BM'den Taliban'a Kapsayici Hükümet Kurma Ve Insan Haklarina Saygi Çagrisi

Birlesmis Milletler (BM), ABD'nin Afganistan'dan çekilme ve tahliyeleri tamamlamasinin ardindan ülkede kontrolü tamamen ele alan Taliban'a kapsayici bir hükümet kurma ve insan haklarina saygi duymasi çagrisi yapti.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basin brifinginde, ''Genel Sekreter'in Taliban'a mesaji daha önce de dedigi gibi ve kapsayici bir hükümet kurmasi, özellikle kadinlar dahil insan haklarina saygi duymasi, son 20 yilda zor kazanilmis haklarin buharlasmamasi ve Afganistan'in terör üssü olarak kullanilmamasi.'' dedi.

BM Genel Sekreterinin silahli çatismalarda çocuklar konusundaki özel temsilcisi Virginia Gamba ve çocuklara siddetle mücadele temsilcisi Najat Maalla M'jid de yaptiklari ortak açiklamada, Afgan nüfusunun yüzde 45'ini 15 yas alti çocuklarin olusturdugunu belirterek uluslararasi toplumdan Afgan çocuklari terk etmemesini istedi.

Özellikle kiz çocuklarina yönelik hak ihlalleri ve cinsel siddetten endise duyduklarini ifade eden BM yetkilileri, Taliban'a kiz ve erkek çocuklarinin haklarina saygi duymasi çagrisi yapti.

Birlesmis Milletler Çocuklara Yardim Fonu (UNICEF) Afganistan Temsilcisi Herve De Lys, Afganistan'da yaklasik 10 milyon çocugun yardima muhtaç oldugunu açiklamisti.

Kaynak: AA