ISTIB Baskani Ali Kopuz Açiklamasi 'Gida Enflasyonunun Çözümü Tarimda'

Istanbul Ticaret Borsasi Baskani (ISTIB) Ali Kopuz, özellikle gida fiyatlarindaki artisin küresel bir sorun haline geldigini belirterek, "Gida enflasyonunun çözümü tarimda." ifadesini kullandi.

ISTIB'den yapilan açiklamaya göre, Ali Kopuz, Istanbul Ticaret Borsasi'nin eylül ayi meclis toplantisinda bir konusma yapti.

Açiklamada toplantidaki konusmasina yer verilen Kopuz, agustos ayinda yillik TÜFE'nin yüzde 19,25'e, gida enflasyonunun ise yillik yüzde 29'a yükseldigini hatirlatarak, bu durumun Türkiye'ye özel bir durum olmadiginin altini çizdi.

Özellikle salginin etkisiyle, onlarca yildir enflasyon sorununu bilmeyen sanayilesmis ülkelerin dahi bu sorunla bas etmeye çalistigini belirten ISTIB Baskani Kopuz, sunlari kaydetti:

"Özellikle gida fiyatlarindaki artis küresel bir sorun haline gelmis durumda. FAO'nun bu ay basinda açikladigi Gida Fiyatlari Endeksi'ne göre gida fiyatlari son bir yilda yüzde 32,9 artti. Gida enflasyonu, genel enflasyonda önemli bir paya sahip. Iklim degisikligi ve nüfus artislari ile beraber artan küresel gida ihtiyaci nedeniyle yükselen gida fiyatlari, enflasyonla mücadele etmeyi daha da zorlastiracak gibi görünüyor. Enflasyon, pandeminin etkisiyle sanayilesmis ülkelerin de sorunu haline geldi.

Bu yüzden gida enflasyonu konusuna önümüzdeki dönemde de özel bir önem atfetmeliyiz. Gida enflasyonu ile mücadelenin temelinde tarim politikalari var. Çesitli vesilelerle belirttigimiz gibi, gida enflasyonu sorunu, tarimsal destekler, verimliligi artirici önlemler, tarimsal ürün planlamasi, arazi toplulastirma, tarimda ileri teknoloji kullanimi ve gençlerin tarima yönlendirilmesi gibi çok boyutlu çözümlere ihtiyaç duyuyor. Maalesef son büyüme rakamlarinda tarimin payi beklentilerin altinda geldi. Bu da sorunun çözümü için daha fazla çaba gösterilmesi gerektigini gösteriyor."

Kopuz, ilgili kurumlarin tarimsal üretimin artirilmasi için politikalar üretmesi ve süren projeleri de kararlilikla ve hizla uygulamasi gerektigini aktararak, gida enflasyonunun çözümünün tarimda oldugu degerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA