Merkel Açiklamasi 'Afganistan'da Almanya'ya Tahliye Hakkina Sahip 10 Bin Ila 40 Bin Afgan Bulunuyor'

Almanya Basbakani Angela Merkel, “Afganistan’da Almanya’ya tahliye hakkina sahip 10 bin ila 40 bin Afgan bulunuyor” dedi.

Merkel Açiklamasi 'Afganistan'da Almanya'ya Tahliye Hakkina Sahip 10 Bin Ila 40 Bin Afgan Bulunuyor'


Almanya Basbakani Angela Merkel ve Avusturya Basbakani Sebastian Kurz, Almanya’nin baskenti Berlin’de bir araya geldi. Görüsmenin ardindan iki lider kamera karsisina geçti. Avusturyali mevkidasi Kurz ile Berlin’de düzenledigi basin toplantisinda konusan Merkel, Almanya’nin Afganistan’daki kalkinma örgütleri için çalisan ve tehlikede olduklarini düsündükleri takdirde Almanya’ya tahliye edilme hakkina sahip 10 bin ila 40 bin arasinda yerel personel bulundugunun tahmin edildigini söyledi.

Almanya Silahli Kuvvetleri ve Alman güvenlik güçleri ile birlikte çalisan Afganlarin çogunun Afganistan disina çikarildigini belirten Merkel, Afganistan’in kalkinmasina yönelik yardimlar devam ettigi için birçok personelin ülkede kalmaya devam ettigini ifade etti.



Merkel ayrica, "Su anda odak noktamiz yerel personel. Yerel personel sayisi muhtemelen 10 bin ila 40 bin arasinda, bunlardan kaçinin ülkeyi terk etmek istedigini ve kaçinin istemedigini görmemiz gerek. Kimse evinden ayrilma kararini hafife almiyor" dedi.



ALMANYA, AFGANISTAN’DAN TAHLIYELERI SONLANDIRDI

Almanya, 26 Agustos’ta Afganistan’dan tahliye operasyonlarini tamamladigini bildirmisti. Almanya’nin tahliye islemleri, Alman ordusuna ait 3 A400M tipi askeri nakliye uçaginin Özbekistan’in baskenti Taskent’e dogru havalanmasi ile sona ermis, operasyonlarda bugüne kadar 5 bin 200’den fazla kisi Afganistan’dan tahliye edilmisti.

ALMAN ORDUSUNUN TARIHINDEKI EN BÜYÜK TAHLIYE OPERASYONU

Merkel geçtigimiz hafta Federal Meclis’te yaptigi konusmada, 11 gün süren operasyonun Alman ordusunun tarihindeki en büyük tahliye operasyonu oldugunu belirtmisti.

Kaynak: İHA