Ihvan Yöneticisinden 'Misir Cumhurbaskanligi Ile Ön Kosulsuz Diyalog Kapisinin Açik Oldugu' Mesaji

Müslüman Kardesler Teskilatinin (Ihvan) önde gelen yöneticilerinden Yusuf Neda, Misir Cumhurbaskanligi ile diyalog kapisinin açik oldugunu ancak ön kosullarin bu isi bozdugunu ifade etti.



Neda, Misir Cumhurbaskani Abdulfettah es-Sisi'nin 11 Eylül'de Kapsamli Ulusal Insan Haklari Stratejisi Baslatma konferansinda yaptigi konusmadaki Ihvan'a yönelik sözleriyle ilgili yazili bir mesaj yayimladi.

Cumhurbaskani Sisi, söz konusu konusmasinda Ihvan'a isaret ederek, geçen 90-100 yil boyunca Misir toplumunun belirli bir düsünceye büründügünü söylemisti.

Sisi, "Benim onlarla bir anlasmazligim yok ama yoluma saygi duymalari, benimle kesismemeleri ve beni hedef almamalari sartiyla. Fikirlerini kabul edecegim ama bana dayatmasinlar ve baski yapmasinlar. Bunu bana bir kisi olarak degil Misir'a ve topluma yapiyorlar." ifadelerini kullanmisti.

Neda, yayimladigi mesajinda, Cumhurbaskani Sisi'nin konusmasinin birçok soruyu gündeme getirdigini belirterek, tüm dünyanin Ihvan'in geçen 90 yil boyunca düsüncelerini hiç kimseye dayatmadigini bildigini vurguladi.

Misir Cumhurbaskanligi ile bir diyalog baslatmanin, su anda tutuklularin ve ailelerinin acilarinin sona ermesini gerektirdigini kaydeden Neda, yeni insan haklari stratejisi çalismalarina Misir Anayasasi'nin (geçis dönemi adalet yasasini düzenleyen) 241. maddesinin hükümlerini uygulayarak baslanmasini istedi.

Neda, mesajini su ifadelerle tamamladi:

"Geçmisimiz tertemizdir. Vatani kendi canimizdan daha çok seviyoruz. Siyasette, ön sart kosmanin diyalogu bozdugunu ögrendik. Bu nedenle kapilar açiktir diyorum."

Misir, 11Eylül'de insan haklari örgütlerinin yogun elestirilerinin gölgesinde ilk kez kapsamli insan haklari ulusal strateji planini baslatmisti. Stratejiye iliskin Misir Cumhurbaskanligindan yapilan açiklamada, "Cumhurbaskani Sisi, Misir'in 2030 vizyonunu olusturan milli kalkinma süreciyle entegre ulusal insan haklari stratejisini baslatti." ifadelerine yer verilmisti.

Kaynak: AA