Diyarbakir'da Yarisacak Tescilli Karpuzlarin Hasadi Basladi
Her yil oldugu gibi bu yilda Diyarbakir’da Eylül ayinda düzenlenmesi planlanan ’Diyarbakir Kültür ve Karpuz Tanitim Etkinlikleri’ kapsaminda agirligiyla yarisacak karpuzlarin hasadina baslanirken, Vali Münir Karaloglu, kendi eliyle hasadini yaptigi ve 45 kilo 200 gram gelen karpuzu satirla keserek gazetecilere ikram etti.

Diyarbakir Valisi Münir Karaloglu, Bismil ilçesine bagli kirsal Mirzabey Mahallesi’nde çiftçi Hamit ve Ikram Atli’nin tarlasinda düzenlenen ’Karpuz Hasadi Tarla Günü’ etkinliginde, yetistirilen büyük özen yetistirdikleri karpuzlari inceledi.
“Karpuz denince akla ilk gelen Diyarbakir karpuzudur”
Elinde bulunan satirla kestigi bir karpuzun tadina bakan ve basin mensuplarina da ikram eden Vali Karaloglu, “Verimli topraklara sahip ülkemizde her il ile özdeslesmis o ilin sembolü haline gelmis bir tarimsal ürünü var. Karpuz denince akla ilk gelen Diyarbakir karpuzudur. Bu topraklarda yüzyillardir ekimi ve hasadi yapilan bir ürünümüz Diyarbakir karpuzu hem büyüklügü hem de iriligi, tadi ile gözümüze ve damagimiza hitap ediyor. 2008 yilinda Türk Patent ve Marka Kurumu, Diyarbakir’in sehir ile özdeslesmis ürününe cografi isaret verildi.
Diyarbakir karpuzu cografi isareti olan, Diyarbakir’in önemli sembollerinden birisi ayni zamanda. Biz bu sene 2021 yilinda Diyarbakir Büyüksehir Belediyesi Il Tarim ve Orman Müdürlügü ortak bir proje ile Diyarbakir karpuz yetistiriciligini gelistirme projesi uyguladik. Önce GAP Tarimsal Arastirma Enstitüsü 5 bin adet karpuz fidesi yetistirdik. Bunlari çiftçimize dagittik. Büyüksehir Belediyesi olarak üreticimize hem gübre destegi hem de zirai mücadelede zirai zararlara karsi ilaç destegi de verdik. Diyarbakir’da ilk defa karpuz yetistirici sayisini artirmak için çalistik. Amacimiz Diyarbakir karpuzunun hem yetistirici sayisini artirmak hem de yetistirilen alanlari büyütmek. Ben bugün karpuz hasadi için geldim. Insallah bundan sonra da Diyarbakir karpuzuna destek vermeye devam edecegiz” diye konustu.
Yapilan açiklamanin ardindan, Vali Münir Karaloglu, kendi eliyle hasadini yaptigi ve 45 kilo 200 gram gelen karpuzu satirla keserek gazetecilere ikramda bulunduktan sonra bir süre çiftçilerle görüsüp bölgeden ayrildi.
