya tesir eden tüm parametreler, Trakya Birligince degerlendirilerek, olusan piyasa sartlari çerçevesinde 2021-2022 sezonunda üretici ortaklarina yüzde 40 yagli baz ürün için 5 lira 100 kurus ton basina avans ödemesinde bulunulmasi karar altina alindi. Uluslararasi sözlesme orani olan yüzde 44 yag oranli ayçiçegi ürünü için avans tutari 5 lira 406 TL ton basina, yüzde 50 yagli ürün için avans tutari 5 lira 865 TL olarak uygulanacak."

Trakya Birlik tarafindan yapilan açiklamanin devaminda, "Ülkemiz için stratejik öneme sahip tüm ihtiyaçlarin yerli ve milli imkanlarla saglanmasi noktasinda çok önemli bir kilometre tasi olacak dogalgaz kaynaginin kesfiyle olusan olumlu atmosfere ek olarak, pandemi sürecinde global ölçekte stratejik politika haline gelen gida arz güvenligi kavraminda karsiligini bulan ’ülkemiz tarimsal üretiminin kendi kendine yeter seviyeye ulastirilmasi’ hedefine yönelik olarak büyük bir dönüsüme öncülük etmesi beklenen 2021/2022 tarimsal üretim sezonunun ülkemiz, milletimiz, üretici ortaklarimiz ve tüm çiftçilerimiz için bereketli ve hayirli olmasini diler, pandemi sürecinde büyük bir özveriyle ülkemiz için üretimine durmaksizin devam eden, onlar için ne yapsak asla yeterli olmayacak milletin efendisi cefakar Türk çiftçisine tesekkür ve sükranlarimizi sunariz" ifadelerine yer verildi.

Kaynak: İHA