Mersin'deki Olba Antik Kenti'nde Arkeolojik Kazilar Sürüyor

Kazi baskani Dr. Ögretim Üyesi Yavuz Yegin: 'Çalismalarda en büyük amacimiz, kazi sonuçlarini restorasyon faaliyetleriyle somutlastirarak daha iyi bir noktaya getirmek'

Helenistik Dönem'in önemli yerlesim yerlerinden İçel'in Silifke ilçesindeki Olba Antik Kenti'nde, yeni dönem arkeolojik kazilar devam ediyor.

Olba Kralligi'nin merkezi ve önemli ticaret merkezi olarak bilinen antik kentte, temmuzda baslayan sezon kazilari, Ardahan Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Dr. Ögretim Üyesi Yavuz Yegin baskanligindaki ekip tarafindan yürütülüyor.

Yegin, gazetecilere, antik kentin tarihi Kilikya bölgesinde yer aldigini belirterek, "Özellikle Akropolis olarak adlandirilan yerde yaptigimiz çalismalarda, kentin tarihini Milattan Önce 5 bin 500'lere kadar götürebilecegimize dair sonuçlara ulastik. Burada ele geçen erken Tunç Çagi seramikleri bizlere bu verileri sundu. Buranin, en güçlü dönemlerini Helenistik Roma ve erken Hristiyanlik zamanlarinda yasadigini, bu dönemlerde kentin çok önemli bir merkez oldugunu görüyoruz." dedi.

Yapilarda, Hristiyanlik izlerinin tespit edildigini aktaran Yegin, "Olba'da simdiye kadar 10 kilise tespit ettik. 5. ve 6. yüzyil olarak tarihlenen Hristiyanlik Dönemi'ne ait bir manastira çalisiyoruz. Buranin, Daglik Kilikya olarak adlandirilan bölgede Alahan Manastiri disinda kazi yapilan tek manastir oldugunu söyleyebiliyoruz." diye konustu.

Yegin, antik kentteki kazilarin uzun bir geçmisinin oldugunu anlatarak, sunlari kaydetti:

"Çalismalarda en büyük amacimiz, kazi sonuçlarini restorasyon faaliyetleriyle somutlastirarak daha iyi bir noktaya getirmek. 2021 yili itibariyla Olba kazilari, Türk Tarih Kurumu'nun destekledigi proje kapsamina alindi. Bu kapsamda kazilarimiz 12 ay devam edebilecek. Bu asamada da restoratörlerimiz, uzman arkeologlarimiz, ögrencilerimiz ve genç gönüllü arkadaslarimizla antik kenti daha iyi bir pozisyona getirmeye çalisacagiz. Olba'nin potansiyeli çok genis. Bu kapsamda burada çalisacak is gücüne de ihtiyacimiz olacak."
Kaynak: AA