Cumhurbaskani Erdogan, Canli Yayinda Sorulari Yanitladi Açiklamasi (4)

'(Help Turkey) Hashtag atacakmis, bilmem ne yapacakmis. Ne yaparsaniz yapin. Biz dimdik ayakta duruyoruz. Yolumuza da devam ediyoruz. Bu konuda yalanla bizi yikacaklarini mi zannediyorlar? Türkiye su anda imkansiz Türkiye degil, artik güçlü bir Türkiye var' '(THK uçaklari) 2019 yilinda orman idaresiyle bu anlasma artik saglanamiyor. Zira uçaklarin durumu is görür olmaktan çikmis vaziyette ve teknik sartnameye uymadigindan kurum tarafindan da teklif verilmiyor. Böyle bir durum söz konusu'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, sosyal medyada orman yanginlari üzerine baslatilan "Help Turkey" kampanyasina iliskin, "Hashtag atacakmis, bilmem ne yapacakmis. Ne yaparsaniz yapin. Biz dimdik ayakta duruyoruz. Yolumuza da devam ediyoruz. Bu konuda yalanla bizi yikacaklarini mi zannediyorlar? Türkiye su anda imkansiz Türkiye degil, artik güçlü bir Türkiye var." dedi.

Erdogan, Çankaya Köskü'nde gerçeklestirilen A Haber - ATV ortak yayininda, gündeme iliskin sorulari yanitladi.

Cumhurbaskani Erdogan, "yangin söndürme uçagi olmadigi ama devletin envanterinde resmi kullanima tahsis edilen uçaklar oldugu" yönünde bir algi yönetildiginin belirtilmesi üzerine, Türk Hava Kurumunun (THK), 1985'ten itibaren orman idaresine bedeli karsiliginda uçakla havadan yangin söndürme hizmeti verdigini söyledi.

Yine orman idaresi ile yapilan sözlesmelere göre bedeli karsiliginda bu uçaklarin kullanildigini ifade eden Erdogan, sunlari kaydetti:

"Peki bu uçaklarin su anda durumu nedir? Kurum, 2014-2018 yilindan itibaren degerlendirmesini yaparsak, bu arada yapilan sözlesmeyle 6 uçakla oradan hizmet alimi yapiyor. Mesela 3 tane uçak daha var ki tamamen adeta pert olmus vaziyette. 2019 yilinda orman idaresiyle bu anlasma artik saglanamiyor. Zira uçaklarin durumu is görür olmaktan çikmis vaziyette ve teknik sartnameye uymadigindan kurum tarafindan da teklif verilmiyor. Böyle bir durum söz konusu. Bu yil THK helikopterle yangin söndürme ihalesine katilir insallah. Ancak ihaleyi daha uygun fiyat teklif eden özel bir sirket almis vaziyette. 2021 yili orman yangin söndürme ihalesinde 13 adet helikopterlik kismi THK tarafindan o zaman kazanilmis. Böyle bir durum da söz konusu."

Bu sene daha farkli bir adim atarak, Rusya'dan 3 tane Be-200 tipi uçak kiralandigini animsatan Erdogan, "Su anda o uçaklarla bu hizmeti sürdürüyoruz ve bu sayiyi tabii belki daha da artirma durumumuz olacak." diye konustu.

Çok amaçli uçaklardan alma durumunun da söz konusu oldugunu belirten Erdogan, "Elimizde Sikorsky, Cougar var. Bunlarin tabii gece görüsü olanlari yoksa onlara da gece görüsü imkanini getirme çalismalarimiz var. Onlara da sepet takmak suretiyle Sikorsky ve Cougarlari bu söndürme isleminde kullanma düsüncemiz de var." ifadesini kullandi.

- "Güçlü oldugumuza bagliyorum"

Sosyal medya kanaliyla Türkiye'nin artan özgüvenini yipratacak birtakim dezenformasyon girisimlerinin ve "Help Turkey" gibi kampanyalarin yapildigi animsatilarak, "Bunu neye bagliyorsunuz?" sorusu üzerine Erdogan, "Güçlü oldugumuza bagliyorum. Demek ki bu kadar rahatsiz oluyorlar. O zaman güçlüyüz. Onun karsiliginda da ne yaptilar? 'Güçlü Türkiye' olarak hesap açtilar. Yalancinin mumu yatsiya kadar yaniyor. Bu yatsiya kadar bile yanmadi, hemen sönüverdi. Öbürü 'güçlü Türkiye' çok daha fazlasiyla karsilik buldu. Simdi biz bunlardan öte bir adim atalim diyoruz." yanitini verdi.

Türkiye'nin özellikle savunma sanayisinde çok farkli bir yere geldigine dikkati çeken Erdogan, sözlerini söyle sürdürdü:

"Daha Basbakan olmamistim, seçim kazanmistik. Ogul Bush, Amerika'da isbasindaydi. Amerika ziyaretinde kendisine 'Biz ortagiz ama bize terörle mücadelede bir IHA bile vermiyorsunuz' dedim. Disisleri Bakanini çagirdi, '48 saat içerisinde IHA'lardan Türkiye'ye vereceksiniz' dedi. Bize geçici bir süre de olsa IHA'lardan verdiler. Bu bize daha sonra Baykar'in Türkiye'de IHA'yi yapmasini getirdi. Onunla da kalmadilar, Baykar ardindan SIHA'yi yapti. Onunla da kalmadilar üçüncü bir hamle. Bu hamleyle de su anda dünyada en üst segmentte olanlarla yarisir hale geldiler. Yakinda onu görecegiz.

Simdi kötü komsular bizi ev sahibi yapti. Bu böyle gidiyor, gidecek. Bunlara da kafayi pek takmaniza gerek yok. Biz bu sahtekarlarla savasa savasa buraya geldik. Ne olacak? Hashtag atacakmis, bilmem ne yapacakmis. Ne yaparsaniz yapin. Biz dimdik ayakta duruyoruz. Yolumuza da devam ediyoruz. Yani bu konuda yalanla bizi yikacaklarini mi zannediyorlar. Türkiye su anda imkansiz Türkiye degil, artik güçlü bir Türkiye var. Nitekim o güvendikleri daglara da kar yagdi. Çünkü birçok sanatçi bakiyorum 'Ben katilmiyorum' diyor. Hakikati görenler de hemen elinin tersiyle atiyor. Niye? Ortada güçlü bir Türkiye var."

Cumhurbaskani Erdogan, salgin döneminde 3 ayda Istanbul'da biri Avrupa digeri Anadolu yakasinda olmak üzere 18'er ameliyathanesi olan 2 hastane yaptiklarini hatirlatti.

Erdogan, "Bunlarin planlamasini, projelendirmesini öyle yaptik ki Atatürk Havalimani'na disaridan bir hasta geldigi zaman hemen 5 dakikada hastaneye ulasabilsin. Anadolu yakasinda yine ayni sekilde 5-10 dakikada hemen hastaneye ulasabilsin. Simdi bütün bunlar bir kabiliyettir ve bir azmin, enerjinin neticesidir. Bunlari gerçeklestirdigimize göre onlar ne derse desin biz yolumuza emin adimlarla yürüyecegiz. Türkiye artik öyle siradan, rastgele degil. Güçlü bir Türkiye var." degerlendirmesinde bulundu.

- Orman yanginlarina müdahalede yardimlar

Cumhurbaskani Erdogan, orman yanginlariyla mücadelede hangi ülkelerden ve organizasyonlardan ne kadar yardim geldigine yönelik soruyu ise söyle yanitladi:

"50'nin üzerinde. Birçok yerden 73'ü filan zaten buldu. Gerek devlet gerek kurulus hepsi bu desteklerini bize bildirdiler. Hepsine bir kez daha sahsim, milletim adina çok tesekkür ediyorum. Burada en önemlisi Azerbaycan. Azerbaycan su anda 200'e yakin itfaiyecisini bize gönderdi. Onlar da yangin söndürme faaliyetlerinde bulunuyorlar. Bir yangin söndürme helikopteri ve çok sayida askeriyle burada mücadele ediyorlar."

Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev'in, bakimdan çikacak bir amfibi uçagi gönderecegini söyledigini animsatan Erdogan, "Onun da gelmesiyle beraber uçak noktasindaki durumumuz çok daha farkli konuma gelmis olacak. Rusya'dan 5 uçak ve 3 helikopterle yangin söndürme çalismalarimiz devam ediyor." dedi.

Erdogan, Iran'in bir uçak ve 2 helikopter, Ukrayna'nin 3, Ispanya'nin 2, Hirvatistan'in da bir uçak gönderdigini ifade ederek, bu sekilde çalismalarin devam ettigini bildirdi.

(Sürecek)
Kaynak: AA