Cumhurbaskani Erdogan, Canli Yayinda Sorulari Yanitladi Açiklamasi (5)

'Agustos ayi kirilma noktasidir ve agustos ayi ile beraber de artik düsük enflasyona insallah geçecegiz' '(Kovid19'la mücadele) En kisa sürede Turkovac asimiz için acil kullanim onayi almayi ve yurt çapinda bununla yaygin asilamaya geçmeyi hedefliyoruz' '(Asi olmak istemeyenler) Zorlamadan yana degilim. Gönüllülük esasina dayali olarak bu süreci isletmek en isabetli olanidir' 'Ekonomideki öncü göstergelere baktigimizda büyüme egiliminin sürdügünü görüyoruz ve ben su anda çok açik ve net söylüyorum, yüzde 7'nin üzerinde bir büyümeyi yakalayacagiz, su anda bu kendini gösteriyor' 'Bundan böyle enflasyonun daha yukari çikmasi mümkün degil. Zira faiz oranlarinda da bir defa düsüse geçiyoruz ve yüksek faiz yok. Çünkü yüksek faiz bize yüksek enflasyonu getirecektir ama düsük faiz de düsük enflasyonu getirecektir'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, "Agustos ayi kirilma noktasidir ve agustos ayi ile beraber de artik düsük enflasyona insallah geçecegiz." dedi.

Erdogan, A Haber - ATV ortak yayininda, gündeme iliskin sorulari yanitladi.

Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) ziyaretine iliskin bir soru üzerine, KKTC'yi ziyaretinde sinyali verdiklerini ve ondan sonra da malum ülkelerin, kuruluslarin tehditlere basladigini aktaran Erdogan, "Bu arada da bir Cenevre bulusmasi oldu. Bu bulusmada da sag olsun Ersin Bey dik durdu, saglam durdu ve orada mesajimizi aynen oradaki ilgililere iletti. Nedir? Iki esit egemen devlet. Buradan taviz artik yok, bitti. Biz bir 50 yil daha bekleyemeyiz, o da bitti. Ne yapilacaksa artik yapilmalidir." ifadelerini kullandi.

Burgenstock sürecini ve ardindan KKTC ve Güney Kibris'ta yapilan referandumu hatirlatan Erdogan, söyle devam etti:

"O günden bugüne kuzeyi Avrupa Birligi hep maalesef yalanla oyalamistir, yalanla... Taahhütlerini yerine getirmemistir. Ne oldu? Idari ve mali birçok destekler vermesi gerekiyordu. Hiçbirini vermedi. Bakin su anda hala Kibris'i oyaliyorlar. Kibris'i su anda taniyan kim var? Sadece biz variz. Niye tanimiyorsunuz? Avrupa Birligi'nden ilgililer güneye geldiginiz zaman niye kuzeye de çikmiyorsunuz? Çiksaniza. Kimler korkutuyor sizi? Ama biz rahatlikla, huzur içinde gittik. Bundan sonraki süreçte ne olur? Onu da zaman içerisinde gösterecegiz ama su anda Kapali Maras açildi mi? Açildi. Simdi orayla ilgili de ne gibi adimlar atilacagini, uluslararasi hukuk neyi gerektiriyorsa biz o hukuka göre o adimlarimizi da atariz. Buradan da herhangi bir çekincemiz yoktur. Bu konuda da yetismis çok güçlü insanlarimiz var. Sonbahar gibi bir uluslararasi toplantiyi düsünüyoruz. Bunu da bir üniversitemiz vasitasiyla, bu uluslararasi toplantiyi yapacagiz, orayi da kapsayacak sekilde. Bu uluslararasi toplantiyla beraber insallah isin performansini daha da artirmayi düsünüyoruz."

Erdogan, toplantinin kapsaminin Dogu Akdeniz, Kibris ve agirlikli olarak Kapali Maras'la ilgili olacagini aktardi.

- "Zorlamadan yana degilim"

Artan Kovid-19 vakalarina karsi izlenecek yol, asi olmayanlara karsi kisitlama getirilmesi ve yerli asida son duruma iliskin sorulari da yanitlayan Cumhurbaskani Erdogan, kontrollü normallesme sürecinde vaka sayilarinda bir artis oldugunu, virüsün yeni varyantlarinin tüm dünya için bir tehdit olusturdugunu söyledi.

Erdogan, bu tehdide karsi, bazi ülkelerin zorlastirma yoluna giderek tedbirler aldigini, bazi ülkelerin ise akisina biraktigini belirtti.

Türkiye'nin saglik sisteminin gücü ve asilamada iyi bir noktaya geldigine dikkati çeken Cumhurbaskani Erdogan, "Toplam yapilan asi sayimiz su an itibariyle 75 milyonu bulmus vaziyette. Asilama, salgina karsi en etkili ve yaygin koruma yöntemi. Elimizdeki bu imkani çok daha etkin kullanmamiz gerekiyor. Buradan tüm vatandaslarima kendilerinin ve sevdiklerinin sagligi için asi olmalari çagrimi tekrar ediyorum. Tedbirlere ayni hassasiyet ve dikkatle devam edelim. Bunun yaninda temizlik, maske ve mesafe kuralina tavizsiz sekilde uyalim." diye konustu.

Erdogan, Biontech asisiyla ilgili bir sikintinin olmadigini da bildirdi.

Yerli asi çalismalarina iliskin ise Erdogan, "Yerli asimiz Turkovac'in faz 1 ve faz 2 asamalari basariyla tamamlandi. Simdi haziranda da son asama olan klinik, arastirma asamasina geçildi. Bu da hizla devam ediyor. Bu safha da dünyada ve ülkemizde asi çalismalari için belirlenmis evrensel standartlarda yürütülüyor." dedi.

Vatandaslarin, Turkovac faz 3 çalismasina e-Nabiz uygulamasi araciligiyla gönüllü olarak katilim saglamaya devam ettigini dile getiren Erdogan, "Asimizin seri üretime yönelik hazirliklari da es zamanli olarak sürüyor. En kisa sürede Turkovac asimiz için acil kullanim onayi almayi ve yurt çapinda bununla yaygin asilamaya geçmeyi hedefliyoruz." ifadelerini kullandi.

Erdogan, asi olmak istemeyenlere karsi bir kisitlama getirilip getirilmeyecegi sorusu üzerine, "Zorlamadan yana degilim. Burada Bilim Kurulu herhalde bunlarla ilgili onlar da bir çalisma yapacaktir. Gönüllülük esasina dayali olarak bu süreci isletmek en isabetli olanidir. Gönüllülük esasina göre bunu yaparsak inaniyorum ki neticesi de hayir olacaktir." dedi.

- "Agustos ayi kirilma noktasidir"

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, ekonomiye iliskin sorulara karsilik da zamaninda aldiklari tedbirlerle Türkiye ekonomisinin geçen yil yüzde 1,8 oraninda büyüdügünü söyledi.

Bu büyüme ile Türkiye'nin G20 ülkeleri arasinda Çin ile birlikte pozitif büyüme kaydeden 2 ülkeden biri oldugunu belirten Erdogan, konusmasini söyle sürdürdü:

"2021 yilinin ilk çeyreginde güçlü yatirimlar, özel tüketim ve dis talebin destegiyle büyüme yillik yüzde 7 seviyesine ulasti. Böyle bir seyi de yakaladik. Salgin döneminde imalat sanayimizi ayakta tutmak için verdigimiz destekler su anda neticelerini veriyor. Sanayimiz, ihracatta bizi rekorlarla özellikle kosarak daha da büyümeye tesvik ediyor. Beklenenin çok daha üstünde bir büyümeyi yakalayacagimizi görüyoruz."

Türkiye'nin ihracatinin 200 milyar dolarin üzerine çiktigini hatirlatan Erdogan, söyle devam etti:

"Bu senenin ilk çeyreginde yüzde 7 büyüyen ekonomimize net dis talebin katkisi 2019 yili üçüncü çeyreginden bu yana ilk defa pozitif döndü ve bu katki 1,1 puan olarak gerçeklesti. Ekonomideki öncü göstergelere baktigimizda büyüme egiliminin sürdügünü görüyoruz ve ben su anda çok açik ve net söylüyorum, yüzde 7'nin üzerinde bir büyümeyi yakalayacagiz, su anda bu kendini gösteriyor.

Enflasyon noktasinda da agustos ayini geride biraktigimizda, biz agustos ile birlikte enflasyonda da düsüsü görecegiz ama bunun orani ne olur? Su anda bulundugumuzun bir defa çok çok altinda olur. Bunun sinyalini ben de belli yerlere herhalde vermis oluyorum. Çünkü bundan böyle enflasyonun daha yukari çikmasi mümkün degil. Zira faiz oranlarinda da bir defa düsüse geçiyoruz ve yüksek faiz yok. Çünkü yüksek faiz bize yüksek enflasyonu getirecektir ama düsük faiz de düsük enflasyonu getirecektir. Agustos ayi kirilma noktasidir ve agustos ayi ile beraber de artik düsük enflasyona insallah geçecegiz."

(Sürecek)
Kaynak: AA