Yurt Içi Piyasalar, Ödemeler Dengesi Ve Sanayi Üretimi Verilerine Odaklandi

AA Finans'in beklenti anketlerine katilan ekonomistler, cari islemler hesabinin temmuzda 540 milyon dolar açik vermesini, takvim etkisinden arindirilmis sanayi üretim endeksinin ise temmuzda bir önceki yilin ayni dönemine göre yüzde 16,9 artmasini bekliyor.

Ekonomik toparlanmaya iliskin endiseler ve sahinlesen para politikasi vurgusuyla geçen hafta küresel piyasalarda etkili olan karisik seyir yeni haftaya da tasinirken, yurt içinde bugün ödemeler dengesi ve sanayi üretimi verileri takip edilecek.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininda artan vaka sayilarinin küresel bazda ekonomik toparlanmayi tehdit etmeye devam etmesi ve dünya genelinde merkez bankalarinin artan enflasyonist baskilar karsisinda sahinlesmesi pay piyasalarinda risk istahini azaltan unsurlarin basinda geliyor.

Geçen hafta yayimlanan ABD Merkez Bankasi (Fed) Bej Kitap Raporu'nda Kovid-19 salgininda artan vaka sayilari sebebiyle ekonomik toparlanmaya iliskin endiseler öne çikti.

Fed yetkililerinin söz konusu risklere karsin varlik alimlarinin azaltilmasina yönelik kararlarin uygulanmaya devam edecegini dile getirmesiyle, ABD pay piyasalarinda satis agirlikli bir seyir izlendi.

Analistler, bu hafta ABD'de açiklanacak enflasyon verilerinin yatirimcilarin odagina yerlestigini vurgulayarak, ABD ile Çin arasindaki gelismeler ve ABD'nin borç limitine iliskin haber akisinin pay piyasalarinda oynakligi artirabilecegini ifade etti.

Bu gelismelerle geçen hafta New York borsasinda S&P 500 endeksi yüzde 1,69 ve Dow Jones endeksi yüzde 2,15 azalisla hazirandan, Nasdaq endeksi de yüzde 1,61 deger kaybiyla temmuzdan bu yana en kötü haftalik performansini gösterdi. ABD endeks vadeli islem sözlesmeleri yeni haftaya ise karisik bir seyirle basladi.

Avrupa tarafinda da enflasyonist endiseler gündemdeki yerini korumaya devam etse de, geçen hafta Avrupa Merkez Bankasi'nin (ECB) para politikasi kararlarinin tahmin edildigi kadar sahin olmamasi pay piyasalarindaki baskilari sinirladi.

Analistler, ECB Baskani Christine Lagarde'in persembe günü yapacagi konusmada geçen hafta açiklanan kararlarin uygulanmasina iliskin yol haritasina yönelik ipuçlari aranacagini kaydederek, cuma günü açiklanacak Avro Bölgesi'nde enflasyon verilerinin de yakindan takip edilecegini bildirdi.

Geçen hafta bu gelismelerle, haftalik bazda Almanya'da DAX endeksi yüzde 1,09, Ingiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,53, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,39 ve Italya'da MIB 30 endeksi yüzde 1,45 deger kaybetti. Avrupa borsalarinda geçen haftaki saticili seyir vadeli islemlerde yeni haftaya da tasindi.

Avro/dolar paritesi de geçen haftayi yüzde 0,6 deger kaybiyla 1,1813'ten tamamlamasinin ardindan, bugün önceki kapanisin yüzde 0,2 altinda 1,1792'den islem görüyor.

Asya tarafinda bu hafta veri gündemi sakin görünürken, Çin'in regülasyon adimlari ve Kovid-19'a iliskin haber akisinin varlik fiyatlarini etkileyebilecegi tahmin ediliyor.

Çin'in Ant Group'u nasil regüle edecegine iliskin yol haritasinin netlesmesi Hong Kong pay piyasasinda sert saticili seyri beraberinde getirirken, Çin'in en büyük emlak gelistirme sirketlerinden biri konumundaki Evergrande Group'un borç yapilandirmasina iliskin süreç de risk unsuru olarak piyasalari etkilemeye devam ediyor.

Bölge genelinde artan vaka sayilari da küresel ekonomiyi tehdit etmeyi sürdürüyor. Artan kisitlamalar küresel tedarik zincirindeki kirilmalarla birlikte maliyetleri yukari yönde etkilerken, söz konusu durum küresel bazda enflasyonist baskilari destekliyor.

Öte yandan, Chanthu tayfunu Asya'da önemli limanlari bir süreligine etkileyecegi ve bu limanlardan yapilan ticaretin birkaç günlügüne durabilecegi tahmin ediliyor.

Japonya'da bugün açiklanan verilere göre ise, Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) agustosta yüzde 5,5 artarken beklentilerin hafif altinda kaldi.

Bu gelismelerle Asya borsalarinda yeni haftada Çin hariç satis agirlikli seyrin hakim oldugu görülürken, kapanisa yakin Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,2, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,2 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 2 deger kaybetti, Çin’de Sanghay bilesik endeksi ise yatay bir seyir izliyor.

Yurt içinde, bugünün gündeminde cari islemler dengesi ve sanayi üretimi verileri bulunuyor.

AA Finans'in beklenti anketlerine katilan ekonomistler, cari islemler hesabinin temmuzda 540 milyon dolar açik vermesini, takvim etkisinden arindirilmis sanayi üretim endeksinin ise temmuzda bir önceki yilin ayni dönemine göre yüzde 16,9 artmasini bekliyor.

Geçen hafta küresel pay piyasalarina paralel satis agirlikli seyrin izlendigi Borsa Istanbul'da BIST 100 endeksi, analistlerin kritik seviye olarak nitelendirdikleri 1.440 puanin altinda kapanis yapti.

BIST 100 endeksi, cuma günü yüzde 0,96 deger kaybederek, günü 1.438,72 puandan tamamladi. Endeksin haftalik deger kaybi ise yüzde 2,04 oldu. Cuma günü yüzde 0,4 artisla 8,4695'e çikan dolar/TL de bugün bankalararasi piyasanin açilisinda 8,4680 seviyesinde islem görüyor.

Bugün ayrica yurt disinda ABD'de hazine bütçe dengesinin izlenecegini aktaran analistler, teknik açidan BIST 100 endeksinde 1.420 puanin destek, 1.440 ve 1455 seviyelerinin direnç konumunda bulundugunu bildirdi.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler söyle:

10.00 Türkiye, temmuz ayi cari islemler dengesi

10.00 Türkiye, temmuz ayi sanayi üretimi endeksi

21.00 ABD, agustos ayi bütçe dengesi
Kaynak: AA