'Müzik Sehri' Kirsehir'de Sokak Sanatçilari Için 'Müzik Duraklari' Olusturuldu

Türkiye'de UNESCO Yaratici Sehirler Agi'na müzik alaninda dahil olan ilk sehir olan Kirsehir'de, sokak sanatçilarinin eserlerini icra etmeleri için baglama, keman, davul seklinde "müzik duraklari" olusturuldu.

Ankara Caddesi'ndeki müzik duraginda sokak sanatçilarini ziyaret eden Belediye Baskani Selahattin Ekicioglu, seslendirilen eserleri dinledi.

Ekicioglu, burada gazetecilere yaptigi açiklamada, Anadolu Abdal müzik geleneginin icrasinda öne çikan baglama, davul, keman gibi enstrümanlarin sekillerinden olusturulan müzik duraklarini, kentin islek noktalarina yerlestirdiklerini anlatti.

Sokak müzigi icra eden gençleri, müzik duraklarinda halkla bulusturduklarini anlatan Ekicioglu, sunlari söyledi:

"Müzigin evrensel dilini Bozkir'dan ülkemize ve uluslararasi arenaya duyuruyoruz. Bozkirin müzigini, Anadolu'nun kültürünü, son kusak temsilcileri Neset Ertas, Muharrem Ertas, Çekiç Ali ve Haci Tasan'lari uluslararasi alanda dünyaya tanitiyoruz. Bu da bizim binlerce yillik bir gelenegimiz. Özellikle Kirsehir Anadolu'nun ortasinda müzik, kültür, edebiyat, tarih sehridir. Türkiye, Türk Halk Müzigi alaninda bir merkezdir ama onun en önemli merkezlerinden biri Kirsehir'dir. Kirsehir olmasaydi Türk Halk Müzigi'nin bir ayagi eksik olacakti. Bu kültürü gelecek kusaklara aktarmak bizim toplumsal sorumlulugumuzdur.

Ekicioglu, Türkiye'de saz ve kemanin birlikte, uyum içinde çalindigi tek ilin Kirsehir oldugunu belirterek, "Baska hiçbir yerde de saz ve keman uyum saglamaz. Bu ise Kirsehir'in geleneginden gelen bir kültür. Dügünlerimizde davulla misafir karsilanir, saz ve kemanla da muhabbet devam eder. Bu üç enstrüman kültürümüzün de ana temasini olusturur." dedi.

CHP Kirsehir Milletvekili Metin Ilhan ise müzik duraklarinin begenildigini vurgulayarak, Neset Ertas'in kültürünü Türkiye ve dünyaya yaymak için ellerinden geleni yaptiklarini, bu duraklarin sehrin baska noktalarina da yapilacagini aktardi.

Sokak sanatçisi solist Ufuk Tufan Dogan ise Kirsehir Belediyesine tesekkür ederek, kentte müzik duraklarina ihtiyaç oldugunu söyledi. Dogan, Kirsehir'in müzik sehri oldugu için yapilanlarin tanitima da katkisi olacagini söyledi.

Klarnet sanatçisi Yunus Günüç ise duraklarin güzel oldugunu anlatarak, "Sokak sanatçilari bu duraklarda sanatlarini icra edeceklerdir. Kirsehir için önemli bir eksiklik giderilmis oldu." diye konustu.

Kaynak: AA