Mersin'de Harnup Pekmezi Yapimina Baslandi

İçel’in Silifke ilçesinde hasadina baslanan keçiboynuzu olarak bilinen harnup, pekmez ve unu yapilarak ekonomiye kazandiriliyor.

Mersin'de Harnup Pekmezi Yapimina Baslandi
Ilçenin kirsal kesimlerinde 300 dekar arazide üretimi yapilan, üreticiler tarafindan agaçlardan toplanip çuvallara doldurulan harnup, bir süre depolarda saklandiktan sonra satisa sunuluyor. Pekmezi de yapilan keçiboynuzundan ilçede geçen yil bin 100 ton üretilirken, rekoltenin bu yil 1400 ton olmasi hedefleniyor. Keçiboynuzu, özellikle ilçenin kirsal mahallelerinde hayvanciligin yani sira köylünün geçim kaynaklarindan biri olarak ön plana çikiyor. Keçiboynuzunun agustos ayinin ortalarinda baslayan hasadi kasima kadar sürüyor.

Harnup üreticiligi yapan Murat Duran keçiboynuzu pekmezi ile evinin geçimini sagladigini belirtirken, keçiboynuzu pekmezinin kilosunu 85 ila 100 lira kurusunun ise 15 ila 20 lira arasinda satilmasini beklediklerini söyledi.



Kendi agaçlarinda ürettikleri keçiboynuzlarinin birinci sinif olarak ayrilanlarin pekmez ve sofralik için kullanildigini, ikinci siniflarin ise kozmetik ve yem sanayinde kullanilmak üzere fabrikalara gönderildigini ifade eden Murat Duran, “Mayis ayi basinda büyümeye baslamaktadir. Haziran ve Temmuz aylarinda ise olgunlasir. Bu meyve olgunlastiktan sonra rengi yesilden kahverengiye dönüsür. Olgunlasan bu meyveler ise Agustos ayinda hasat edilir. Hasat, mevsim kosullarina göre degiskenlik gösterebilir ve Kasim-Aralik aylarina kadar devam edebilir” dedi.

Üretici Murat Duran, keçiboynuzu pekmezinin yapim sürecini söyle anlatti:

“Hasadi yapilan harnuplar yani keçiboynuzlari önce kasalarda yikaniyor. Bir süre kurumaya birakilan harnuplar, daha sonra istege göre ögütme makinesinde de ögütülebilir. Büyük bir varil içerisine aktarilan ögünmüs keçiboynuzlari suyla karistirilarak 10 saat suda bekletiliyor. 10 saat sonunda posasi varilde kalan keçiboynuzunun suyu aliniyor ve kaynatma islemine geçiliyor. Daha önceden odun atesi üzerine hazirlanan kazanlara harnup suyu dökülerek 7- 8 saat arasi kaynatiliyor. Pekmeze dönüsüm tamamlandiktan sonra sogumaya birakiliyor ve satisa hazir hale gelmis oluyor.”

Köylü, altin degerinde gördügü harnubun her seyini degerlendiriyor. Harnup dört asamadan geçerek ürün halini aliyor. Pekmezlik, çerezlik, un ve çekirdekleri olarak dört ayri sekilde ögütülen harnubun kaynatildiktan sonra sirasi aliniyor, kalan posasi ise yem olarak degerlendiriliyor.
Kaynak: İHA