2021 Yilinda Erciyes'e 1,5 Milyon Fidan Dikilecek

Kayseri Orman Bölge Müdürlügü tarafindan 2021 yili içerisinde 1.5 milyon fidan dikimi için, Teras ve yol çalismalarinin ihaleleri yapilarak toprak hazirlama islemlerine hizla devam ediliyor.

2021 Yilinda Erciyes'e 1,5 Milyon Fidan Dikilecek
Daglar özel teras kepçeleri ve is makinalariyla adeta nakis nakis isleniyor. Kisa bir süre sonra da fidan dikimine baslanacak ve nüfusu 1.5 milyon olan Kayseri’de kisi basina bir fidan olmak kaydiyla 2021 yilinda sadece Erciyes Dagi eteklerine 1.5 milyon fidan dikilecek. Bu gün dikilen fidanlar dolayisiyla 15-20 yil sonra Erciyes Daginda orman haline gelmis, gölgesinde oturabilecegimiz yesil alanlar olusmus olacak. Erciyes de bekledigi dostu ormanlari yagan kar ile birlikte koruyup gelistirecek. Erciyes Dagi, Kayseri Orman Isletme Müdürlügü sorumluluk alaninda olup, Kayseri il merkezi ve ilçelerinde yaklasik 167 bin hektar ormanlik alan mevcut olup bu ormanlik alanin 60 bin hektari normal koru, 107 bin hektar bozuk koru niteligindedir. Kayseri’nin 2006 senesinde yüzde 6 olan orman varligi orani yüzde 6 idi, bugün yüzde 10’ lara ulasmis durumda olup, hedef ise yüzde on beslere ulastirmaktir. Gelisim sürecini ise söyle;

"Bilindigi üzere 2 bin metre rakimin üzerinde agaç yetistirilmesi pek mümkün olmadigi için Erciyes Dagi eteklerinde agaçlandirma ancak bu rakimlara kadar yapilabiliyor. Ancak, Erciyes Dagi’nda 2 bin 500-2 bin 600 rakimlara kadar dogal olarak hus agacinin yetismektedir. Çomakli, Kartin ve Besparmak daglarinda da dogal olarak yetisen dag kavagi korunarak hizli bir sekilde yayilmasi da saglaniyor. Ayrica Dogal olarak yetisen kavaklarin fidanlari da sökerek baska yerlere nakletmek suretiyle bu bölgedeki agaçlandirma çalismalarina hiz verilmektedir. 2009 yili ekim ayinda da Kayseri Erciyes’te Erciyes dagi eteklerine Helikopterle tohumlar atilmaya baslandi. Devam eden yillarda da agaçlandirmaya devam edildi. 2012 yili Mayis ayinda Orman ve Su Isleri Bakanligi tarafindan hazirlanan ’Sedir Ormanlarinin Rehabilitasyonu Eylem Plani’ çerçevesinde sedir agaci tohumlari helikopterle araziye atildi. Serpilen 1 milyar 100 milyon karpelli sedir tohumu filizlenip geliserek Erciyes’in orman varligina büyük katki saglamaya basladi.

5 yilda Kayseri’de orman varligi 110 bin hektardan 167 bin hektara ulasti. Sadece Bir yilda 7 milyon fidan toprakla bulustu. 2018 yilinda Kayseri OBM’de Erciyes Dagi Titrek Kavak Projesi Saha Çalismalarina Devam Edildi. Kayseri Orman Bölge Müdürlügü tarafindan, Kayseri’de bir ilk gerçeklestirilerek 17-19 Eylül 2019 tarihleri arasinda Titrek Kavak agacinin biyolojisi, silvikültürel özellikleri ve orman endüstrisinde kullanimi konulu çalistay Erciyes’te yapildi. 2020 yilinda Kayseri Orman Isletme Müdürlügü tarafindan Erciyes Dagi (Kayseri-Develi) Yol Kenari Agaçlandirmasi Uygulama Projesi kapsaminda 2020 yili içerisinde 132 bin fidan dikimi yapildi."
Kaynak: İHA