Cumhurbaskani Erdogan, Canli Yayinda Sorulari Yanitladi Açiklamasi (2)

'Bizim bir talihsizligimiz var. Türk siyaseti maalesef muhalefetsiz bir siyasettir. Yani Türkiye'de muhalefetin terörü esiyor. Bunu bir kenara koymak mümkün degil' '(Orman yanginlari) Bu yerler yaniyorsa bizim cigerimiz de yaniyor. Elimizden ne geliyorsa bunu sonuna kadar yapacagiz' 'Orman yanginlari su an tüm dünyanin mücadele ettigi Kovid19 gibi uluslararasi bir tehdittir hatta bir terör tehdididir' 'Simdi Türkiye'de yalan terörü var mi? Var. Kim yapiyor bu isi? Muhalefet yapiyor, acayip bir sekilde. Adina bir de 'algi operasyonu' diyorlar. Bunun adi aslinda yalan tehdididir ve yalan terördür' '(Muhalefete) Biraz dürüst ol, samimi ol. Bir tespitin varsa bunu dürüst yap. Dürüst yap da adam sansinlar, biz de bir seyler kapalim ama böyle bir sey maalesef yok'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, "Bizim bir talihsizligimiz var. Türk siyaseti maalesef muhalefetsiz bir siyasettir. Yani Türkiye'de muhalefetin terörü esiyor. Bunu bir kenara koymak mümkün degil." dedi.

Erdogan, Çankaya Köskü'nde gerçeklestirilen A Haber - ATV ortak yayininda, gündeme iliskin sorulari yanitladi.

Van, Elazig ve Malatya depremlerinin ardindan yapilan çalismalar ve Manavgat ile Marmaris'teki yanginlar sonrasi Cumhurbaskani Erdogan'in bölgedeki ziyaretine iliskin video gösterildi.

Afet bölgesindeki vatandaslarin ihtiyaçlarinin acilen giderilmesine iliskin Erdogan, "(Manavgat'taki afetzedeler) Oturanlardan biri bana dedi ki 'Benim varim yogum bir traktör, bana onu verin yeter. Benim ekmegim o' dedi. Baska bir vatandas daha gelerek 'Baskanim benim varim yogum da o traktör.' dedi. 'Tamam' dedim. Sanayi ve Teknoloji Bakanimiz Mustafa Bey'e talimati verdim. 'Bunu hiç uzatmayacaksin. Çarsamba-persembe bu traktörleri kendilerine ulastiracaksin çünkü o traktörle tarlayi sürüyor ama onun hem inegi hem danasi hem koyunu her seyi o. Çok mutlu oldum, mesele bu. Lafla is yürümüyor, icraat." diye konustu.

- "Son 19 yilda afetlerle mücadelede profesyonel bir yaklasim sergiledik"

Afetzedeler için neler yapildigi ve nelerin yapilacagi sorulan Cumhurbaskani Erdogan; Van, Elazig, Bingöl ve yikilan yerleri adeta sifirladiklarini ve onlarin yerine TOKI ile yepyeni konutlar yaparak hak sahiplerine sahiplerini hatirlatti.

Hiçbir zaman afetzedeleri kimsesiz birakmadiklarini belirten Erdogan, "Tabii bu bir güven getiriyor. 'Benim devletim var ve devletim beni asla açikta birakmaz.' diyor. Son 19 yilda afetlerle mücadelede profesyonel bir yaklasim sergiledik. Bu güven, yangin ortaminda bile bakiyorum, 'Biz baskanimiza güveniyoruz.' diyorlar. Yalanlara inanmiyorlar, baskalari da oralara gidiyor, bir seyler söylüyorlar. Depremden sele, yangindan maden kazalarina kadar pek çok hadisede olanlari tecrübe ettik. Bu tecrübenin sonucu olarak da afet bölgelerimizde çok yönlü çalismalari hizli sekilde yürütüyoruz ve bundan sonra da bunu yürütecegiz." ifadelerini kullandi.

Sahada yangin söndürme faaliyetleri devam ederken bir taraftan da ilgili birimlerin hasar tespit çalismalarini sürdürdügünü anlatan Cumhurbaskani Erdogan, sunlari kaydetti:

"Çünkü zaman kaybina tahammülümüz yok. Vatandas bunu görecek ki rahatlayacak. Çünkü bu arada bir sey daha yapiyoruz. Ne bu? Hemen evini bul, o eve yerles, kirani da biz ödeyecegiz. Bunu yaparken de 50 bin liralik evin içinin donanimi için destek verecegiz. Muhalefet konusuyor da muhalefetin acaba belediyeleri buralarda böyle bir derdi var mi, böyle bir sey yapiyor mu? Hemen aninda bu hafta içinde gerek talimatlari verdim, evin içini bir defa donatacaksiniz, bu ayni de olur nakdi de olur. Vatandas, evinin içinin donandigini gördügü zaman 'Evim yandi gitti ama devlet benim yanimda yerin aldi ve bana hiç eskiyi aratmayacak ev donatti.' 'Ve 50 bin liraya kadar bu konuda her türlü destegi verecegiz.' dedik. Su anda valilerimiz, kaymakamlarimizi çalismalarini yapiyorlar ve yapmaya da devam edecekler."

- "Türkiye'de muhalefetin terörü esiyor"

Dünyanin degisik bölgelerindeki yanginlarin, siyasette yer verilmeyen bir sekilde ele alindigini anlatan Cumhurbaskani Erdogan, "Bizim bir talihsizligimiz var. Türk siyaseti maalesef muhalefetsiz bir siyasettir. Yani Türkiye'de muhalefetin terörü esiyor. Bunu bir kenara koymak mümkün degil. Amerika'da bu kadar yer yanar, Kanada'da bu kadar yer yanar, Rusya'da yanar. Onlarda inanin böyle bir sey olmaz tam aksine, 'bize de ne düser' diye iktidarin yaninda yer alir, böyle bir durumlari var. Bizde ise maalesef bu yok, bizde tam aksine. Biz su anda iktidar miyiz? Iktidariz. Elimizden geleni ardina komadan yapmaya devam edecegiz."

Bugün gerçeklestirilen Yüksek Askeri Sura Toplantisi'nda üye olan Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu ve Içisleri Bakani Süleyman Soylu'nun yangin bölgesinde bulunduklari için toplantiya katilmamalarini istedigini söyleyen Cumhurbaskani Erdogan, "Dedim, 'Siz gelmeyin Yüksek Askeri Sura'ya diger arkadaslar devam ederiz. Yarin Milli Güvenlik var, gelmeyin, Bölgede kalin, oradaki çalismalara devam edin.' Bu arkadaslarim 8 gündür tamamen bölgedeler. Orada yattilar, orada kalktilar." diye konustu.

Milletvekillerinin de bölgede oldugunu animsatan Erdogan, "Bunlar kalkip da 'Eglenelim, sunu yapalim, bunu yapalim' derdinde degiller. Çünkü biz dertliyiz, bizim bir derdimiz var. Bu yerler yaniyorsa, cigerimiz de yaniyor." dedi.

Orman yanginlari konusunda ellerinden ne geliyorsa bunu sonuna kadar yapacaklarini vurgulayan Cumhurbaskani Erdogan, konusmasini söyle sürdürdü:

"Bu yerler yaniyorsa bizim cigerimiz de yaniyor. Elimizden ne geliyorsa bunu sonuna kadar yapacagiz. Amerika ne yapmis, Yunanistan ne yapmis, orada nasil tedbirler almislar, Ispanya'da nasil tedbirler almis. Bunu bir iktidar olarak ben bilmeyeceksem kim bilecek? 19 yilda belli bir tecrübe edindik. Bizden öncekilerden edindigimiz tecrübeler de var. Onlarin neler yaptigini da gördük. Bunlarin hepsini biliyoruz. Dolayisiyla yani kalkip dünyayi yeniden kesfetmeye gerek yok. Bilim bizim kilavuzumuzdur ve bu konu ile ilgili dünyada neler oluyor neler bitiyor bunlari da yakindan takip ediyoruz.

Siyasetin içinde sadece benim 40 yil tecrübelerim var, arkadaslarimin içerisinde bunula yogrulan nice yetismis kisiler var. Hep birlikte bu çalismayi yürüttük, yürütüyoruz. Iste orman yanginlari da su an tüm dünyanin mücadele ettigi adeta Kovid-19 salgini gibi uluslararasi bir tehdittir. Hatta bir de terör tehdididir. Bir sey daha söyledim, 'yalan terörü' dedim. Simdi Türkiye'de yalan terörü var mi? Var. Kim yapiyor bu isi? Muhalefet yapiyor, acayip bir sekilde. Adina bir de 'algi operasyonu' diyorlar. Bunun adi aslinda yalan tehdididir ve yalan terördür. Dürüst ol, samimi ol. Bir tespitin varsa bunu dürüst yap, dürüst yap da adam sansinlar. Biz de oradan bir seyler kapalim ama böyle bir sey maalesef yok."

- "Canlilarin sahiplerine hemen ödemelerini yapacagiz"

"Diger ülkelerde çikan yanginlarin siyasete yer verilmeyen bir sekilde tartisildigi ancak Türkiye'de siyasete malzeme edildigi"ne iliskin degerlendirmeleri sorulan Erdogan, "Bizim de cigerimiz yaniyor. Simdi televizyonlarda konusuyorlar, dinliyorum. 'Canlilar söyle yandi böyle yandi.' Eyvallah, ormanda yangin olur da canlilar yanmaz mi? Tamam da ondan sonra ne yapacagiz? Hemen tedbirlerimizi aldik, dedik, 'Bütün bu canlilarin hemen defnini yapin ardindan da bütün bu canlilarin sahiplerine bu canlilar kadar hemen ödemelerini yapacagiz." dedi.

Telef olan canlilar konusunda valilere talimat verildigini hatirlatan Cumhurbaskani Erdogan, sunlari kaydetti:

"Hepsinin ödemelerini yapacagiz. Bunun çalismalari konusunda talimatini valilerimize verdik, aninda bu isi de bitirecegiz. Çünkü Yörük kardeslerimizin o yaylalarda geçim kaynagi ne? O olmadigi zaman peynirini, çökelegini nereden yapacak? O olacak ki bu yapsin. Iste bunun için de onlara dedim ki hiç üzülmeyeceksiniz. Manavgat'in Kalemli köyüne gittik, orada vatandaslarla konusurken dedik ki 'Hiç üzülmeyin, kisa zaman içerisinde bu hayvanlariniza, nasil ki traktörler sahiplerine gelecekse sizin hayvanlariniz da size gelecek. Bakan arkadaslarim da milletvekili arkadaslarim da hepsi su anda bunun çalismasi içerisindeler. Süratle de kendilerini bu hayvanlarin, traktörlerine ve diger araçlarina insallah kavusturacagiz."

(Sürecek)
Kaynak: AA