Çanakkale Muharebeleri'nin Cephe Gerisindeki Saglik Hizmetleri Müzede Anlatilacak

Konya Selçuklu Belediyesinin destekleri ve Saglik Bilimleri Üniversitesinin katkilariyla hazirlanan '1915 Çanakkale Muharebeleri Sihhiye Müzesi'nde cepheden getirilen askerlere yapilan müdahale ve ameliyatlar, hastanelerdeki laboratuvar çalismalari, askerlere yapilan agiz ve dis tedavileri, yarali asker, kadin ve koguslari canlandirmalari yer aliyor.

BURAK AKAY - Çanakkale Savaslari'nda Gelibolu Yarimadasi'ndaki muhabereler sirasinda cephe gerisinde devam eden saglik hizmetleri, 10 Agustos Sali günü ziyarete açilacak "1915 Çanakkale Muharebeleri Sihhiye Müzesi" ile gelecek nesillere aktarilacak.

Gelibolu Yarimadasi Çanakkale Savaslari Tarihi Alan Baskanligi, Çanakkale Muharebeleri'nde cephe gerisinde yürütülen saglik hizmetlerini tarihi alana gelen ziyaretçilere anlatmak ve duygu dünyalarina dokunmak amaciyla 3 asamadan olusan proje hazirlandi.

Projenin birinci asamasi olan Alçitepe Hilal-i Ahmer Hastanesi Açik Hava Sergisi, 18 Mart 2018'de ziyarete açildi. Yogun ilgi gören sergi, tarihi alanin adeta odak noktalarindan biri oldu.

Ikinci asamada ise "1915 Çanakkale Muharebeleri Sihhiye Müzesi" çalismalari tamamlandi. Gelibolu Yarimadasi Çanakkale Savaslari Tarihi Alan Baskanligi kontrolünde Konya Selçuklu Belediyesinin destekleri ve Saglik Bilimleri Üniversitesinin katkilariyla hazirlanan müze, 10 Agustos Sali günü düzenlenecek törenle ziyarete açilacak.

Doktor, hasta bakici ve diger saglik çalisanlarinin Hilal-i Ahmer Hastanelerinde yarali asker ve sivillere verdikleri saglik hizmetlerinin dönem fotograflarindan esinlenerek anlatildigi müzede, cephe gerisinden getirilen askerlere yapilan müdahale ve ameliyatlarin, hastanelerde bulunan laboratuvar çalismalarinin, agiz ve dis tedavilerinin, yarali asker koguslari ile yarali kadin ve çocuk kogusu canlandirmasi bulunuyor.

"1915 Çanakkale Muharebeleri Sihhiye Müzesi"ne gelecek yerli ve yabanci konuklar, Çanakkale Muharebeleri'nin cephe gerisinde devam eden saglik hizmetlerini ögrenme firsati bulacak.

Projenin üçüncü asamasi olarak müzenin arka bahçesine "Siper Canlandirmasi Projesi ve Uygulama Isi" çalismasi baslatildi. Projenin son etabi olan çalismalarin 2022'nin ilk yarisinda tamamlanmasi hedefleniyor.

- Çanakkale Muharebeleri'ndeki saglik hizmetleri

Muharebeler sirasinda kurulan Menzil Genel Müfettisligi, kendine bagli lojistik birliklerini olusturdu. Bunlar cephe gerisinde saglik hizmeti verilmesi, yiyecek ve erzak getirilmesi, cephane tedariki, hayvan ve yem saglanmasi ve bunlarin dagitilmasiyla görevlendirildi.

Birinci Dünya Savasi'na girildiginde ordunun, saglik kurumlari agirlikli Istanbul'da bulunuyordu. Haydarpasa, Gümüssuyu, Maltepe, Yildiz ve Gülhane Hastaneleri’ne ilave olarak Tuzla Hereke, Izmit, Eskisehir, Konya Hastaneleri de Istanbul'a baglandi.

25 Nisan öncesi, harekat alaninda sadece Müstahkem Mevki Komutanligi emrindeki Çanakkale Merkez Hastanesi ile Gelibolu’daki kisla içinde kurulmus 400 yatakli Gelibolu Hastanesi bulunuyordu. 19. Tümen’in seyyar hastanesi Kilitbahir'de, 9. Tümen'in Seyyar Hastanesi de Anadolu yakasinda Sariçali'da bulunmaktaydi.

- Hilal-i Ahmer Cemiyeti'nin hastaneleri

Çanakkale Savaslari sirasinda 5. Ordu Menzil Teskilatina bagli hastaneler yaninda Hilal-i Ahmer Cemiyeti'nin kurdugu hastaneler de görev yapti.

16 Mayis 1915'te Lapseki'de kurulan Nokta Kumandanligina, sehrin 'sihhat-i umumisini' temin etmek ve karantina mahalleri olusturma görevi verildi.

Hilal-i Ahmer Cemiyetince olusturulan hastanelerde bölgelerinde sivillerin saglik hizmetlerini sagladigi gibi koruyucu hizmetler de verildi.

Mevki hastanesi durumunda bulunan Eceabat Hastanesinde ve Kocadere'de birliklere revir hizmetleri verebilecek bir kogusun ayrilmasi öngörüldü. Bu kapsamda siviller için Kilitbahir Hastanesi'nde 50, Eceabat Hastanesi'nde 200 yatakli koguslar açildi.
Kaynak: AA