Dünyada Iklim Degisikligini Kisisel Tehdit Olarak Algilayanlarin Arttigi Belirtildi

Ankete göre, ABD'nin iklim degisikligiyle mücadele önlemleri dünyadan kirik not aldi.

Dünyanin en gelismis ekonomilerine sahip ülkelerinde yasayanlarin üçte ikisi iklim degisikliginin yakinda kendi hayatlarini etkileyeceginden endise ederken, birçok ülkede ABD’nin iklim degisikligiyle mücadelesinin yeterli bulunmadigi bildirildi.

ABD merkezli düsünce kurulusu Pew Arastirma Merkezinin Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya’daki 17 ülkede 20 bin kisinin katilimiyla düzenledigi anket, dünyada iklim degisikligi konusunda endiselerin arttigini ve en gelismis ülkelerin vatandaslarinin bile bundan kisisel olarak etkilenecegine inandigini gösterdi.

Ankete katilanlarin yüzde 72’si hayatlarinin bir noktasinda iklim degisikliginden etkilenecegini söylerken, yüzde 80 iklim degisligiyle mücadele için yasama ve çalisma biçiminde en azindan bazi degisiklikler gerçeklestirmeye, yüzde 34 ise birçok degisiklik yapmaya istekli oldugunu ifade etti.

Rapor, anketin daha önce yapildigi 2015 yilina göre birçok ülkede endiselerin arttigini gözler önüne serdi.

Bu yaz seller nedeniyle 180'den fazla kisinin hayatini kaybettigi Almanya'da iklim degisikliginden çok endise duyanlarin orani geçen 6 yil içinde yüzde 18’den yüzde 37’ye çikarken, Ingiltere, Avustralya, Güney Kore ve Ispanya’da benzer bir artis kaydedildi.

Geçen 6 yil içinde endiselerin azaldigi tek ülke ise Japonya oldu. ABD’de de ise iklim degisikligine bakisin degismedigi belirtildi.

Son yillarda iklim degisikligi protestolarinda basi çeken 18-29 yas grubu genç yetiskinler, en çok endiselenen grup olarak öne çikti.

Pew Arastirma Merkezi, anketin yapildigi 17 ülkenin tamaminda katilimcilarin büyük bölümünün iklim degisikligiyle mücadele için hayatlarinda degisiklikler yapmaya istekli oldugunu, bu oranin ABD ve Kanada'da katilimcilarin üçte ikisine ulastigini bildirdi.

Ankette kendisini siyasi yelpazenin solunda tanimlayanlarin, saginda tanimlayanlara göre iklim degisikligiyle mücadele konusunda daha istekli oldugu görülürken, bu ayrim yüzde 94’e yüzde 45 ile en belirgin biçimde ABD'de tespit edildi.

Ankette ABD’nin iklim degisikligiyle mücadelesinin begenilmedigi de ortaya çikti. Avustralya, Yeni Zelanda ve birçok Avrupa ülkesinde her 10 kisiden en az 6’si ABD’ye iklim konusundaki mücadelesi için kötü not verdi.

Ancak dünyada sera gazi emisyonlarinin üçte birinden fazlasini üreten Çin, kamuoyunda ABD’den çok daha düsük not aldi. Katilimcilarin yüzde 78'i Çin'in iklim mücadelesini "kötü" olarak nitelendirdi.

Avrupa Birligi (AB) katilimcilarin yüzde 63’ünden, Birlesmis Milletler (BM) ise yüzde 56’sindan "iyi" notu aldi.

Anketin ABD, Almanya, Avustralya, Belçika, Fransa, Güney Kore, Hollanda, Ingiltere, Isveç, Ispanya, Italya, Japonya, Kanada, Singapur, Tayvan, Yeni Zelanda ve Yunanistan’da geçen ilkbahar aylarinda yapildigi bildirildi.

Kaynak: AA