Bursa'da Ilk 250 Büyük Firma Arastirmasi Sonuçlandi

Bursa Ticaret ve Sanayi Odasi’nin (BTSO) sehir ekonomisine isik tutan “Bursa Ilk 250 Büyük Firma Arastirmasi-2020” sonuçlari belli oldu. BTSO Yönetim Kurulu Baskani Ibrahim Burkay, pandemi sebebiyle 2020’nin bütün dünyada kayip yil olarak kabul edildigini belirterek, “Bursa is dünyasi, yakin tarihin en büyük krizine karsi güçlü bir mücadele örnegi sergiledi. Olaganüstü sartlara ragmen sehir ve ülke ekonomisine deger katmaya devam eden firmalarimiz takdiri fazlasiyla hak ediyor” dedi.

Bursa'da Ilk 250 Büyük Firma Arastirmasi Sonuçlandi
Bursa is dünyasinin çati kurulusu BTSO, Türkiye ekonomisinin lokomotif Bursa’da firmalarin ciro, ihracat, istihdam, katma deger, kârlilik, öz sermaye ve net aktiflerine dâir arastirmasiyla sehir ve ülke ekonomisinin gelisimi için önemli veriler sunuyor. Bu yil 24’üncü kez düzenlenen 250 Büyük Firma Arastirmasi sonuçlarina göre, siralamada yer alan firmalarin toplam iç ve dis satislari 2020 yilinda bir önceki yila göre yüzde 14,7; üretimden net satislarinda da yüzde 17,7 artis kaydedildi. Söz konusu firmalarin faaliyetlerinden elde edilen katma deger 2020 yilinda yüzde 21 büyüdü. Ilk 250 firmanin 2019 yilinda olusturdugu katma degerde yüzde 9,1 daralma kaydedilmisti.

Isletmelere finansman ve is gücüne yönelik kamu desteklerinin sunuldugu 2020 yilinda Bursa’daki 250 büyük firmanin kârlarinda da önemli artislar kaydedildi. Buna göre listede yer alan firmalarin 2019 yilinda yüzde 1,5 azalan dönem karlari, 2020 yilinda ise yüzde 42,5 gibi yüksek bir oranda gerçeklesti. Karlardaki artisa bagli olarak söz konusu firmalarin öz sermayeleri de yüzde 22,3 yükseldi. Söz konusu firmalarin net aktiflerindeki artis orani ise yüzde 25,5 oldu. Bursa’daki ilk 250 büyük firmanin pandemiden olumsuz etkilenen iki göstergesi ise ihracat ve istihdam oldu. Listedeki firmalarin ihracati 2020 yilinda yüzde 14,2 daraldi. Iç talepte ve ihracatta yasanan gelismelere bagli olarak 2020 yilinda istihdamda da yüzde 1,8’lik düsüs gerçeklesti.

250 firmadan 9,8 milyar dolarlik ihracat

Bursa’da 250 büyük firma 2020 yilinda net satislarinda 189 milyar TL’ye, olusturduklari katma degerde 30,6 milyar TL’ye, öz kaynaklarinda ise 49,9 milyar TL’ye ulasti. Söz konusu firmalarin aktif büyüklükleri 145,7 milyar TL, üretimden satislari 139,4 milyar TL, dönem kârlari ise 12,6 milyar TL’ye olarak kayitlara geçti. 250 büyük firmanin 2020 yilinda gerçeklestirdigi ihracat 9,8 milyar dolar oldu. Ilk 250 firmanin 2020 yilindaki toplam istihdami ise 149 bin oldu.

Türkiye ekonomisinin lokomotif sehri Bursa’da 2019 yilinda net satislarina göre siralanan ilk 6 firma bu yil da yerlerini korudu. Ilk sirada 31,2 milyar TL ile 2019 yilinda oldugu gibi Renault yer aldi. Listede Tofas 24,7 milyar TL ile ikinci, Bosch ise 8,4 milyar TL ile üçüncü sirada bulunuyor. Söz konusu 3 firmayi sirasiyla Borçelik, Limak, Sütas, Pro Yem, Yazaki Systems, Beyçelik Gestamp ve Asil Çelik takip etti. Siralamada yer alan firmalardan 68’i otomotiv yan sanayi, 43’ü tekstil, 30’u gida, tarim ve hayvancilik, 22’si perakende ticareti, 17’si makine ve teçhizat, 13’ü metal, 7’si hazir giyim, 7’si agaç orman ürünleri ve mobilya, 6’si plastik, 5’i çimento toprak ürünleri ve madencilik, 5’i enerji, 5’i çevre ve geri dönüsüm, 4’ü insaat, 4’ü otomotiv ana sanayi, 3’ü ekonomik iliskiler ve finans, 3’ü hizmet egitim ve danismanlik, 3’ü kimya, 3’ü lojistik, 1’i elektrik-elektronik, 1’i de saglik alaninda faaliyet gösteriyor.

“Destekler krizin derinlesmesini engelledi”

Arastirma sonuçlarini degerlendiren BTSO Yönetim Kurulu Baskani Ibrahim Burkay, 2020 yilinin gerek küresel ölçekte gerekse de Türkiye’de yakin tarihin en önemli kirilmalarindan birine sahne oldugunu söyledi.

Firmalarin ana kosullarini pandeminin etkileri ve salgin sebebiyle uygulanan politikalarin belirledigini vurgulayan Baskan Burkay, olaganüstü sartlarin sektörlere farkli yansimalari oldugunu ifade etti.

2020 yilinin Mart ayindan itibaren genis kapsamli karantina uygulamalari, seyahat kisitlamalari ve fiziksel izolasyona uzanan önlemlerle yasanan hassas süreci en az hasarla atlatmaya çalistiklarini belirten Ibrahim Burkay, “Basta turizm ve hizmetler alaninda olmak üzere birçok sektörümüz olaganüstü sartlar karsisinda ayakta kalma mücadelesi verdi. Bu süreçte bizler de BTSO olarak üyelerimizle kurdugumuz güçlü iletisim agiyla, dijitâl platformda ve yüz yüze gerçeklestirdigimiz yüzlerce toplantiyla her zaman oldugu gibi yine firmalarimizin yaninda yer aldik. Pandemi döneminde, çati kurulusumuz TOBB ve devlet kurumlarimiza Bursa is dünyamizin beklentileri dogrultusunda aktardigimiz talepler, büyük oranda karsilik bulurken, firmalarimizin ihtiyaçlariyla sekillenen destekler sayesinde krizin daha da derinlesmesi önlenmis oldu” dedi.

Türkiye ekonomisinin lokomotif sehri Bursa’da en kapsamli saha çalismalarindan biri olarak hazirladiklari ‘Ilk 250 Büyük Firma Arastirmasi’nin da firmalarin olaganüstü sartlar karsisinda göstermis olduklari performansi yansittigini dile getiren Ibrahim Burkay, “Olaganüstü sartlarin yasandigi 2020 yilinda sehrimizin ve ülkemizin kalkinma hedefleri dogrultusunda güçlü bir mücadele sergileyen firmalarimiz takdiri fazlasiyla hak ediyor. Bu vesileyle sehir ve ülke ekonomimize deger katan tüm firmalarimizi yürekten tebrik ediyorum. BTSO olarak üretimi, ticareti, istihdami gelistirmeye ve tüm firmalarimizi desteklemeye devam edecegiz” ifadelerini kullandi.

Koronavirüse karsi toplumsal bagisikligin kazanilmasi ve normallesmeye dönük adimlara ragmen pandeminin firmalari zorlamaya devam ettigini belirten BTSO Yönetim Kurulu Baskani Burkay, kamunun üretime, ticarete, ihracata ve istihdama destegini sürdürmesinin kritik önemde oldugunu vurguladi. Yüksek faiz ve yüksek enflasyonla mücadelenin yeni yatirimlari ve istihdam artislarini da beraberinde getirecegini dile getiren Ibrahim Burkay, döviz kurlarinin da istikrarli bir yapida olmasini beklediklerini söyledi.

Kaynak: İHA