Bakan Çavusoglu Açiklamasi 'Ukrayna'dan 4 Helikopter Geliyor'

Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, Ukrayna’dan yarin 4 yangin söndürme helikopterinin daha gelecegini belirterek, sabah erken saatlerde Gündogmus ve Manavgat’ta devam eden yanginlari havadan destekleyeceklerini bildirdi.



Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum, Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, Manavgat’ta AFAD Koordinasyon Merkezi’nde yanginlar hakkinda açiklamada bulundu. Burada konusan Bakan Çavusoglu, 5 noktada çalismalarin devam ettigini belirterek, “Gündogmus Çayirözü’ndeki yanginin bu gece kontrol altina alinabilecegini bize bildirdiler. Bugün 3 bölgede Gülendagi, Gündogmus, Demirciler bölgesinde kahraman personelimiz ates altinda kaldi. Çok sükür yaralanmadan, mesai arkadaslari tarafindan kurtarildi. Rüzgar çok farkli yönlerden esiyor. Yarin yine kritik bir gün olacagini düsünüyoruz. Gündogmus’in güney batisinda hem Alara Çayi’nin Alanya tarafindan hem kuzeybatisindan asagiya dogru gelme riski var poyrazla beraber. Bu yönde tedbirler alindi. Yarin sabahin erken saatlerinden itibaren helikopter ve uçaklarla burayi destekleyecegiz” diye konustu.



"Manavgat yangini"

Manavgat’ta devam eden yangin hakkinda bilgi veren Çavusoglu, “Demirciler bölgesi arkadaslarimizi çok zorladi. Tasagil bölgesinde biraz asagida kontrol altina alindi. Demirciler bölgesinde devam ediyor. Kritik bölgeleri siçramasini arkadaslarimiz engellediler. Karadan çalismalar devam ediyor. Yarin sabah erkenden de havadan çalismalar devam edecek” diye konustu.



"Isparta Sütçüler’deki yangin kontrol altina alindi"

Yanginlardan 5 vatandas ve 2 orman isçisinin hayatini kaybettigini hatirlatan Çavusoglu, “Yanginlar basladigi günden beri gelinen noktada Antalya’da 6 bin 524 personel, 8 uçak,42 insansizi hava araci, 30 helikopter, 456 arazöz 426 is makinesi, toplamda bin 841 araç yanginlara müdahale ediyor. Yarin Ukrayna’dan 4 helikopter daha gelecek. Bu helikopterlerin bir avantaji aksam saatlerinde de yangina müdahale edebilecek. Tüm imkanlarimizla seferber halinde isbirligi içinde yanginla mücadelemizi sürdürüyoruz. Mugla’da da ayni sekilde ekiplerimiz çalisiyor. Isparta Sütçüler’deki yangin kontrol altina alindi. Bu çalismalari sürerken bizlerde elimizden gelen destegi veriyoruz” ifadelerine yer verdi.

"Yardimlari reddetmemiz mümkün degil"

Türkiye’nin disaridan gelen yardimlari kabul etmedigine dair çikan iddialara bir kez daha cevap veren Bakan Çavusoglu, “Bize gelen teklifleri gurur yada kibir olsun diye reddetmemiz mümkün degil. Çünkü ormanlarimiz yaniyor. Böyle bir durumda biz nasil bu durum içine düsen ülkelere yardim ettiysek, bize farkli ülkelerden gelen teklifleri de tizlikle degerlendirdik. Bir çok ülke gönlünden kopani söyledi, bizde ihtiyacimiz varsa o yardimlari kabul ettik. Ama bizim daha çok uçak ve helikoptere ve onlarin malzemelerine ihtiyacimiz vardi. Bu dogrultuda çalismalarimizi sürdürdük. Bu ülkelerden bazilari yardimlarini ulastirdi. Yunanistan’la ilgili de ‘komsumuz oldugu için niye yardimini kabul etmiyoruz, iliskilerimiz kötü oldugu için mi gelen yardimlari kabul etmiyoruz’ gibi yorumlarda oldu. Hayir böyle bir sey söz konusu degil. Geçmiste de depremler, yanginlar oldugu zaman Türkiye ile Yunanistan birbirine yardim etti. Neden helikopter ve uçak veremeyeceklerini açikladilar. Çünkü Yunanistan’da degisik bölgelerde yanginlar var. Italya’da ayni sekilde çok bölgede yangin var. Her ülke kendisini düsünmek zorunda, yani basindaki ülkeye destek olmak zorunda. Ihtiyacimiz olan yardimlari özel sirketler ile de irtibata geçerek getiriyoruz" açiklamasini yapti.
Kaynak: İHA