HUDER Eskisehir Sube Baskani Pinar Turhanoglu Gücüyener'den 'Adli Yil' Mesaji Açiklamasi

'Hukuk bir degerler sistemi olup, hukukçularin isi de öncelikle adaletin yerine getirilmesini saglamaktir. Adalet sistemi, güçsüzü koruyabildigi ölçüde, magdurun ve mazlumun gözyasini silebildigi ölçüde kendinden söz ettirir'

Hukuki Arastirmalar Dernegi (HUDER) Eskisehir Sube Baskani Pinar Turhanoglu Gücüyener, "Hukuk bir degerler sistemi olup, hukukçularin isi de öncelikle adaletin yerine getirilmesini saglamaktir. Adalet sistemi, güçsüzü koruyabildigi ölçüde, magdurun ve mazlumun gözyasini silebildigi ölçüde kendinden söz ettirir." ifadesini kullandi.

Gücüyener, yeni Adli Yil'in baslamasi dolayisiyla yaptigi açiklamada, demokrasinin, insan haklarinin, hukuk devletinin, güçlü bir ekonomik yapinin, kalkinmanin, refahin, huzurun, güvenligin ve barisin teminatinin bagimsiz ve nitelikli bir yargi oldugunu belirtti.

Yarginin temel amaçlarindan birinin de adalete olan güveni daha çok yükseltmek ve kamu vicdanini tatmin edebilmek oldugunu aktaran Gücüyener, söyle devam etti:

"Hukuk bir degerler sistemi olup, hukukçularin isi de öncelikle adaletin yerine getirilmesini saglamaktir. Adalet sistemi, güçsüzü koruyabildigi ölçüde, magdurun ve mazlumun gözyasini silebildigi ölçüde kendinden söz ettirir. Millet olarak kendi aklimiza uyacak, olgulari kendi gözlerimizle okuyacak, sorunlari hiçbir ön yarginin etkisinde kalmadan kendimiz tespit edecek, adil çözümleri arastirip insanimiza ve insanliga sunacak bir hukuk kültürüne ve insan kaynagina sahibiz. Biz, kendisi merkez olabilecek ve insanligin ortak hukuk kültürüne katkilar saglayabilecek bir milletiz. Yargi, avukatlarin sorunlari giderildigi ölçüde de güçlüdür. Yeni adli yilin meslek dayanismasinin arttigi avukatlarin mesleki sorunlarinin çözümünde ciddi ilerlemeler kaydedildigi bir yil olmasi temennimizdir."

Gücüyener, Hukuk Fakültelerinin niceliginin azaltilip niteliginin artirilmasi, meslege giriste sinav düzenlemesinin uygulanmasi, staj döneminde sigortali çalismaya imkan verilmesi, ticari sirketlerin avukat bulundurma zorunluluklarinin genisletilmesinin önemli önleyici tedbirlerden olacagini kaydetti.

Kisilerin vaktinde hukuki destek almasinin, yarginin is yükünün azaltilmasi için de degerli oldugunu vurgulayan Gücüyener, su degerlendirmelerde bulundu:

"Her ticari sirket kurulusunda belli saatlik hukuki danismanlik almak zaruri olmalidir. Yine ticari uyusmazliklarin azaltilmasi, çalisma barisinin devamliligi için ticari sirketlerin avukat bulundurma gerekliligi genisletilmelidir. CMK geregi avukat görevlendirmelerinde ücretler iyilestirilmeli, ödeme süreleri kisaltilmalidir. Meslegin basindaki meslektaslarimiza prim destegi saglanmali, 30 yas alti personel çalistiranlar için yine süreli prim destekleri öngörülmelidir. Avukatlara kendi vekaletlerini düzenleme yetkisi verilmelidir. Avukatlara veraset ilami düzenleme yetkisi verilmelidir. Asgari ücret tarifelerinde mutlaka iyilestirme yapilmalidir. Avukatlarin, UYAP kullaniminin etkinliginin ve verimliliginin artirilmasi, programdan en yüksek faydaya ulasabilmek adina Adalet Bakanligi Bilgi Islem Genel Müdürlügü bünyesinde görevlendirilecek avukatlardan olusan bir heyetin çalismalara dahil edilmesi, sahadaki sorunlarin degerlendirilmesi için yerinde olacaktir."
Kaynak: AA