Balikçilikta Av Sezonu Basliyor

TZOB Genel Baskani Semsi Bayraktar: 'Kaynaklarin verimli kullanilabilmesi için su ürünleri egitim merkezleri kurulmali, yetistiricilik, avcilik ve ArGe çalismalari daha fazla desteklenmeli, sektörde örgütlenme yapisi mutlaka güçlendirilmelidir' 'Sektörün gelecegi açisindan sürdürülebilir avciligin saglanmasi sarttir. Bu amaçla stoklari koruyucu ve gelistirici yönde çalismalarin ve arastirmalarin yapilmasi ve koruma kontrol çalismalarina öncelik verilmesi gerekir'

Türkiye Ziraat Odalari Birligi (TZOB) Genel Baskani Semsi Bayraktar, sürdürülebilir su ürünleri üretimi için gerekli stratejilerle kisa, orta, uzun vadeli eylem planlari ve hedefler belirlenmesi gerektigini belirterek, "Kaynaklarin verimli kullanilabilmesi için su ürünleri egitim merkezleri kurulmali, yetistiricilik, avcilik ve Ar-Ge çalismalari daha fazla desteklenmeli, sektörde örgütlenme yapisi mutlaka güçlendirilmelidir." ifadesini kullandi.

Bayraktar, 1 Eylül'de baslayacak av sezonuna iliskin yaptigi yazili açiklamada, balikçilarin verimli bir sezon geçirmelerini diledi.

Türkiye'nin uzun sahil seridi, yaygin iç sulari ve nehirleriyle önemli balikçilik kaynaklarina sahip olduguna isaret eden Bayraktar, "Ancak üç tarafi denizlerle çevrili, 8 bin 333 kilometrelik kiyi seridine sahip olan ülkemizde su ürünleri sektöründe mevcut potansiyelin tam olarak degerlendirdigini söylemek mümkün degil." degerlendirmesinde bulundu.

Bayraktar, su ürünleri üretimine iliskin istatistiklere deginerek, 2020'de yillik bazda yüzde 6,1 azalisla 785 bin 811 ton üretim gerçeklestigi, toplam üretimin yüzde 46,3'ünün avcilik, yüzde 53,6'sinin yetistiricilik yoluyla elde edildigi bilgisini verdi.

Su ürünleri avciliginin 2010'da 485 bin 939 ton oldugunu ancak bu rakamin 2020'de yüzde 25 azaldigini belirten Bayraktar, sunlari kaydetti:

"Avcilik yoluyla yapilan toplam üretim 364 bin 400 ton, yetistiricilik üretimi de 421 bin 411 ton olarak gerçeklesti. Su ürünleri avcilik üretimi 2020'de bir önceki yila göre yüzde 23,2 azalirken, yetistiricilik yüzde 4,8 artis gösterdi. 2020'de deniz baliklarinin türlerine göre dagilimi incelendiginde, hamsi baligi 171 bin 253 ton ve yüzde 58,6 payla en yüksek miktarda avlanan balik olmustur. Hamsi baligini 26 bin 804 ton ile çaça ve 22 bin 743 ton ile sardalya takip etmektedir."

- "Kisi basina tüketim dünya ortalamasinin üzerine çikarilmali"

Bayraktar, Türkiye'de kisin basina düsen su ürünleri tüketiminin dünya ortalamasinin altinda olduguna dikkati çekerek, su ifadeleri kullandi:

"2020 yilinda hamsi avciligi da bir önceki yila göre yüzde 37,7 azaldi. Ayni yil kisi basina balik tüketimimiz 6,2 kilogramdan 6,7 kilograma çikarak yüzde 8 artti ancak ülkemizde kisi basi su ürünleri tüketimi dünya ortalamasinin altinda. Balikçilikta arz-talep dengesi olusturularak, sürdürülebilir balikçiligin saglanmasi gerekir. Tüketimin artirilmasi için basta fiyat istikrari saglanmali, egitim ve tanitim çalismalari yayginlastirilmalidir. Hayvansal protein temininde önemli yeri olan balik avciliginin çevreye olumsuz etkilerinin en düsük seviyelerde tutulmasi önemlidir. Çünkü ekosistemdeki tahribatlar gelecek nesillerin refahini tehlikeye sokmaktadir."

Türkiye'de su ürünleri avciliginin kiyi balikçiligina dayandigini hatirlatan Bayraktar, altyapi yetersizligi nedeniyle açik deniz balikçiligi yapilamadigini ve av baskisinin kiyi sularda yogunlastigini bildirdi.

Bayraktar, son yillarda avcilik üretim miktarinin azaldigina isaret ederek, "Sektörün gelecegi açisindan sürdürülebilir avciligin saglanmasi sarttir. Bu amaçla stoklari koruyucu ve gelistirici yönde çalismalarin ve arastirmalarin yapilmasi ve koruma kontrol çalismalarina öncelik verilmesi gerekir." degerlendirmesinde bulundu.

- "Kurallara uyulmali"

Su ürünleri üretiminin sürdürülebilirligi için avcilarin kurallara uymasi gerektiginin de altini çizen Bayraktar, sunlari kaydetti:

"Denizlerde ve iç sularda yapilacak ticari ve amatör amaçli su ürünleri avciligina yönelik düzenlemeleri içeren tebliglerle Tarim ve Orman Bakanligi bu konuda önemli çalismalar yapmistir. Su ürünleri avciliginda yer, zaman, tür, boy, isik kullanimi ve avlanma mesafesi gibi getirilen yasaklar ve kontroller su ürünleri üretiminin sürdürülebilirligi açisindan büyük önem tasimaktadir."

Bayraktar, su ürünlerine yönelik mevzuatlarda düzenleme yapilmasi çagrisinda bulunarak, balikçilarin av yasaklarina ve tebligle getirilen düzenlemelere uymasinin saglanmasi gerektigini ifade etti.

Sürdürülebilir su ürünleri üretimi için gerekli stratejilerle kisa, orta, uzun vadeli eylem planlari ve hedefler belirlenmesi gerektigine dikkati çeken Bayraktar, su degerlendirmelere yer verdi:

"Kaynaklarin verimli kullanilabilmesi için su ürünleri egitim merkezleri kurulmali, yetistiricilik, avcilik ve Ar-Ge çalismalari daha fazla desteklenmeli, sektörde örgütlenme yapisi mutlaka güçlendirilmelidir. Balikçilik sektöründe ürünlere yönelik dondurma, tuzlama, konserve, paketleme ve isleme tesislerinin sayilarinin artirilmasi sektöre ekonomik katki saglayacaktir."

Bayraktar, yeni avlanma döneminin bol ve bereketli kazançlar getirmesi dileginde bulundu.
Kaynak: AA