KKTC'de 30 Agustos Zaferi Bayrami Törenlerle Kutlandi

Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC), 30 Agustos Zaferi’nin 99’uncu yil dönümü, aralarinda KKTC Cumhurbaskani Ersin Tatar’in ve KKTC Basbakani Ersan Saner’in de bulundugu birçok ismin katildigi törenlerle kutlandi.

KKTC'de 30 Agustos Zaferi Bayrami Törenlerle Kutlandi
Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC), 30 Agustos Zafer Bayrami törenlerle kutlandi. Ilk tören KKTC’nin baskenti Lefkosa’da Atatürk Aniti önünde çelenk sunma ve Istiklal Marsi’nin okunmasi ile basladi.

Ikinci törende ise Dr. Fazil Küçük Bulvari’nda düzenlenen resmi geçit töreni düzenlendi.

Kutlamalara, Cumhurbaskani Ersin Tatar, Meclis Baskani Önder Sennaroglu, Basbakan Ersan Saner, Yüksek Mahkeme Baskani Narin Ferdi Sefik, 2. Cumhurbaskani Mehmet Ali Talat, Türkiye’nin Lefkosa Büyükelçisi Ali Murat Basçeri, Kibris Türk Baris Kuvvetleri (KTBK) Komutani Tümgeneral Sezai Öztürk, Güvenlik Kuvvetleri Komutani (GGK) Tümgeneral Zorlu Topaloglu, ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) lideri Tufan Erhüman ile bazi bakanlar, milletvekilleri, askeri erkan, kurum, kurulus ve dernek temsilcileri de katildi.

Saygi durusuna geçilmesinin ardindan Istiklal Marsi esliginde bayraklarin göndere çekildigi törende Cumhurbaskani Tatar, tören birliklerinin ve halkin Zafer Bayramini kutladi. Daha sonra KTBK Üstegmen Recep Egin ile Cumhurbaskani Ersin Tatar’in konusmasiyla devam eden tören, resmi geçidin ardindan sona erdi.

30 Agustos Zafer Bayrami, Kibris Türk halki için de oldukça önemli

Cumhurbaskani Tatar geçit töreni öncesi yaptigi konusmada, 30 Agustos’un sanli Türk milletinin tarihinde en önemli zaferlerinden biri olduguna isaret ederek, 30 Agustos’un Anadolu’nun isgalinden kurtulusunun ve ayni zamanda Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasini saglayan en önemli mihenk taslarindan biri oldugunu kaydetti.

Tatar, 30 Agustos Zafer Bayrami’nin Türkiye Cumhuriyeti’nde oldugu gibi KKTC’de de kutlandigina isaret ederek, Kibris Türk halki için de bu zaferin oldukça önemli oldugunu vurguladi. Ayrica Tatar, Türk ulusunun hiçbir zaman esareti kabul edemeyecegini, hiç bir yabanci gücün boyundurugu altina girmeyecegini çok büyük bir fedakarlik ve cesaret göstererek bütün dünyaya haykirdigini kaydetti.



"Ilham ve güç kaynagi oldu"

Mustafa Kemal Atatürk’ün kahraman Mehmetçikleri ve kahraman ordusunun olaganüstü bir savas, olaganüstü bir gayret ve cesaretle bütün dünyaya Türkiye’nin büyüklügünü ve Türk ulusunun kahramanligini gösterdigini ifade eden Cumhurbaskani Tatar, Türkiye’nin ayni zamanda azinlik ve mazlum halklara ve milletlere isik tutabildigini, Kibris’ta yalnizlik içerisinde Ingiliz sömürge döneminde varligini sürdürmeye çalisan Kibris Türk halkina da ilham ve güç kaynagi oldugunu vurguladi.

Türkiye’nin sagladigi büyük zaferin Kibris’a da yansidigini, Kibris Türk halkinin o ilham ve güçle, mücadele yillarinda varligini sürdürebildigine dikkat çeken Cumhurbaskani Tatar, "Bizim cografyamiza bakildiginda Agustos ayi zaferlerle, törenlerle kutlanan bir aydir. Kibris Türk halkinin mücadelesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasi ve buraya sürdürdügü katki ve destekle Kibris Türk halkinin 1571’den bu yana var olusunun bir tezahürüdür" dedi.



“Kibris Türk halkinin milli varolus mücadelesini Türkiye’den aldigimiz ilhamla sürdürebildik”

Kibris Türk halkinin Kibris’ta Türkiye’nin garantörlügünde 1960 anlasmalarinda saglanan hakla, Rum EOKA, çete ve terör örgütlerinin Kibris Türk halkina yönelik saldirilarini püskürtebildigini aktaran Tatar, "Kibris Türk halkinin milli birlik varolus mücadelesini 1974’e kadar Türkiye Cumhuriyeti’nden almis oldugumuz ilhamla sürdürebildik" ifadelerini kaydetti.



Kibris’ta ancak iki ayri bagimsiz devletin isbirligi ile bir anlasma olabilir

Cumhurbaskani Ersin Tatar, 1974’ten sonra Mehmetçigin adaya ayak basmasiyla artik Kibris Türk halkinin ayri bir devlet olarak, egemen, bagimsiz hürriyet içinde yasayan bir halk olarak varligini sürdürmesi ve bu anlayisa Kibris’ta nihai bir çözüme gidebilmek için çalistiklarina isaret etti. Kibris’ta, bir anlasmanin iki ayri egemen ve bagimsiz devletin is birligiyle olabilecegini vurgulayan Tatar, "Artik yeni siyasetin, yeni anlayisin federal temelde çözüm yerine, yillardir sürdürülen müzakerelerde ortaya çikan tezgah ve oyun, Kibris Türk halkini bu kadar yillardan sonra, bu kadar fedakarliktan, özveriden sonra Türkiye ile baglarini kopartmak ve bizleri tekrar bir yalnizliga ve tehlikeli sürece sürükleyebilmek için oynanan oyunlara artik dur demesini bilerek, yan yana yasayan, iki ayri egemen, bagimsiz devletin isbirligi ile ancak Kibris’ta bir anlasmanin olabilecegini var gücümüzle bütün dünyaya Türkiye’nin destegi ile duyurmaya devam ediyoruz" dedi.



"Büyük millet olmanin bütün gururunun haysiyetini yasatabilmek bizlerin gururudur"

Türkiye’nin güçlü olduguna ve yoluna selametle devam ettigine isaret eden Cumhurbaskani Tatar, "Kibris’taki Türk milletinin uzantisi olan Kibris Türk halkinin da ayni azim, anlayis ve milli suur birligiyle korunmasi, milli varolus ve statüsüsün en iyi sekilde muhafaza edilmesi, esitlik temelinde bir anlasmayla Dogu Akdeniz’deki ulusun, Türk milletinin, Türk ulusunun çikarlari ve dolayisiyla KKTC ve Türkiye’nin is birligiyle hem Türkiye’de, hem de Dogu Akdeniz’deki haklarinin korunmasiyla büyük millet olmanin bütün gururunun haysiyetini yasatabilmek ve yasayabilmek bizlerin gururudur. Bizlerin milletimize olan borcumuzdur" ifadelerini kullandi.

Sözlerine son vermeden önce, Kibrisli Türklerin adadaki varliginin teminati olan Türkiye ve Türk Silahli Kuvvetleri’nin asla kendilerini yalniz birakmayacagini ve garanti anlasmalarinin da ayni anlayisla devam etmesi gerektigini de ifade eden Tatar, Kibris’ta bir anlasmanin ancak, Kibris’ta iki ayri egemen devletin is birligiyle olabileceginin de tekrardan altini çizdi. Tatar, ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’e ve silah arkadaslarina sükranlarini sunarak, onlari büyük bir sevgi, özlem ve hürmetle yad ettigini dile getirdi ve sehitlere Allah’tan rahmet dileyerek, 30 Agustos Zafer Bayrami’ni kutladi.
Kaynak: İHA