Yunanistan, Rafale Tipi Savas Uçak Sayisini 24'E Çikariyor

Yunanistan Basbakani Kiryakos Miçotakis, Atina'nin Fransa'dan temin edecegi Rafale tipi savas uçagi sayisinin 18'den 24'e çikarilacagini duyurdu.

Miçotakis, her yil geleneksel olarak Basbakan'in bir önceki yilin degerlendirmesini yapip bir sonraki yil için ekonomi planini açikladigi Uluslararasi Selanik Fuari açilisinda konustu.

Geçen yil karsilasilan ulusal sorunlara karsi Atina'nin aktif bir diplomasi yürüttügünü ve savunma gücünün artirildigini savunan Basbakan Miçotakis, geçen yil 18 adet Rafale tipi savas uçagi alinacagini duyurdugunu animsatarak bu sayinin yakin zamanda 24'e çikacagini kaydetti.

- Miçotakis'ten gençlere destek

Basbakan Miçotakis, bu yil 85'incisi düzenlenen fuarda vergi indirimi, genç istihdaminin tesviki, artan enerji fiyatlarina karsi halka verilecek destek gibi ekonomiyi canlandirmaya yönelik politikalari açiklarken bu yil konusmanin yapildigi salondaki ilk sirada siyasiler yerine gençler oturdu.

Miçotakis, gençlerin son on yillik süreçte ekonomik kriz, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini ve dogal afetler gibi birçok sorunla karsi karsiya kalan nesil olduguna dikkati çekerek genç istihdamini artirmaya yönelik hükümet programini da açikladi.

- Gençlere ilk istihdamda maddi destek

Daha önce hiç is tecrübesi olmayan gençlerin 29 yasini geçmemek kaydiyla, özel sektör tarafindan istihdam edilmesi halinde 6 ay boyunca 600 avrosu isverene, 600 avrosu gençlere olmak üzere toplam 1200 avroluk destek verilecegini duyurdu.

- Asi olan gençlere ücretsiz internet sözü

Miçotakis, 15-17 yas grubu gençlere, Kovid-19'a karsi asi olmalari halinde 50 GB ücretsiz internet sözü verdi ve özel iletisim vergisinde de indirime gidilecegini bildirdi.

- Ekonomiyi canlandirmak için vergilerde indirim

Yunan Basbakan, enerji maliyetlerinin artmasi nedeniyle ortaya çikan sorunlara çözüm olarak da devlet destegi verilecegini belirtti.

Vergilerde indirim sözü veren Miçotakis, saglik, egitim ve ulasim alaninda da yeni yatirimlar yapilacagini ifade etti.

- Geleneksel açilis konusmasinda ekonomi programi

Ilki 1926 yilinda gerçeklestirilen Uluslararasi Selanik Fuari her yil eylül ayinda Selanik'te düzenleniyor.

Geleneksel olarak fuarin açilis konusmasini gerçeklestiren Basbakan, bir önceki yilin degerlendirmesini yaparken bir sonraki yila dair özellikle ekonomi alaninda atilacak adimlari açikliyor.

- Selanik sokaklarinda protestocular polisle çatisti

Fuariin açilis gününde, kent sokaklarinda protestocular polisle çatisti.

Hükûmetin ekonomi politikalarinin, çalisma kanunda öngördügü degisikliklerin ve saglik çalisanlari için asi zorunlulugunun protesto edildigi eyleme, isçi ve memur sendikalari, saglik çalisanlari, asi karsitlari ve parlamento disindaki sol gruplar katildi.

Eylemde, protestocular polise tas ve molotofkokteyli atarken polis, biber gazi ve tazyikli su ile eylemcileri dagitti.

Kaynak: AA