Bayburt'taki 'Harman Festivali'nde 100 Yillik Tarim Aletleriyle Hasat Yapildi

Bayburt'un Demirözü ilçesinin Bespinar köyündeki Kenan Yavuz Etnografya Müzesince düzenlenen "Harman Festivali" devam ediyor.

"2021 Silletto Ödülü" sahibi müzede 7 Eylül'de baslayan ve renkli görüntülere sahne olan festivalde, 100 yil önceki tarim aletleri kullanilarak geleneksel yöntemlerle hasat yapildi.

Müze ziyaretçileri ile köy halkinin katildigi ve her gün farkli etkinlikler gerçeklestirilen festival, eylül sonuna kadar devam edecek.

Müzenin kurucusu Kenan Yavuz, gazetecilere, müzenin en önemli özelliginin kültür ve deneyim turizmine yönelik çalismalar yapmak oldugunu söyledi.

Avrupa Müze Forumu tarafindan her yil düzenlenen "Avrupa Yilin Müzesi Ödülleri" yarismasinda "2021 Silletto Ödülü"ne layik görüldüklerini animsatan Yavuz, "Sezon boyunca haziranda baslayip ekim sonuna kadar mevsimin durumuna göre etkinlikler düzenliyoruz. Bunlardan biri de Harman Festivali." dedi.

Yavuz, 1990'li yillara kadar bölgede yasanmis ne varsa kurumsal bir biçimde müze bünyesinde toplamaya ve ziyaretçilerle paylasmaya gayret ettiklerini belirtti.

Müzede Anadolu'nun en önemli kültür zenginliklerinden biri olan imeceye vurgu yaptiklarini ifade eden Yavuz, sunlari kaydetti:

"Imecenin anlami geride kalani tutup elinden kaldirmaktir. Birlikte paylasmak vurgusudur. Bu mesajlari bugüne ve bugünden gelecege tasimak için Harman Festivalini olusturuyoruz. Gem sürüyoruz. Atimizla dövenimizle tig makinesiyle dirgenlerle küreklerle tamami yüzyil önce hangi aletler kullanilarak nasil atmosferde yapiliyorsa bugün de ayni sekilde yapiyoruz. Bunlarin disinda tandirimizi yaktik, ekmegimizi pisiriyoruz. Hedik senligi yaptik. Yine tirpan biçme senligimiz var. Agiz bari gelenegimizi yasatiyoruz. Tandir basinda, köy odasinda muhabbet gelenegini yasatiyoruz."

Ziyaretçilerden 65 yasindaki Naci Aktan da 50 yil önceki islerini hatirlayarak duygulandigini söyledi.

O dönemki yasamin tamamini müzede gördügünü dile getiren Aktan, "Önceden de bu sekilde biçerdik. Öküzlerle atlarla böyle ezerdik. Saman olduktan sonra makineyle iki seferde ayiklanirdi. Bunlardan da un ve saman yapardik." dedi.???????

Kaynak: AA