Disisleri Bakan Yardimcisi Kaymakci Açiklamasi 'Reformlar AB Ile Iliskilerimizin Önünü Açacak'

Disisleri Bakan Yardimcisi ve Avrupa Birligi (AB) Baskani Büyükelçi Faruk Kaymakci, AB ve Schengen ülkelerine vizesiz seyahati amaçlayan Vize Serbestisi Diyalogu çalismalarinda, 72 kriterden 66’sinin tamamlandigini belirterek, "Geri kalan 6 kriteri tamamladigimizda özgürlükler ve kisisel verilerin korunmasinin güçlendirilmesi gibi pek çok alanda önemli reformlar da hayata geçirilmis olacaktir" dedi.

Disisleri Bakan Yardimcisi Kaymakci Açiklamasi 'Reformlar AB Ile Iliskilerimizin Önünü Açacak'
Bakan Yardimcisi Faruk Kaymakci, AB üyelik sürecini, vize serbestisi ve Gümrük Birligi Anlasmasi’nin güncellenmesi konusunda Ihlas Haber Ajansi’na degerlendirmelerde bulundu.

“Türkiye’nin müzakere süreci basindan itibaren siyasi saiklerle sekteye ugratilmaktadir”

Türkiye’nin AB’ye katilim müzakerelerinin Müzakere Çerçeve Belgesi kapsaminda 35 fasil üzerinden yürütüldügünü söyleyen Kaymakci, su anda 16 fasilin müzakereye açildigini bir tanesinin geçici olarak kapatildigini belirtti.

Türkiye’nin müzakere sürecinin basindan itibaren siyasi saiklerle sekteye ugratildigini ifade eden Kaymakci, “Türkiye-AB iliskileri, ülkemizin AB üyelik süreci ve iliskilerin genel seyriyle dogrudan ilgisi bulunmayan konular nedeniyle engellemelerle karsilasirken, bazi AB üyeleri, Türkiye ile ikili sorunlarini ve çikar çatismalarini kendi lehlerine çözmek üzere, AB platformunu ülkemize karsi kullanmaktadir. Bununla birlikte Türkiye hâlihazirda AB’ye aday ülke statüsünü korumaktadir” dedi.

AB üyeligi yolunda katilim sürecine bagliligi koruduklarini dile getiren Kaymakci, “Türk halkinin çok büyük bir kesimi de AB üyeligini ve üyelik sürecimizi destekliyor ve yararli görüyor. Bu çerçevede, bir aday ülke olarak sorumluluklarimizi yerine getirmeye ve AB ile iliskilerimizi üyelik perspektifi çerçevesinde ilerletmeye kararliyiz” degerlendirmesinde bulundu.

"72 kriterden 66’sinin tamamlandi"

Bakan Yardimcisi Kaymakci, AB ve Schengen ülkelerine vizesiz seyahati amaçlayan Vize Serbestisi Diyaloguna yönelik çalismalarin sürdügünün altini çizerek, Vize Serbestisi Yol Haritasindaki 72 kriterden 66’sinin tamamlandigini söyledi.



Çalismalara, “AB ile Vize Serbestisi Diyalogu Süreci” Cumhurbaskanligi Genelgesi çerçevesinde devam edildigini bildiren Kaymakci, “Pandemi sürecinde, alinan önlemler kapsaminda çalismalarimizi sürdürdük, pandemi sonrasi dönemde de sürecin neticelenmesi için ilgili kurumlarimizla dayanisma ve süreklilik içinde çalismalarimizi sürdürecegiz. Geçtigimiz dönemde, kalan kriterlere yönelik çalismalarimizi yogunlastirdik. Geri kalan 6 kriteri tamamladigimizda özgürlükler ve kisisel verilerin korunmasinin güçlendirilmesi gibi pek çok alanda önemli reformlar da hayata geçirilmis olacaktir“ diye konustu.



“GB’nin güncellenmesi her iki taraf için de bir ihtiyaç”

Gümrük Birligi (GB)’nin yalnizca Türkiye ekonomisine degil, AB ekonomisine de ciddi katkilar sundugunu anlatan Kaymakci, sözlerini söyle sürdürdü:

“Türkiye-AB GB, ülkemizi tam üyelige tasiyacak bir asama olarak tasarlandigi için, esasen klasik bir gümrük birliginin ötesinde hükümler içermektedir. Ancak üyelik sürecinin beklenen seyirde gerçeklesmemesi, mevcut GB’nin asimetrik yapisi nedeniyle yasanan uygulama sorunlarinin etkisinin her geçen gün artmasi ve kapsaminin yeni nesil ticaret ortakliklarina kiyasla sinirli kalmis olmasi sebepleriyle, mevcut GB’nin güncellenmesi her iki taraf için de bir ihtiyaç halini almistir.”

GB’nin güncellenmesi süreci hakkinda bilgi veren Kaymakci, “24-25 Haziran 2021 tarihli AB Liderler Zirvesinin Sonuç Bildirisinde ise, teknik düzeydeki çalismalarin baslatilmasinin not edildigi belirtilmis ve GB’nin, tüm üye ülkelere uygulanmasini saglayacak sekilde, isleyisindeki mevcut zorluklarin ele alinmasi gerektigi hatirlatilmistir. Ayrica, söz konusu yetkinin Konsey tarafindan AB Liderlerince sunulacak ilave rehbere tabi olarak kabul edilebilecegi belirtilmistir” seklinde konustu.

Haziran Zirvesinde somut bir karar çikmadigini söyleyen Kaymakci, “Hâlihazirda Komisyon’un müzakerelerin baslamasi için Konsey’den yetki almasi beklenmektedir. Bu arada iki yillik bir aradan sonra Türkiye-AB Gümrük Birligi Ortak Komitesi, Temmuz ayinda toplanmis, mevcut karsilikli ticari engelleri ve GB’nin güncellenmesi beklentisini ele almistir” degerlendirmesini yapti.
Kaynak: İHA