Samsun'un Findik Rekoltesine 'Amerikan Beyaz Kelebegi' Ve Kuraklik Etkisi

SAMSUN – Samsun Ziraat Odasi Baskani Hasan Tütüncü, bu sene Samsun’daki sahil kesimlerindeki findik tarlalarinda ‘Amerikan beyaz kelebegi’ ve diger bazi zararli türlere rastlandigini, yasanan kuraklik dolayisiyla da rekoltenin geçen seneye oranla yüzde 6 daha az olabilecegini söyledi.

Samsun'un Findik Rekoltesine 'Amerikan Beyaz Kelebegi' Ve Kuraklik Etkisi
Türkiye’nin en çok findik üretilen ikinci ili olan Samsun’da 1 Eylül itibariyla findik satislari baslayacak. Üreticiler, 1 Eylül’den itibaren Toprak Mahsulleri Ofisi’ne (TMO) giderek findiklarini satabilecek. Bu sezon yüzde 6 rekolte düsüsü olabilecegine dikkat çeken Hasan Tütüncü, bunun sebebini de zararli türler, yasanan kuraklik ve mart-nisan aylarindaki don olaylarina bagladi.

“Rekoltenin yüzde 6 oraninda eksildigini gördük”

Bu sezon rekoltenin geçen seneye oranla daha az oldugunu dile getiren Baskan Hasan Tütüncü, “Kiyi kesimlerde 8 Agustos’ta findik hasadi basladi.

5 Eylül’de de yüksek ve egimli yerlerde hasat baslayacak. 15 Eylül’de de findik hasadi tamamlanacak. Samsun findik üretiminde Türkiye ikincisi. Bu sene findigin rekoltesi oldukça iyi ancak yüzde 6 seviyesinde bir eksilme söz konusu. 1 Eylül’de TMO findik alimina baslayacak. TMO çiftçinin kara gün dostu. Sayin Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan, 3. yilda da sezon baslamadan findik üreticisinin yüzünü güldürerek, fiyatlari belirliyor. Geçen sene rekoltemiz 123 bin ton civarindaydi. Bunun 110 bin tonu borsada islem gördü. Kalan kismi da iç piyasada islem gördü. Geçen sene rekolteyi tutturduk. Bu sene yapilan çalismalar sonucu rekoltenin yüzde 6 civarinda eksildigini öngördük. Eksilmenin sebebi olarak da asiri sicaklar ve mart-nisan aylarindaki don olayidir. Bu sene ki rekolteyi 110-116 bin ton civarinda bekliyoruz” dedi.



“Samsun 3 yil içinde Türkiye’nin en çok findik üreten ili olacak”

Ordu’da bulunan findik üretimi birinciligini 3 yil içinde kazanacaklarini iddia eden Hasan Tütüncü, “Rekolteye girmeyen 200 bin dönüm findik alanimiz vardi. Geçen sene bu alan rekolteye eklendi. Bu sene kuralik nedeniyle biraz eksilme oldu ama önümüzdeki yillarda findik ekimi yapilan 100 bin dönüm arazi daha rekolteye eklenecek. Bu alan da rekolteye girince 300 bin dönüm arazi Samsun’da rekolteye girecek. Bu alanlarda da tam kapasite findik üretilince 3 yil içerisinde Türkiye’nin en çok findik üreten ili olacagiz. Bu alanlarla birlikte Samsun’da yillik 150 bin tondan fazla findik üretilmis olacak” diye konustu.



“2-3 senedir Amerikan beyaz kelebegi ile mücadelemiz sürüyor”

Bir yandan rekolte arttirma çalismalarini sürdürüp, bir taraftan da zararli türler ile mücadele ettiklerini dile getiren Tütüncü, sunlari söyledi:

“Amerikan beyaz kelebegi ve diger zararlilarla ilgili findikta sikintimiz var. Bununla ilgili çalismalar yapiliyor. Devlet katkisi da olacak. Kokarca dedigimiz böcekler, sari sinekler ve diger zararlilar findiga girdigi zaman findigin içini tüketiyor. Yapilan çalismalar ile bunun üstesinden gelmeye çalisiyoruz. Bu zararlilar genelde sahil kismindaki findik tarlalarinda oluyor. Terme, Çarsamba ve Ayvacik ilçelerindeki tarlalarda bu zararlilara rastladik. Ziraat Odasi, Ziraat Mühendisleri Odasi ile Tarim ve Orman Müdürlügü ile birlikte 2-3 senedir Amerikan beyaz kelebegi ile mücadelemiz sürüyor. Insallah basari saglariz.”
Kaynak: İHA