Findik Üreticileri Ürünlerini Kurutabilmek Için Kilometrelerce Yol Kat Etti

Trabzon'da bahçelerindeki findigi hasat eden üreticiler, havanin kapali olmasi nedeniyle ürünlerini kurutmak için yaklasik 180 kilometre mesafedeki Bayburt'a geldi.



Üreticiler findigin zurufundan (yesil kabugu) ayrildigi patoz isleminin ardindan ürünü, satis öncesi güneste kurutmaya birakiyor.

Karadeniz'in kiyi kesiminde havalarin kapali ve bulutlu olmasi nedeniyle ürünlerini kurutamayan üreticiler, iç kesimde yer alan ve ikilimi daha kurak olan Bayburt’u tercih ediyor.

Bayburt-Gümüshane kara yolundaki bos alanlara döktükleri findiklari gün boyunca karistirarak kurutmaya çalisan üreticiler, çadirlarda kalarak yaklasik bir hafta boyunca ürünlerinin basinda bekliyor.

Findik üreticisi Ayhan Albayrak, AA muhabirine, Trabzon'da havalarin yagisli olmasi nedeniyle ailesi ve arkadaslariyla birlikte findiklari kamyona yükleyerek Bayburt'a geldigini söyledi.

Birkaç gün içerisinde mahsulü kurutup geri dönmeyi planladiklarini belirten Albayrak, "Burasi findik kurutmak için gayet ideal bir yer. Hava su anda neredeyse denize girilecek seviyede. Ama Trabzon'da hava kapali ve yagisli. Findik serilecek gibi bir durum söz konusu degil. Ürünümüzün zamani da geçiyor. Mecburen kurutmamiz gerekiyor. Bu yüzden burayi tercih ettik." dedi.

Albayrak, findiklarin bulundugu alana kurduklari çadirlarda kaldiklarini ve ürünün basinda gece gündüz nöbet tuttuklarini dile getirdi.

Trabzon'un Tonya ilçesi Karasu Mahallesi’nden gelen Yusuf Aydin ise yaklasik 3 gündür kara yolu kenarindaki bos alana serdikleri findigi kurutmak için ugrastiklarini ifade etti.

Trabzon'da sahil kesiminde findik hasadinin daha erken yapildigini anlatan Aydin, "Bizim yetistirdigimiz yerin rakimi yüksek oldugu için daha geç yetisiyor. Agustos'un 4’ünde, 5'inde sahilde findik hasadina baslanirken 20'sinden sonra yüksek kesimlerde basliyoruz. Kurutmak için de günes gerekiyor. Ama hava sartlari müsaade etmedi. Buraya getirmesek 3-4 gün bu mahsul orada dursa çürüyor. Mecburen buraya geldik. Güneste kuruttuk ve bu aksam dönecegiz." diye konustu.

Kaynak: AA