KKTC Cumhurbaskani Tatar Açiklamasi 'Petrol Sizintisinin Karpaz Bölgesine Intikali Riski En Azindan Simdilik Azalmistir'

Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaskani Ersin Tatar, Suriye kaynakli petrol sizintisi ile ilgili son gelismeleri paylasarak, "Rüzgarin yön degistirmesiyle simdilik durum lehimize dönmüstür. Sizintinin Karpaz bölgesine intikali riski en azindan simdilik azalmistir. Ancak olasi riskler için önlemler alinmaya devam ediliyor." dedi.

Cumhurbaskani Tatar, uzmanlar Girne Üniversitesinden Prof. Dr. Ilkay Salih, Girne Amerikan Üniversitesinden Prof. Dr. Ali Ünyayar, Dogu Akdeniz Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. Burak Ali Çiçek, Çevre Koruma Dairesinden Doç. Dr. Nazim Kasot, Cumhurbaskanligi Saglik Danismani Prof. Dr. Nedime Serakinci ve Cumhurbaskanligi Daire Müdürü Doç. Dr. Serkan Ilseven ile petrol sizintisinin Ada'ya ulasma riski ve muhtemel çevresel etkilerine iliskin toplanti gerçeklestirdi.

Toplanti sonrasi Türk Ajansi Kibrisa (TAK) yaptigi açiklamalarda bulunan Tatar, dünden bu yana sizinti olayini yakindan takip ettiklerini, Basbakanlikta olusturulan Kriz Komitesinin toplantilarinin bütün gün devam ettigini, ilgili bakanliklarin koordine halinde bölgede çalismalar yürüttüklerini söyledi.

Tatar, KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanligi ve Sahil Güvenlik Komutanliginin da tüm imkanlarini seferber ettigini belirterek ülkedeki mevcut is birligi ve eylemlerin memnuniyet verici oldugunu dile getirdi.

Türkiye ile de sürekli temasta olduklarini, Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay ile görüstüklerini belirten Tatar, Oktay'in talimatlariyla Türkiye'deki ilgili bakanlik ekiplerinin KKTC'ye intikal ettigini aktardi. Tatar, Türkiye’den gelen araçlarla çevre kirliligine yönelik denizde çalismalarin basladigini, acil müdahale gemilerinin de bölgeye hareket ettigini bildirdi.

Sabah saatlerinde Milli Savunma Bakani Hulusi Akar ile de görüstügünü söyleyen Tatar, Akar'in talimatlariyla da IHA'larin devreye konuldugunu, çekilen fotograflarin tüm bakanliklarin hizmetine sunuldugunu belirtti.

Tatar, yerel kurumlar ve yakit sirketlerinden toplanan bariyerlerin 12 mil sinirina yerlestirilmeye baslandigini da bildirdi.

Cumhurbaskani Tatar, Birlesmis Milletler (BM) ile de temasa geçtiklerini, gerekli istisarelerde bulunduklarini, BM araciligiyla Suriye'den bir açiklama beklediklerini dile getirdi.

Petrol sizintisinin son durumuna iliskin bilgileri paylasan Tatar, "Kaçak su anda sahillerimizden 12 mil uzaklikta ve stabil halde. Bir yakinlasma söz konusu degil. Mevcut görüsler, Iskenderun'a ve Suriye’ye dogru ilerleyebilecegi yönünde. Iskenderun'a yanasmasi durumu söz konusu olursa, zararin önlenmesi için elimizden ne gelirse yapacagiz." dedi.

- "Ilk defa bu büyüklükte bir riskle karsilastik"

Uzmanlarin, kaçagin zaman itibariyla tomurcuk haline gelerek agirlasacagi ve denizin dibine çökecegi, bu formda ileride katran seklinde tekrar kiyilara vurabilecegi riski hakkinda bilgi verdigine deginen Tatar gelecekte olasi tüm riskler için çalismalarin yürütüldügünü vurguladi.

Tatar sunlari da kaydetti:

"Yaptigimiz degerlendirmeler riskin azaldigi yönündedir ama bu bizim rahatlayacagimiz anlamina gelmiyor. Buna benzer ilerde olusacak tehlikelere karsi ne önlemler alinabilecegini de görüstük. Çalismamiz ilgili birimlerle paylasilacak ve yönetmelikler hazirlanacak. Ilk defa bu büyüklükte bir riskle karsilastik. Ileride daha da büyügü olabilir. Ilgili yönetmeliklerin çikarilmasi, hazirliklarin yapilmasi lazim."

Kaynak: AA