Putin'den Seçim Öncesi Polis Ve Askerlere Ikramiye

Rusya’da Devlet Baskani Vladimir Putin’in asker ve polislere tek seferlik ikramiye verilmesine yönelik çikardigi kararnameyi, muhalif parti temsilcileri “seçim rüsveti” olarak nitelendirdi.

Putin'den Seçim Öncesi Polis Ve Askerlere Ikramiye
Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin, Rusya parlamentosunun alt kanadi Duma seçimlerinin yapilacagi 19 Eylül’den önce çikardigi kararname ile muhalefetin tepkisine neden oldu. Putin’in çikardigi kararname ile gelecek ay tüm ordu ve kolluk kuvvetleri personeline 15 bin ruble (1700 TL) ikramiye ödenmesi karari alinirken, muhalif parti temsilcileri “seçim rüsveti” olarak nitelendirdi.

Ödemenin sadece tek seferlik yapilacagi belirtilirken, polis koleji ve askeri ögrencilerin de ödemeden faydalanabilecegi aktarildi. Ödemelerin “sosyal ihtiyaçlarin korunmasi” adi altinda yapilacagi ifade edilirken, birçok muhalif basin organi ise Putin’in kurucusu oldugu Birlesik Rusya Partisi’ne 19 Eylül’deki seçimde oy toplamak için böyle bir karar aldigini öne sürdü. Rusya Liberal Demokrat Partisi ve Rusya Komünist Partisi de karara tepki gösterdi.

“IKRAMIYELER SEÇIMLERE GÖRE AYARLANDI”

Rusya Komünist Partisi’nin Omsk Milletvekili Oleg Smolin yaptigi açiklamada, Putin’in imzaladigi kararnameye tepki göstererek, bunu bir seçim rüsveti oldugunu savundu. Daha önce bu konuda ve emeklilerin maaslarinin arttirilmasi yönünde parlamentoya teklifler sunduklarini söyleyen Smolin, tekliflerin Birlesik Rusya Partisi vekilleri tarafindan reddedildigini, bugün alinan kararin ise dogrudan seçim rüsveti olarak planlandigini ifade etti.

Smolin, karara imza atan Putin’i elestirerek, “Baskanin girisimi açikça seçim zamanina denk gelecek sekilde ayarlanmistir” ifadelerini kullanarak, bu seçimlerden sonra asker ve polisin ekonomik ve sosyal durumunda bir degisiklik olmayacagini savundu.

Rusya Liberal Demokrat Partisi’nin milletvekillerinden Aleksandr Sherin ise, bu kararin genisletilmesi gerektigini belirterek, Rusya’daki savas gazilerine de bu ödemelerin yapilmasi gerektigini savundu. Sherin bu yönde bir kararin alinmasi için Rusya Basbakan Yardimcisi Tatyana Golikova’ya mektup gönderdigini açikladi.

(Erhan Altiparmak/IHA)
Kaynak: İHA