Dera'da Kusattigi Mahallede Ilerleme Girisiminde Bulunan Esed Rejimi Güçleri, Camiyi Bombaladi

Bessar Esed rejimi ve Iran destekli yabanci terörist gruplardan olusan rejim güçleri, Suriye’nin güneyindeki Dera il merkezindeki Dera el-Beled Mahallesi'ni kontrol altina almak amaciyla 3 eksenden ilerlemeye çalisirken bölgeye düzenlenen saldirilarda bir cami hedef alindi.

Derali aktivist ve gazetecilerin kurdugu Horan Özgürleri Toplulugu Sözcüsü Eymen Ebu Nokta, AA muhabirine yaptigi açiklamada, rejim güçlerinin sabah saatlerinden bu yana Dera'da abluka altindaki mahalleye yogun saldirilarini sürdürdügünü söyledi.

Rejim güçlerinin Dera el-Beled Mahallesi'ne bati ve güneyinden 3 eksenden ilerleme girisiminde bulundugunu kaydeden Ebu Nokta, mahalledeki eski muhaliflerle rejim güçleri arasinda çatismalar yasandigini aktardi.

- Kirsal kesimde de rejimin kontrol noktasi hedef alindi

Ebu Nokta, Dera ilinin kuzey kirsalinda Sanmayn ilçesinde ve batisinda yer alan Seyh Saed beldesindeki yerel halkin ellerindeki hafif silahlarla, rejim bombardimaninin odagindaki Dera el-Beled’e destek amaciyla Esed rejiminin yol kontrol noktasini hedef aldigini belirtti.

- Rejim güçlerinin düzenledigi saldirilarda bir cami daha vuruldu

Ebu Nokta, rejim güçlerinin Dera el-Beled Mahallesi'nde yer alan El-Mansur Camisi'ni bombaladigini vurguladi.

Böylece rejim güçleri son bir ayda, Dera El-Beled’de yer alan Sa'd Bin Ebi Vakkas, Doktor Gassan Aba Zeyd ve El-Mansur camilerini hedef aldi.

- Müzakereler sonuçsuz kaldi

Ebu Nokta, dün rejim güçleri ile müzakereleri yürüten Dera Merkezi Komitesinin (Dera Uzlasi Merkezi), Esed rejiminin taleplerine israr etmesi ve bölgeyi askeri güçle ele geçirmeye çalismasi nedeniyle müzakerelerin basarisizlikla sonuçlandigini açikladigini söyledi.

-Dera'daki olaylar nasil basladi?

Esed rejimi ve destekçisi Rusya, 25 Haziran'da Dera el-Beled Mahallesi'nde yasayan halktan ve oradaki muhaliflerden, ellerindeki hafif silahlarin tümünü teslim etmelerini ve evlerin aranmasina izin vermelerini istemisti.

Dera'daki Uzlasi Merkezi ve bölge halkinin ileri gelenleri, bu istege, Temmuz 2018'de Rusya ara buluculugunda Esed rejimiyle sadece agir silahlarin teslim edilmesi yönünde varilan anlasmaya aykiri oldugu gerekçesiyle karsi çikmisti.

Bunun üzerine Esed rejimi güçleri, Dera el-Beled'de yasayan yaklasik 40 bin sivile 25 Haziran'da abluka uygulamaya baslamisti. 26 Temmuz'da da Esed rejimi güçleri heyeti ile Dera'daki Uzlasi Merkezi arasinda Dera el-Beled Mahallesi'nde yasayan halktan ve oradaki askeri muhaliflerden ellerindeki hafif silahlarin tümünü teslim etmeleri, evlerin aranmasina izin vermeleri ve ablukanin kaldirilmasi konularinda anlasmaya varilmisti ancak Esed rejiminin anlasmanin disina çikarak mahalledeki hakimiyetini güçlendirmek amaciyla 29 Temmuz sabahi mahalleye kara operasyonu baslatmasi üzerine gerginlik Dera ilinin dogu ve bati kirsallarina da siçramisti.

Taraflar arasinda çikan çatismalar sonucu Dera'daki yerel silahli muhalifler, rejim güçlerine ait çok sayida kontrol noktasini ele geçirip bazi rejim unsurlarini esir almisti.

Esed rejimi güçleri heyeti ile Dera'daki Uzlasi Merkezi arasinda Rusya gözetiminde yapilan görüsmelerin sonuçsuz kalmasi üzerine rejim güçleri, mahalleyi 29 Temmuz'dan bu yana araliklarla havan topu ve tank atislariyla hedef aliyor.

Orta Dogu'daki "Arap Bahari" dalgasinin Suriye'ye de siçramasiyla 15 Mart 2011'de bir grup ögrencinin okul duvarina, Bessar Esed'e hitaben, "Ey doktor (Bessar Esed) simdi sira sende" yazmasiyla baslayan halk ayaklanmasinin fitili Dera'da ateslenmis, kent yillar içinde muhaliflerin eline geçmisti.

Kaynak: AA