New York Borsasi Karisik Seyirle Kapandi

New York borsasi, haftanin ilk islem gününü karisik seyirle tamamladi.

Kapanista Dow Jones endeksi 260 puanin üzerinde deger kazandi ve yüzde 0,76 artarak 34.869,63 puana çikti.

S&P 500 endeksi yüzde 0,23 artisla 4.468,73 puana yükselirken, Nasdaq endeksi yüzde 0,07 azalisla 15.105,6 puana geriledi.

Yeni haftanin ilk islem gününe yükselisle baslayan endeksler, gün içerisinde karisik bir seyir izledi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininda Delta varyantina iliskin devam eden endiseler ve para politikasina dair belirsizlikler endekslerdeki karisik seyirde etkili oldu.

ABD Merkez Bankasi (Fed) New York Subesi, Amerikali tüketicilerin kisa ve orta vadeli enflasyon beklentilerinin agustosta tüm zamanlarin en yüksek seviyesine çiktigini bildirdi.

New York Fed'in agustos ayina ait Tüketici Beklentileri Anketi'nin sonuçlarina göre, gelecek 12 ayi kapsayan kisa vadeli medyan enflasyon beklentileri agustosta 0,3 puan artisla yüzde 5,2'ye yükselerek zirve yapti. Gelecek 3 yillik süreci kapsayan orta vadeli enflasyon beklentileri de ayni dönemde 0,3 puan artarak yüzde 4 ile tüm zamanlarin en yüksek seviyesine çikti.

Analistler, ABD'de yarin açiklanacak enflasyon verisinin yatirimcilarin odaginda oldugunu belirtti.

ABD federal hükümetinin bütçe açigi ise agustosta geçen yilin ayni dönemine kiyasla yaklasik yüzde 15 azalarak 171 milyar dolara geriledi.

Öte yandan, ABD Temsilciler Meclisinin önde gelen Demokrat üyelerinin en yüksek kurumlar vergisi oranini yüzde 21'den 26,5'e yükseltmeyi hedefledigi bildirildi. ABD Baskani Joe Biden, 2017'de yüzde 35'ten yüzde 21'e düsürülen kurumlar vergisi oraninin yüzde 28'e çikarilmasini önermisti.

Temsilciler Meclisinin yeni gelir kanunlarinin çikarilmasi sürecinde yetkili komitesinin, 3,5 trilyon dolarlik yatirim planinin parçasi olarak söz konusu degisikligi öngören düzenlemeleri sali ve çarsamba günü düzenlenecek oturumlarda degerlendirmesi bekleniyor.

Kaynak: AA