Fransa'da Danistay Hükümete 10 Milyon Avro Hava Kirliligi Cezasi Kesti

Hükümet cezayi çevreci örgütlere paylastirarak ödeyecek.

Fransa'da Danistay, geçen yil ülkedeki bazi bölgelerde hava kalitesini yükseltme direktifi verdigi hükümetten, talimata uymadigi için çevreci örgütlere 10 milyon avro ödemesini istedi.

Danistay'in internet sitesinde yer alan açiklamada, bir çevre koruma derneginin basvurusu üzerine kurumun 12 Temmuz 2017'de Avrupa hava kalitesi düzenlemelerinin koydugu sinirlara uygun olarak ülkenin 13 bölgesinde havadaki nitrojendioksit (NO2) yogunlugunu ve partikül miktarini azaltma direktifi verdigi hatirlatildi.

Açiklamada, Danistay'in 10 Temmuz 2020'de bu bölgelerin 8'inde NO2 ve parçacik yogunlugunun halen sinirin üzerinde oldugu, hükümetin 3 yil önce istenen önlemleri almadigini not ettigi, hükümetten gerekli tedbirleri 6 ay içinde almasini istedigi aksi takdirde 10 milyon avro ceza kesilecegini bildirdigi aktarildi.

Danistay'in hükümetin eylemlerini savunmak için öne sürdügü unsurlari ve konuyla ilgili basvuruyu yapan çevreci derneklerin gözlemlerini degerlendirdikten sonra 12 Temmuz 2021'de açik celse düzenledigi ifade edilen açiklamada, Paris ve Lyon'da hava kirliliginin halen sinirlarin üzerinde oldugu, Marseille-Aix, Toulouse ve Grenoble'de ise limitin çok az altinda oldugu belirtildi.

Açiklamada, hükümetin Temmuz 2020'den bu yana aldigi önlemlerin hava kalitesine olumlu etkisi olacagi ancak bunun ne kadar ve ne zaman gerçeklesecegine dair sorular bulundugu vurgulandi.

Hükümetin aldigi tedbirlerin Danistay’in 2017 kararini tamamen karsilamadigi aktarilan açiklamada, bu nedenle Danistay’in Fransa yönetiminin tedbirleri 2021’in ilk 6 ayinda uygulamadigi gerekçesiyle 10 milyon avro ceza ödemesine karar verdigi paylasildi.

Karara göre, 10 milyon avroluk ceza, Danistay’a basvuran çevreci dernek ile hava kirliligine karsi mücadele eden derneklere arasinda paylasilacak.

Danistay, 2022’nin basinda hükümetin Temmuz-Aralik 2021 arasindaki eylemlerine iliskin yeni degerlendirme yapacak.

Danistay geçen ay basinda hükümete, ülkenin sera gazi salinimini 2030 hedeflerine ulasabilecek sekilde düsürecek gerekli önlemleri almak için 9 ay süre vermisti

Fransa, 2030 yilinda karbondioksit salinimi 1990’a göre yüzde 40 azaltmayi taahhüt etmisti ancak 2015-2018 yillarinda karbon bütçesinin asilmasiyla hükümet 2019-2023’te azami salim sinirini yükseltmis, bu da ülkeyi hedeflerinden uzaklastirmisti.
Kaynak: AA