Yemen'in Taiz Ve Ebyen Kentlerinde Ülkedeki Ekonomik Kötülesme Protesto Edildi

Yemen'in Taiz ve Ebyen kentlerinde ülkedeki ekonomik kötülesme, yerel para biriminin deger kaybi ve yolsuzluga karsi protesto gösterileri düzenlendi.

Taiz'de yerel yönetim merkezi önünde bir araya gelen yüzlerce gösterici, Taiz Valisi Nebil Semsan'a, yerel para biriminin deger kaybi ile kentteki yolsuzluga tepki sloganlari atti.

Gösteriye katilan aktivist Muhammed el-Kudsi, AA muhabirine yaptigi açiklamada, mesru talepleri yerine getirilene kadar eylemlerini sürdüreceklerini söyledi.

Kudsi, taleplerinin "kentteki yetkililerin yolsuzluk dosyalarinin savciliga intikal ettirilmesi ve para biriminin çöküsüne çözüm bulunmasi için hükümete baski yapilmasi" oldugunu ifade etti.

Ebyen'in merkezi Zencibar kentinde de ülkedeki ekonomik kriz ve yerel para biriminin deger kaybi protesto edildi.

Göstericiler, "Halk yüksek fiyatlardan ölüyor", "Adaletsizlige yeter artik" ve "Asagilanmaya hayir" yazili pankartlar tasidi.

- Yemen'deki ekonomik durum

Yedi yildir iç savasin devam ettigi Yemen'de, riyaldeki hizli ve rekor seviyedeki deger kaybi, halkin zaten düsük olan alim gücünü iyice zayiflatti ve fakirlik orani yüzde 80'lere ulasti.

Iç savasin basladigi yillarda bir ABD dolari 215 Yemen riyali iken, savasla birlikte yasanan hizli deger kaybi neticesinde bir dolar 1020 riyale kadar yükseldi.

Uzun süredir siyasi istikrarsizligin hüküm sürdügü Yemen'de, Iran destekli Husiler ile hükümete bagli güçler arasinda çatismalar yasaniyor.

Husiler, Eylül 2014'ten bu yana baskent Sana ve bazi bölgelerin denetimini elinde bulundururken, Suudi Arabistan öncülügündeki koalisyon güçleri Mart 2015'ten beri Husilere karsi Yemen hükümetine destek veriyor.

Kaynak: AA