Içisleri Bakani Soylu, Yangin Bölgesinde Açiklamalarda Bulundu Açiklamasi (2)

'Sosyal medyada öyle isler duyuyoruz ki birileri bomba getirmis koymus, patlamis, o bulunmus. Biz güvenlik güçleriyiz, ben oralardan sorumluyum, ben böyle bir seyi sosyal medyadan duyuyorum. Netice itibariyla arkadaslarimiza soruyorum, kaymakamimiza, valimize, emniyet müdürümüze. Tamamen yalan üzerinden bir provokasyonla karsi karsiyayiz' 'Mugla'da 28 kirsal mahallede toplam 3 bin 219 haneden 16 bin 603 kisiyi tahliye ettik' 'Bu saat itibariyla 543 bina, 784 konut, 114 ahir, 64 is yeri, 5 kamu binasi, bunlarin agir, orta ve az hasar tespitleri gerçeklestirildi'

Içisleri Bakani Süleyman Soylu, orman yanginlarina iliskin, sosyal medyada birçok gerçek disi yayinin yapildigini söyledi.

Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli ile Marmaris Ögretmenevi'nde basin mensuplarina açiklamalarda bulunan Soylu, yangin söndürme çalismalari kapsaminda Türk Kizilayin hemen hemen her noktada sicak yemek, su, soguk sandviç verdigini, jandarma ve emniyetin takviye personelle yangin bölgelerinde ve çevresinde sürekli devriye attigini belirtti.

Sosyal medyada yapilan paylasimlara da deginen Soylu, "Sosyal medyada öyle isler duyuyoruz ki birileri bomba getirmis koymus, patlamis, o bulunmus. Biz güvenlik güçleriyiz, ben oralardan sorumluyum, ben böyle bir seyi sosyal medyadan duyuyorum. Netice itibariyla arkadaslarimiza soruyorum, kaymakamimiza, valimize, emniyet müdürümüze. Tamamen yalan üzerinden bir provokasyonla karsi karsiyayiz." diye konustu.

Bakan Soylu, birçok ülkedeki afetleri izlediklerini vurgulayarak, "Elbette bunu yapan vatandaslarimiz var, hem de fazlasiyla, bir çogu böyle, ellerini siviyorlar, isin içine giriyorlar. Bizde herkes klavyelere saldiriyor. Böyle bir anlayis söz konusu degil. Yangini söndürelim, isimizi bitirelim, sonra er meydani, isteyen istedigini söyleyiversin. Kimsenin gücünü eksiltmeyelim. Kimseye eksik, aksak bir sey söylemeyelim." degerlendirmesinde bulundu.

Çadir, konteyner gibi ihtiyaçlarin tamaminin da giderilmekte oldugunu aktaran Soylu, bölgedeki koordinasyon merkezinin 24 saat esasli çalistigini anlatti.

Süleyman Soylu, hasar tespit çalismalarinin, Çevre ve Sehircilik Bakanligi tarafindan yapildigini dile getirerek, sunlari kaydetti:

"Aricilik, zeytincilige kadar tüm tarim zararlari tespit edilmektedir. Neyi sayarsaniz tespit edilmektedir. Ayni zamanda araç hasarlari varsa tespit edilmektedir. Agir hasarli, yikik, orta veya az hasarli yaklasik 347 ev su ana kadar burada tespit edildi. Bu sayi Antalya'nin yaklasik 6-7'de biri kadar. Burada Antalya kadar evin hasari söz konusu degil. Bu saat itibariyla 543 bina, 784 konut, 114 ahir, 64 is yeri, 5 kamu binasi, bunlarin agir, orta ve az hasar tespitleri gerçeklestirildi. Bunlarin da 128'i, ahir da var ev de var, agir hasarli, yikik binalarimiz. Yine bunun yani sira su ana kadar yaklasik hem Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligimiz, hem AFAD, hem Çevre ve Sehircilik Bakanligimizdan toplam 20 milyon liralik bir nakdi yardim geldi, ama sürekli olarak taleplere ve ihtiyaçlara göre bu artmaktadir."

- "16 bin 603 kisi tahliye edildi"

Tahliyeler konusunda da bilgi veren Soylu, dün 8 mahallenin tam, 5 mahallenin de kismi olarak tahliye edildigini hatirlatti.

Soylu, "Simdi ise bu sayi biraz daha artmis oldu. Bugün özellikle ögleden sonra rüzgarin yön degistirmesiyle bir kisminda biz de bulunduk, vatandaslarimizi tahliye etmek durumunda kaldik. Mugla'da 28 kirsal mahallede toplam 3 bin 219 haneden 16 bin 603 kisiyi tahliye ettik. Jandarmamizla, ilgili kolluk kuvvetlerimizle, polisimizin de yardimci oldugu yerler var, Sahil Güvenligimizin de yaptigi tahliyeler var ki Sahil Güvenligimiz de bu yangin çalismalarinda bizatihi rol almaktadir. 16 bin 603, kara ve denizden yaptigimiz tahliye edilen kisi sayisi." ifadesini kullandi.

Bakan Soylu, "Dünyanin en güzel beldelerinde yasiyoruz. Cenabiallah bize buralari nasip etti. Ecdadimiz bize birçok fedakarlik ve kahramanlikla buralari yurt etti. Inaniyoruz ki biz de gelecek nesillere, bu afetlerin hasarlarini onararak birakacagiz. Onlara da övünecekleri, gurur duyacaklari bir tarih, doga ve çevre birakacagiz." görüsünü paylasti.

(Bitti)
Kaynak: AA