Kanada Disisleri Bakani Açiklamasi 'Tahliyeler Için Taliban'la Müzakere Yapacagiz'

Kanada'nin, Afganistan'daki Kanada vatandaslari ve Afgan mültecilerin güvenli tahliyesi için Taliban yetkilileri ile pazarlik yapacagi açiklandi.

Kanada Disisleri Bakani Marc Garneau katildigi bir televizyon programinda, Afganistan konusunda açiklamalarda bulundu.

Bakan Garneau, ekonomik yardimin Kanada'nin Taliban'a karsi kozu oldugunu belirterek, Afganistan'dan tahliye olmayi bekleyenlerin güvenli çikisini saglamak için bu yardimlari da koz olarak kullanacaklarini söyledi.

Taliban ile müzakerelerdeki ana öncelikli taleplerinin, ülke disina çikmak isteyen Afganlarin güvenli geçisine izin verilmesi oldugunu ifade eden Bakan Garneau, sunlari söyledi:

"Taliban ile diyalog, birçok ülke ile çok tarafli olarak ve önümüzdeki günlerde gerçeklesecek. Müzakerelerdeki ana öncelikli talep, Afganlarin ülke disina güvenli geçisine izin verilmesi olacak. Bu herkesin hemfikir oldugu ve Taliban'a bir talep olarak sunacagimiz sey. Buna nasil tepki vereceklerini bilmiyoruz, ancak önümüzdeki günlerde Taliban ile görüsmenin ana odak noktasi bu."

- Müzakerelere Türkiye ve Katar yardim edecek

Kanada Disisleri Bakani Garneau, Taliban ile yapacaklari müzakerelere Katar ve Türkiye'nin yardim edecegini belirttigi açiklamasinda, ikinci önceliklerinin, Kabil'deki havaalaninin açik tutulmasi olacagini kaydetti.

Askeri tahliyelerin tamamlanmasindan sonra, Kabil Havaalani'nin, isler bir ticari havaalani haline getirilmesini de talep edeceklerini aktaran Garneau Kanada'nin terörist bir varlik olarak gördügü grup üzerinde nasil baski uygulayabilecegi sorusuna, "Su anda sorumlu olduklari ve ülkenin çalismasini saglamak zorunda kalacaklari gerçegiyle yüzlesen Taliban ile ilgili elimizde her türlü koz var." cevabini verdi.

- Kanada tahliyeler için bölgedeki üçüncü ülkelerle de çalisiyor

Garneau, Kanada'nin su anda Afganistan'i kontrol eden grupla dogrudan temas halinde olmadigini, ancak ABD ve Fransa gibi müttefikler araciligiyla çalistigini ifade etti.

Garneau, Kanada'nin Afganistan'i terk edip Pakistan gibi komsu üçüncü ülkelere geçen vatandaslarinin, Kanada'ya intikalini kolaylastirmak için bölgesel ortaklarla birlikte çalistiklarini belirttigi açiklamasinda, Afganistan'dan Kanada'ya seyahat etmeyi umut edenlere yerlerinde kalmalarini ve Kabil havaalanina ulasmaya çalismamalarini tavsiye etti.

Bakan Garneau, kesin rakamlar vermese de halen Afganistan'da vatandaslar ve daimi ikamet edenler de dahil olmak üzere Kanada ile baglantisi olan binlerce insan oldugunu sözlerine ekledi.

Kanada, Afganistan'dan baslattigi tahliyeleri, 26 Agustos günü güvenlik sebebiyle sona erdirmisti.

Kaynak: AA