Van Gölü'nde Yeni Mikrobiyalitler Tespit Edildi

Van Yüzüncü Yil Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dr. Ögretim Üyesi Mustafa Akkus: 'Gölün altinda 2040 metre boylarinda agaç gibi yapilar düsünün. Dünyanin en büyük mikrobiyalitleri Van Gölü'nde. Van Gölü dalisseverler açisindan en bakir alanlardan biri ve farkli yapilarin görülebilecegi ender ekosistemlerin basinda geliyor' Belgesel yapimcisi Ali Ethem Keskin: 'Birçok bölgeden görüntü aldim ancak buradaki mikrobiyalitler çok farkli. Sanki uzayda bir gezegende gibiymissiniz hissini veriyor'

Van Gölü kiyisindaki Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde, yürütülen çalismalar sonucu yapi ve sekil bakimindan farkli yeni mikrobiyalitler tespit edildi.

Adilcevaz Kültür Sanat ve Turizm Dernegi Baskani ve dalgiç Cumali Birol ile Adilcevaz'da dalis yapan belgesel yapimcisi Ali Ethem Keskin, Van Gölü'nde tespit edilen mikrobiyalitleri görüntüledi.

Van Gölü'nün derinliklerinde yürütülen çalismalara katki sunan Van Yüzüncü Yil Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dr. Ögretim Üyesi Mustafa Akkus, gazetecilere, Van Gölü'nün 3 bin 712 kilometrekarelik yüzölçümüyle Marmara Denizi'nin 3'te biri büyüklügünde bir ekosisteme sahip oldugunu söyledi.

Van Gölü'nün, ekstrem su kalitesiyle dünyanin en essiz ekosistemlerinin basinda geldigini vurgulayan Akkus, söyle konustu:

"Gölde potansiyel hidrojen seviyesi 9.8 civarinda. Yani gölün suyu alkali karakterde. Gölün tabanindan çikan tatli sularla birlesen alkali karakterdeki su çökelmeyi olusturuyor. Burada siyanobakteriler faaliyete geçerek dünyanin en büyük mikrobiyalitleri meydana geliyor. Gölün altinda 20-40 metre boylarinda agaç gibi yapilar düsünün. Dünyanin en büyük mikrobiyalitleri Van Gölü'nde. Van Gölü dalisseverler açisindan en bakir alanlardan biri ve farkli yapilarin görülebilecegi ender ekosistemlerin basinda geliyor. Uzun yillardir Van Gölü'nün güzelliklerini ortaya çikarmak için ekibimizle dalislar gerçeklestiriyoruz. Su anda bulundugumuz Adilcevaz'in kiyisindaki mikrobiyalit alani da açiga çikmayi bekleyen gizemli alanlardan biri. Suyun altinda inanilmaz bir güzellik var. Bu güzelligi görmek için ülkemizdeki dalisseverleri Van Gölü'ne bekliyoruz."

- "Turizme katki sunacagini düsünüyorum"

Belgesel yapimcisi Keskin ise Adilcevaz Kültür Sanat ve Turizm Dernegi'nin davetlisi olarak geldigi ilçede, yeni tespit edilen mikrobiyalitleri görüntülemek için dalis gerçeklestirdiklerini söyledi.

"Birçok bölgeden görüntü aldim ancak buradaki mikrobiyalitler çok farkli. Sanki uzayda bir gezegende gibiymissiniz hissini veriyor." diyen Keskin, söyle devam etti:

"Ileride su alti fotografçiligi ve film çekimleri için çok güzel bir yer olacak. Turizme güzel katki saglayacagini düsünüyorum. Mikrobiyalitler hemen sigdan basliyor. 6 metre kadar gittik. 6-7 metre genisliginde bir sira mikrobiyalit, arkasindan kumluk bölge var. Sonra tekrar kademe kademe mikrobiyalitler devam ediyor."

- "3 farkli mikrobiyalit tespit ettik"

Adilcevaz Kültür Sanat ve Turizm Dernegi Baskani Birol da bir haftadan bu yana Van Gölü'nün derinliklerinde çekim yaptiklarini belirterek, gölde henüz kesfedilmemis birçok degerin bulundugunu söyledi.

Farkli alanlarda çalismalarinin devam ettigini aktaran Birol, "Van Gölü için ne kadar emek ve çaba sarf etsek az. Bugün sekilsel olarak farkli bir mikrobiyalit tespit ettik. Bununla birlikte gölde 3 farkli mikrobiyalit kesfettik. Göle sahip çikmamiz gerekiyor. Dalislarimiz devam edecek. Tespit ettigimiz mikrobiyalitlerin arastirilmasi yapilacak." diye konustu.
Kaynak: AA