Lübnan'da Akaryakit Krizi, Sii Ve Hristiyan Iki Kasaba Halki Arasinda Gerginlige Yol Açti

Lübnan'da, akaryakit krizi nedeniyle güneyde Sii ve Hristiyanlarin agirlikta oldugu iki kasaba arasinda yeniden siddet olaylari yasandi.

Sii nüfusun yogun oldugu Ankud kasabasindan bir grup gencin cuma günü Hristiyan Magduse kasabasinda kapali olan akaryakit istasyonlarina saldirmasiyla baslayan gerginlik bugün de devam etti.

Magduse'den güvenlik güçlerinin, cuma günkü olaylara karisan gençleriyakalamak için Ankud kasabasina baskin düzenlemesi üzerine öfkelenen kasaba halki, iki kasabayi birbirine baglayan yolu kapatti ve agaçlari atese verdi. Bunun üzerine iki grup arasinda çikan arbedede 2 kisi yaralandi.

Öte yandan Lübnan resmi haber ajansi NNA, Ankud kasabasindan bir grup gencin, Magduse kasabasindaki evlere baskin düzenleyerek halki darbettigini ve araçlarin camlarini kirdigini yazdi.

Haberde ayrica, Basbakan Hassan Diyab'in güneydeki söz konusu kasabalarda yasananlari takip ettigi ve gerginligin sona erdirilmesi için Savunma Bakani Zeyne Aker ve güvenlik güçleriyle temas kurdugu ifade edildi.

Ordunun olaya müdahalesiyle iki kasabada da sükunetin saglandigi aktarildi.

- Ülkedeki akaryakit krizi

Son 30 yilin en büyük ekonomik krizinin yasandigi Lübnan'da devlet, günlük tüketilen 12 milyon litre civarindaki akaryakiti, Merkez Bankasi üzerinden sübvanse ediyordu.

Merkez Bankasi, 12 Agustos itibariyla uygulanmak üzere akaryakita saglanacak döviz kredilerinin resmi kur yerine piyasadaki serbest kur üzerinden hesaplanacagini ve böylelikle akaryakit sübvansiyonunun kaldirilacagini açiklamisti.

Merkez Bankasinin, akaryakita yönelik devlet destegini kaldirma kararindan sonra hükümet, 21 Agustos'ta yoksul aileler için "yardim karnesi" saglanincaya kadar yakittaki sübvansiyonu azaltarak sürdürecegini duyurmustu.

Basbakan Hassan Diyab, yaptigi açiklamada, Merkez Bankasinin sübvansiyonu kaldirma kararindan önce 3 bin 900 Lübnan lirasi üzerinden satisa sunulan akaryakitin 8 bin liradan vatandasin hizmetine sunulacagini, 8 bin liranin üzerindeki farkin ise devlet tarafindan üstlenilecegini kaydetmisti.

Lübnan Enerji Bakanligina bagli Petrol Genel Müdürlügü, hükümetin kararindan sonra akaryakit fiyatlarina yüzde 66'dan fazla zam yapmisti. Yeni fiyatlar üzerinden ithal edilen yakit, 24 Agustos itibariyla piyasaya sürülmüstü ancak kriz sonucu istasyon önlerindeki uzun kuyruk manzaralari devam ediyor.

Kaynak: AA