Türk Kizilay Genel Müdürü Altan, Cenevre'de IFRC Ve ICRC Yetkilileriyle Çesitli Anlasmalara Imza Atti

Türk Kizilay ile Uluslararasi Kizilhaç ve Kizilay Dernekleri Federasyonu (IFRC) ve Uluslararasi Kizilhaç Komitesi (ICRC) arasinda çesitli alanlarda isbirligi anlasmalari imzalandi.

Türk Kizilay Genel Müdürü Ibrahim Altan, merkezi Isviçre'nin Cenevre kentinde bulunan IFRC ve ICRC'yi ziyaret etti.

Altan, IFRC Genel Sekreteri Jagan Chapagain ile görüstü.

Heyetlerin de katildigi görüsmede, dünyanin en büyük nakit temelli insani yardim platformu olan Kizilay Kart modelinin farkli ülkelerde "Kizilay ve Kizilhaç Nakit Yardim Platformu" olarak uygulanmasi için mutabakat zapti imzalandi.

- "Çok büyük ve etkileyici bir program"

Imza töreninin ardindan AA muhabirinin sorularini cevaplayan Chapagain, Türk Kizilay sayesinde Türkiye'de mülteciler konusunda çok büyük deneyimler edindiklerini söyledi.

Chapagain, IFRC'nin Türkiye'de milyonlarca mülteciyi destekleyen "çok büyük" ve "etkileyici" bir nakit programi oldugunun altini çizerek, "Yaklasik 1,8 milyon insani (bu program vasitasiyla) destekliyoruz. Türkiye'den edindigimiz bu çok basarili ve olumlu ögrenimleri dünyanin geri kalan kisminda, yani baska ülkelerde hayata geçirmek istiyoruz." dedi.

Türkiye'deki tecrübelerini Asya, Avrupa veya Afrika'daki ülkelerde pratikte uygulayabileceklerini belirten Chapagain, bu konuda görüsmelerin halen devam ettigini bildirdi.

- "Varilan anlasma çok önemli ve kiymetli"

Türk Kizilay Genel Müdürü Altan ise "Bizim (IFRC) ile birlikte gerçeklestirdigimiz çok güzel bir nakit programi var. Nakit programindan aldigimiz dersler, edindigimiz ödevler var. Bunu Türkiye'de çok iyi uyguluyoruz. Insallah bu tecrübeyi diger ulusal derneklere de aktarip buralarda da uygulamayi hedefliyoruz. Nakit programlar yayildikça insanlar kendi ihtiyaçlarini tercihleri dogrultusunda kendileri karsilayabiliyor. Yani ayni yardimlardan nakit programlara dogru artan bir geçis var. Bu konuda Türk Kizilay olarak dünyaca bilinen önemli bir altyapi ve tecrübemiz var. Bunu farkli ülkelere model olarak birlikte yayginlastiracagiz." ifadelerini kullandi.

Altan, IFRC ile varilan anlasmanin çok önemli ve kiymetli oldugunun altini çizdi.

IFRC bünyesinde 192 ulusal dernek oldugunu aktaran Altan, Türkiye'deki nakit programinin bu dernekler vasitasiyla yayginlastirilmasi için IFRC ile imzalanan mutabakat zaptinin bir ön hazirlik niteligi tasidigini kaydetti.

- ICRC ile isbirligi anlasmasi imzalandi

Altan ve beraberindeki heyet, daha sonra ICRC'nin merkezine geçerek, ICRC Genel Direktörü Robert Mardini ile bir araya geldi.

Heyet, burada da Türk Kizilayin insani krizlerin birbirinden ayri düsürdügü aileleri kavusturmak için yürüttügü "Aile Baglarinin Yeniden Tesisi ve Uluslararasi Insancil Hukukun Yayginlastirilmasi" çalismalariyla ilgili ICRC ile niyet birligi anlasmasini genisleterek yeniledi.

Kaynak: AA