Katalonya Milli Günü, Son 10 Yildir Oldugu Gibi Bu Yil Da Bagimsizlik Yanlisi Taleplerle Geçti

Ispanya'nin dogusundaki Katalonya özerk yönetiminde, "Diada" adiyla her 11 Eylül'de kutlanan Katalan milli günü, son 10 yilda oldugu gibi bu yil da bagimsizlik yanlisi girisimlere sahne oldu.

Katalonya'nin Ispanya'dan ayrilmasi taleplerini ilk kez yüksek katilimla 11 Eylül 2012'de Barselona sokaklarina tasiyan bagimsizlik yanlisi sivil toplum örgütleri bugün de "Mücadele edecegiz ve bagimsizligi kazanacagiz." sloganiyla kent merkezinde büyük bir gösteri organize etti.

Gösteri, geçen yillarda oldugu gibi, 1714 yilinda dönemin Ispanya Krali 5. Felipe'ye ait ordularin Barselona'ya girmesi ve kentin bagimsizligini kaybetmesine atfen saatler 17.14'ü gösterdiginde basladi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salginindan dolayi katilimin geçen yillara göre biraz daha düsük olmasina ragmen Katalonya bayraklari ile yürüyen binlerce Katalan'in bagimsizlik taleplerini yineledigi görüldü.

Katalonya'da 1 Ekim 2017'de yapilan yasa disi referandum ve bagimsizlik yanlisi girisimler nedeniyle 1328 gün tutuklu kaldiktan sonra 22 Haziran'da Ispanyol hükümetinin kismi af karariyla serbest kalan 9 Katalan siyasetçi ise 4 yil sonra ilk kez Diada kutlamalarina katildi.

Bu yilki Diada'da merkezi hükümet ile Katalonya özerk yönetim hükümeti arasinda gelecek hafta baslayacak diyalog masasi toplantilari öne çikti.

Katalonya özerk hükümet baskani Pere Aragones, Diada dolayisiyla Katalan halkina hitaben yaptigi konusmada, "Hiçbir sekilde vazgeçilemez, demokratik bir talep olan referandumu (bagimsizlik referandumu) gerçege dönüstürene kadar yorulmak bilmeden çalisacagim. Sokaklarin gücünü, Ispanyol hükümeti ile yapilacak müzakerelerin masasina tasimaliyiz." dedi.

Aragones, Katalonya'daki bagimsizlik yanlisi siyasi partilere, diyalog masasindaki müzakereler karsisinda "birlik olmalari" çagrisini yapti.

Diger yandan Ispanya Basbakani Pedro Sanchez, Katalan milli günü dolayisiyla resmi Twitter hesabindan yayilmadigi mesajda, "Yeniden birlikte olmanin, sevginin ve uzlasinin bize rehberlik ettigi bir Diada için. Bizi birlestirenlere dogru ilerliyoruz. Ilerici bir gelecege dogru kararli bir sekilde ilerleyen, pozitif bir Katalonya için çalisiyoruz." ifadelerini kullandi.

Bu arada Ispanyol milliyetçisi asisi sag görüslü Vox partisinin Katalonya'daki lideri Ignacio Garrida ise "Diada kutlamalarinin artik Ispanyol karsitligina ve yabanci düsmanligina dönüstügünü" savundu.

Barselona'da devam eden gösterilerde olasi taskinliklara karsi Katalonya yerel polisi genis güvenlik önlemleri aldi.

- Katalonya'daki süreç

Katalonya'da bagimsizlik yanlisi siyasi girisimler, 2012'de baslamis ve dönemin Katalonya özerk hükümet baskani Artur Mas'in öncülügünde 9 Kasim 2014'te yasa disi ilk bagimsizlik yanlisi halk oylamasi yapilmisti.

Ardindan 12 Ocak 2016-28 Ekim 2017'de Katalonya Özerk Hükümet Baskani olarak görev yapan, halihazirda Avrupa parlamenteri olan ve Ispanya'da hakkinda yakalama ve tutuklama emri bulunan Carles Puigdemont'un liderliginde 1 Ekim 2017'de, Anayasa Mahkemesinin iptal kararina ragmen yasa disi bagimsizlik referandumu gerçeklesmisti.

Katalonya özerk yönetim parlamentosu da 27 Ekim 2017'de "açiklanmasi ertelenen, tek tarafli bagimsizlik deklarasyonunu" kabul etmis ve ayni gün Ispanya Senatosunda alinan ve Anayasa'nin 155. maddesinin uygulandigi kararla Katalonya'nin özerk haklari geçici olarak merkezi hükümete devredilmisti. Bu gelismelerin ardindan Ispanya mahkemelerinden kaçan Puigdemont ve 6 eski Katalan siyasetçi ülkeyi terk ederken diger eski Katalan özerk yönetim hükümeti üyeleri ve iki sivil toplum örgütün temsilcisi 2 Kasim 2017'de tedbiri kararla tutuklanarak cezaevine gönderilmisti.

Yüksek Mahkemede tutuklu yargilanan eski Katalonya özerk yönetim hükümetinde üyeleri ve sivil toplum örgütü temsilcilerinden 9'u, devlete karsi ayaklanma, kamu parasini kötüye kullanma ve devletin kurumlarina itaatsizlik suçlarindan Ekim 2019'da açiklanan kararla 9 ila 13 yil hapis cezasi almisti.

Ispanya'da Ocak 2020'den itibaren iktidarda olan sol koalisyon hükümeti de Katalonya sorununa çözüm amaciyla tutuklu 9 Katalan siyasetçi hakkinda 22 Haziran 2021'de kismi af çikarmisti.

Merkezi hükümet ile Katalan özerk hükümeti arasinda kurulacak diyalog masasinin gelecek hafta ilk toplantisini yapmasi öngörülüyor.

Kaynak: AA